Audi SQ8 идва с най-мощния дизел на пазара

Audi представи спортния топмодел на Q-семейството – SQ8 TDI. Осемцилиндровият дизелов двигател с битурбо-пълнене осигурява на голямото SUVCoupé впечатляващи динамични показатели, съчетани с високо ниво на ефективност. Технологии в областта на задвижването и ходовата част като например спортен диференциал, система за стабилизиране на колебанията на каросерията и управлението на всички колела осигуряват изключително динамична управляемост. Audi SQ8 TDI ще се появи при европейските търговци на марката през късното лято на настоящата година. В Германия моделът започва от 102 900 евро.

Битурбо V8-двигателят в Audi SQ8 TDI е най-мощният дизелов двигател за лек автомобил, който изобщо се предлага на европейския пазар към момента. Той съчетава изключителна мощ с впечатляваща икономичност, предлагайки цял арсенал от високотехнологични решения. Двигателят генерира мощност 320 кВт (435 к.с.) и максимален въртящ момент от 900 нютонметра в диапазона между 1250 и 3250 оборота в минута. Благодарение на тези грандиозни показатели, задвижваното от 4.0 TDI-двигател SUVCoupé се ускорява като спортен автомобил: границата от 100 км/ч се достига за едва 4,8 секунди, а електронно ограничената скорост на SQ8 TDI възлиза на 250 км/ч. За силовото предаване отговарят осемстепенна автоматична предавателна кутия tiptronic с хидравличен преобразувател на въртящия момент и система за постоянно задвижване на четирите колела quattro.
Електрически задвижваният компресор (
EAV) допълва работата на двата турбокомпресора при ускорение и при ниските обороти, като по този начин V8 TDI-двигателят предоставя мощността си по възможно най-спонтанен начин във всички работни режими. EAV черпи необходимата за своята работа енергия от 48-волтовата бордна мрежа, която обуславя работата и на MildHybrid-системата (MHEV). Нейният ремъчен старте-генератор се грижи за регенирането на енергия при спиране и я съхранява под формата на електроенергия в литиево-йонната акумулаторна батерия.
В условия на реална всекидневна употреба
MHEV-технологията се очаква да намалява разхода на гориво средно с 0,5 литра на 100 километра. В изпитателния цикъл WLTP голямото SUVCoupé постига среден разход на гориво от само 7,8 литра, което отговаря съответно на 205 до 204 грама CO2 на километър – в зависимост от големината на колелата на автомобила.
Audi SQ8 TDI разполага серийно със система Audi drive select и адаптивно пневматично окачване adaptive air suspension sport с променливи настройки на амортисьорите. Пневматичната система на окачването е в състояние да променя клиренса на автомобила с до 90 милиметра и така подобрява представянето върху различни типове терени. Като опция се предлагат три технологии, които носят сериозни предимства по отношение на динамиката на пътя, сцеплението с настилката и стабилността – една от тях е спортният диференциал. При бързо шофиране в завои той се грижи за активното разпределяне на въртящия момент между колелата на задния мост и по този начин допълва работата на системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro със самоблокиращ централен диференциал. Като алтернатива на серийното прогресивно кормилно управление пък се предлага система за управление на всички колела. При ниска скорост на движение задните колела леко се завъртат в противоположна спрямо тази на предните посока, с което подобряват повратливостта на автомобила. Над скорост около 60 км/ч те започват леко да завиват заедно с предните колела, като по този начин подобряват стабилността.
Третият акцент от високотехнологичното оборудване в областта на ходовата част е системата за стабилизиране на колебанията на каросерията. На всеки мост е монтиран електромотор, който е разположен между двете половини на напречната стабилизираща щанга. При шофиране в праволинейна посока тези половини работят независимо една от друга, което намалява вертикалните движения на каросерията върху неравна настилка. При спортен стил на шофиране двете половини на стабилизиращите щанги започват да работят заедно, като могат и да се завъртат в противоположна една на друга посока. Това прави управляемостта на
SQ8 TDI още по-спортна и значително намалява страничното накланяне на каросерията в завоите.

Снимки: Audi

(Visited 1 527 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *