Audi Q5 минава на OLED светлини

От години Audi Q5 е един от най-продаваните модели в премиум-сегмента при SUV-автомобилите на европейските пазари. Сега Audi прави този свой модел още по-атрактивен и още по-добър. Оптимизираният Q5 съчетава спортен характер с високо равнище на пригоденост за всекидневна употреба и може да се похвали с изключително богат асортимент в областта на инфотейнмънт-технологиите и асистиращите системи за водача. По-агресивният екстериорен дизайн на успешния модел подчертава Q-идентичността на автомобила и дори представя едно световно нововъведение – задни светлини с OLED-технология.

Силно изразена Q-идентичност в екстериора на Audi Q5: автомобилът излъчва мощ, издръжливост и сигурност. В рамките на модернизацията на модела дизайнерите допълнително са подсилили това впечатление с помощта на някои нови характерни детайли. Предната решетка Singleframe с осмоъгълна форма е станала по-плоска и по-широка в сравнение с досега. Страничните въздуховоди са пораснали на височина и са структурирани с трапецовидни вложки. LED-фаровете са получили нова графика на дневните светлини. В страничния изглед на Q5 особено силно впечатление правят оформените по нов начин прагове, които придават на излъчването повече лекота. Новост в задната част са декоративната ивица между задните светлини и дифузорния елемент с допълнителна напречна лайстна. Наред със серийното изпълнение, моделът може да бъде поръчан и с две допълнитени дизайнерски линии. При advanced line автомобилът получава хромирани вертикални лайстни в предната решетка Singleframe, както и защитни елементи в долната част на предната броня, решени в матово сребристо или в черно. Вариантът S line от своя страна се отличава със спортна структура в стил пчелна пита на предната решетка Singleframe и хромирана лайстна в областта на дифузора в задната броня.

В интериора хоризонталните линии на таблото създават усещане за простор и лекота. Пластично оформената, елегантно извита декоративна лайстна разделя горната от долната част на арматурното табло. В центъра на вниманието попада свободно стоящия MMI touch-дисплей с акустична обратна връзка. Досегашният въртящ и натискащ се регулатор на централната конзола отпада. Освободеното по този начин пространство на конзолата сега се заема от ниша за предмети.

В модифицираната версия на Q5 за първи път дебютира новото поколение OLED-светлини. OLED-елементите представляват особено ефективен вид органични светодиоди, които позволяват изключително хомогенно осветяване. Предлаганите като опция OLED-задни светлини се състоят от по три основни елемента, всеки с по шест отделни сегмента. Това решение е позволило на дизайнерите и инженерите на Audi да реализират различни светлинни дизайни и графики в рамките на един-единствен хардуерен елемент.

„Предимствата на дигиталните OLED наред с високия контраст са изключителната хомогенност на осветяване, както и минималното отстояние между сегментите“, обяснява Щефан Берлитц, ръководител в отдела за разработване на иновативни светлинни технологии в Audi. „Дигиталните OLED са идеалната технология, с чиято помощ в бъдеще можем да създаваме индивидуален светлинен дизайн с висока прецизност и високо ниво на гъвкавост. При усъвършенстването на тази технология пред нас има огромни възможности.“

При поръчването на Q5 клиентите могат да избират от три основни графики за задните светлини. За всяка от тези три графики са разработени специфични Coming- и Leaving-Home-светлинни инсценировки. При избор на режим „dynamic“ от системата Audi drive select светлините преминават автоматично в нова графика. Наред с това OLED-задните светлини разполагат и с функция за разпознаване на приближаващи обекти: ако към спрелия Q5 отзад доближи друг участник в движението на разстояние по-малко от два метра, автоматично се активират всички OLED-сегменти. Когато Q5 потегли, отново се активира стандартната графика на задните светлини. Динамичните мигачи допълват спектъра от функционалности на OLED-задните светлини. Като базово оборудване за Q5 се предлагат LED-фарове, Matrix-LED-светлините могат да се поръчат допълнително. Техните интелигентни дълги светлини предлагат повече видимост и безопасност, без при това да заслепяват останалите участници в движението.

След модернизацията Audi Q5 – най-вече в следствие на удължаването на предната броня – е станал по-дълъг с 19 милиметра, достигайки до 4,68 метра. Широчината (без страничните огледала) от 1,89 метра и височината от 1,66 метра остават непроменени. Дългото междуосие се равнява на 2,82 метра и осигурява изобилие от пространство в интериора, като опция Audi предлага регулируемата задна седалка plus с възможност за настройване наклона на облегалките. Когато въпросната седалка е на борда на автомобила, товарното отделение побира между 550 и 1550 литра. Гъвкавото регулируемо дъно на багажника е серийно, докато електрическото управление на задния капак се предлага като опция. Благодарение на използването на интелигентен микс от материали, Q5 има една от най-леките каросерии в своя сегмент, коефициентът на обтекаемост от едва 0,30 също е сред най-добрите постижения в класа. Благодарение на рафинираната аероакустика, нивата на шум в интериора са изк Облагороденият премиум-SUV стартира в Европа във версия Audi Q5 40 TDI. Неговият двулитров четирицилиндров двигател генерира 150 кВт (204 к.с.) мощност и 400 Нм въртящ момент. Алуминиевият корпус на коляновия вал тежи с около 20 килограма по-малко в сравнение с досегашния модел, а самият колянов вал е олекнал с около 2,5 килограма.

Принос за ниския разход на гориво има и технологията Mild-Hybrid (MHEV). Ремъчен стартер-генератор (RSG) отговаря за 12-волтовата бордна мрежа, в която е интегрирана и компактна литиево-йонна акумулаторна батерия. При спиране RSG рекуперира кинетичната енергия и я съхранява в акумулаторната батерия. MHEV-системата е в състояние да остави Q5 да се носи по инерция с изключен двигател, а старт-стоп системата се активира още когато скоростта падне под 22 км/ч. Предимството по отношение на разхода на гориво се равнява на около 0,3 литра на 100 километра Audi Q5 40 TDI се ускорява за 7,6 секунди от място до 100 км/ч и развива 222 км/ч максимална скорост.

Мощният дизелов агрегат работи не само ефективно, но и чисто – той покрива нормите на директивата за нива на вредните емисии Euro 6d-ISC-FCM, респ. EU 6 AP. Благодарение на новата Twindosing-SCR-система с двойно впръскване на AdBlue нивата на отделяните в атмосферата азотни оксиди са силно редуцирани. Системата за впръскване на урея се допълва от два разположени един зад друг SCR-катализатора. След пазарния дебют на обновения Q5 ще последват и други двигатели: два други варианта на мощност на двулитровия четирицилиндровия TDI, един V6 TDI, както и 2,0-литров четирицилиндров TFSI-мотор. Успешният Q5 Plug-in-Hybrid задвижване TFSI също ще се предлага, при това с избор между две нива на мощността.

В Audi Q5 40 TDI седемстепенна трансмисия S tronic пренася тягата към четирите колела с помощта на технология quattro ultra. Тази технология също допринася за ефективността на задвижването: при нормални условия системата изпраща въртящия момент изцяло към колелата на предния мост. Когато се появи нужда от повече сцепление, например по хлъзгава настилка или при спортен стил на шофиране, с помощта на два съединителя моментално се активира задвижването на задния мост, като в дадени ситуации това може да става и предикативно. По отношение на сцеплението и динамиката системата за задвижване на четирите колела не оставя неудовлетворени желания.

Спортен и едновременно с това комфортен – балансираната ходова част е едно от големите предимства на Audi Q5. Окачването с по пет носача на предния и задния мост е максимално олекотено, което се отразява много добре не само на пъргавината на управление, но и на ефективността като цяло. По желание Audi оборудва Q5 с динамично управление. Технологията позволява на предавателното отношение да варира с до 100 процента в зависимост от скоростта на движение и ъгъла на завъртане на волана.

По отношение на настройките клиентите на Q5 могат да избират между четири изпълнения. Като алтернатива на серийната ходова част се предлага спортно окачване. Стандартното стоманено окачване се предлага и с опция за регулируеми настройки на амортисьорите, като по този начин се постига още по-широк шпагат между комфорт и динамика. Въздушното окачване adaptive air suspension наред с променливи настройки на амортисьорите позволява промяна и във височината на каросерията на пет степени – и поради това пасва особено добре на характера на Q5.

Системата за избор на режими Audi drive select, която променя характеристиките на множество компоненти и системи в автомобила, е част от серийното оборудване. Водачът може да избира от общо до седем профила, сред които offroad и allroad (само в комбинация с въздушно окачване). Асистентът за потегляне по наклон помага при стръмни наклони. Серийно Audi Q5 слиза от конвейера със 17-цолови алуминиеви гуми. Към линиите advanced и S line се предлагат 18-цолови гуми, като в допълнение има възможност за поръчване на различни дизайни на колелата от Audi и Audi Sport с размери 19, 20 и 21 цола.лючително ниски.

Зад новата ергономична концепция в Audi Q5 се крие нов Main Unit – модулната платформа за инфотейнмънт-системи (MIB 3), която предлага десетократно по-висока изчислителна мощ в сравнение с MIB 2.

Базовото оборудване е с конвенционален комбиниран прибор с разположена по средата система за информиране на водача. На върха на гамата застава Audi virtual cockpit plus – дигитален дисплей с висока разделителна способност и 12,3 инча диагонал, който разполага с избор от три основни изгледа на графиките. Водачът може лесно да сменя изгледа на дисплея от мултифункционалния волан. Като опция се предлага също така и Head-up-дисплей.

Централният MMI touch-дисплей с 10,1 инча диагонал е част от стандартната екипировка на Q5. Структурата на менютата му се доближава до съвременните смартфони. Търсенето може да става със свободно въвеждане на текст. Като алтернатива водачът може да изписва букви или символи на тъчпада или пък да използва диалоговата система за гласово управление, която е в състояние да разбира множество фрази от всекидневната реч. В съчетание с инфотейнмънт-системата MMI Navigation plus с включен Audi connect Navigation & Infotainment гласовото управление може да работи и с облачна технология, което прави работата с него още по-пълноценна и лесна.

Онлайн-услугите на Audi connect свързват обновения Audi Q5 както с интернет, така и с пътната инфраструктура. Навигационната система получава изображения с висока разделителна способност от Google Earth, както и прецизни данни за трафика и ремонтните дейности по пътя. Дигиталното радио DAB+ е част от серийното оборудване на автомобила. Услугата Amazon Alexa позволява достъп до хиляди Alexa Skills. Car-to-X-услугите на Audi connect от своя страна правят пътуването още по-спокойно – например те ви помагат да откривате свободни паркоместа по улиците, а в определени градове също така си комуникират със сървърите за управление на светофарните уредби и ви позволяват, когато е възможно, да ползвате зелена вълна. myAudi App свързва смартфона на потребителя с бордната система в автомобила.

Множество персонални настройки – от често избирани цели в навигационната система, през позиция на седалките, до предпочитани настройки на климатичната система – могат да бъдат запаметявани в шест потребителски профила. Данните се съхраняват на клиентския портал на myAudi посредством облачна технология и могат да се използват от всеки оторизиран потребител във всеки модел на Audi, който поддържа тази функция.

Обновеният Audi Q5 се произвежда в мексиканския завод на компанията в Сан Хосе Чапа. Пазарната премиера за международните пазари е предвидена за есента на 2020 г. Базовата цена на Audi Q5 40 TDI в Германия се равнява на 48.700 евро.

Снимки: Audi

 

(Visited 1 185 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *