Aprilia Tuono V4 1100 Factory: Състезател за пътя (ВИДЕО)

Брутална спортна машина с по-удобна позиция на езда

Пистовите машини определено са предпочитани от мотоентусиастите у нас, поне ако съдим по бройката им на пътя. Те са най-бързите и адреналинови мотори, но тъй като са конструирани за състезания, изискват много от ездача и бързо го изморяват, заради позата тип „Супермен“, в която трябва да се карат.

Мотоциклетът, който сме яхнали днес е истински представител на света на моторния спорт, но пригоден да се кара по нормални пътища. Това е Aprilia Tuono V4 1100 Factory. Води се „нейкид“ (гол от англ.), но погледнете го – изглежда си почти като пистарка, дори имате сравнително прилична предна слюда, пазеща ви от вятъра. И почти всичко останало, като изключим позицията на езда, си му е като на истински състезателен мотор.

Сърце

На първо място това се отнася за двигателя. Той е същият като на най-злата серийна пистарка на италианците RSV4 1100 Factory, но конските му сили са „само“ 175, а не безумните 217. Както подсказва името на модела, обемът му е 1100 кубика (1077, ако трябва да сме точни), конструкцията е V-образна, цилиндрите са 4 на брой, а ъгълът между тях е 65 градуса. Това го прави изключително компактен като дължина, макар да е с голям обем, което позволява перфектно централизиране на теглото на мотоциклета и използването на същата компактна рама като на състезателната машина. Освен това означава и че има много сериозен характер, и ви гарантира истински адреналин, гарниран с вълнуващ звук. Въртящият момент е цели 121 Нм, което прави ускорението направо брутално. Навиете ли дясната ръкохватка, имате усещането, че стискате едно изстреляно торпедо между краката си, което не спира да се засилва все повече и повече до трудни за осмисляне от мозъка предели. Разполагате с три режима на езда. Забележете, „най-спокойният“ от тях е Sport. По-интензивният е Track (писта), а най-изостреният Race (състезание). Името на модела Tuono в превод от италиански означава гръм и определено му подхожда изключително добре. Разходът на гориво при ентусиазиран тест бе 6.4 л на 100 км, което по-ниско от обявените от производителя 7.7 л на 100 км (което вероятно е показателно за по-ограничените ми възможности като ездач).

Не по-малко впечатляващ от мощта е и контролът на мотоциклета. Рамата е почти идентична с тази на седемкратния шампион от Superbike RSV4.

Благодарение на по-широките ръкохватки, които не са закрепени директно върху предната вилка, както е при пистарките, а са по-високи, имате малко по-изправена и комфортна за по-дълъг път позиция на езда. Това обаче в никакъв случай не означава, че ако искате не можете да го подкарате като състезателна машина. Имате си дълбоките улеи за коленете, врязани в удобния за лягане резервоар, стъпенките са високи и изтеглени назад, седалката е с лек наклон напред, а задницата е остра и вирната нагоре, със страхотно изглеждащ кръгъл аеродинамичен елемент, който отвежда въздушната струя. Може да сменяте скоростите без съединител и без да връщате газта както в низходящ, така и във възходящ ред, за да не губите ценни стотни. Имате дори режим „пит лейн“, който не ви позволява да превишите разрешената скорост в бокса. Или казано с други думи – колко да е шосеен мотоциклетът?

От пистата

Окачването си е 100% състезателно. То е полуактивно, електронно, производство на най-почитаното име когато става дума за моторни спортове – „Олинс“. Демпферът, елиминиращ вибрациите на предното окачване също е електронен, вилката е състезателна с къс ход (от 117 до 125 мм), задното окачване е с електронно регулиране и за разлика от предишното механично е с по-нисък коефициент на втвърдяване, което подобрява комфорта. Всичко това означава просто перфектен контрол. Tuono V4 1100 Factory, макар да е плашещо могъщ, е изненадващо послушен в ръцете ви. Заради спортната му конструкция и споменатите високи стъпенки може да лягате в завоите колкото и със състезателна машина. Това упражнение е изключително удоволствие и заради перфектния баланс на сравнително скромната му маса (185 кг сух, 209 кг зареден с всички течности). Единствената разлика с пистовите машини е, че след близо 300-километров тест не чувствах почти никаква умора и нямах проблеми да „си разгъна“ гръбнака.

Спирачките са могъщи. Те също са идентични с тези на състезателната машина RSV4, производство на Brembo. Предните двойни вентилирани дискове са с увеличен размер от цели 330 мм и са способни да ви залепят в точка. Системата против блокиране на колелата ABS е разработена с Bosch, има три степени на намеса, включително пълно изключване, Тя работи и при наклонен мотоциклет, предотвратявайки изправянето му, съответно – пребиването. Друга система неутрализира повдигането на задното колело при интензивно спиране.

Електроника за максимална динамика и безопасност

Aprilia Tuono V4 11000 Factory предлага най-модерните електронни системи на марката, заимствани директно от състезателните писти. Моторът е снабден с четвъртото поколение на APRC (Aprilia Performance Ride Control), включваща електронно подаване на газ без жило за суперпрецизно дозиране (смъква и 590 г от теглото), тракшън контрол с 8 степени на настройка, „уили“ контрол (против прекантарване на мотоциклета) с 3 нива на настройка, „лаунч“ контрол за максимално динамичен старт с 3 нива на настройка и вече изброените системи на спирачките, окачването и режими на двигателя. Всичко това ви позволява да извлечете максимума от мощната машина според собствените ви възможности като същевременно повишава в максимална степен безопасността. Имате и круиз контрол за по-дълги преходи.

Под резервоара

Двигател 4-цилиндров V4 65˚

Охлаждане течно

Обем на двигателя 1077 куб.см

Мощност 175 к.с. (при 11 000 об.)

Въртящ момент 121 Нм (при 9000 об.)

Разход на гориво 7.7 л/100 км

Резервоар 18.5 л

Размери (д, ш) 2070, 810 мм

Височина седалка 825 мм

Маса (сух/мокър) 185/209 кг

Цена от 36 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 25.07.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 323 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *