FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Aprilia Dorsoduro 900: Напълнелият състезател (ВИДЕО)

Супермото машина с маса от 213 кг. За какво служи?

Що за мотор е това? Въпросът, който най-често си задавах по време на теста на новата Aprilia Dorsoduro 900.

Италианците го поставят в клас „супермото“. Това е може би най-хулиганският мотоциклетен клас, зароден през 70-те години на миналия век. В общи линии това са спортни мотори, тип ендуро, оборудвани с по-малки шосейни гуми, които се състезават в около 70% от времето си на асфалт, а през останалото в прахта. Бързи завои и скокове и тук не липсват, заради което основните характеристики на тези машини са лекота и маневреност. Те нямат равни по пъргавина и динамика на технични отсечки с много завои и са ненадминати в града, което ги прави много обичани от хулиганите.

Противоречие

Какъв супермото обаче може да бъде един мотоциклет, тежащ цели 213 кг, колкото е масата на Dorsoduro 900, зареден с всички течности?

Да, неговият дизайн е силно вдъхновен от супермото машините – високо окачване, тясно и издължено „тяло“, висока плоска седалка (870 мм), вирнат калник тип „човка“ доста над предната гума, протектори пред ръкохватките и др. Но в никакъв случай не бих пробвал да направя скок с него. Макар да няма нищо „излишно“ по мотора като слюди, спойлери и др., той не е съвсем по състезателно спартански, а има доста модерен 4-инчов дигитален цветен TFT екран. Той е много информативен и предлага чудесна четимост дори и при много ярко слънце.

Моделът е брат на доста по-логичния като идея гол мотор Aprilia Shiver 900, споделяйки едни и същи шаси и двигател. Цифрата в името подсказва, че машината се задвижва от мощен 900-кубиков агрегат. В случая той е нов, двуцилиндров, V-образен. Неговата мощност е 95 конски сили, налични от 8750 об./мин., а въртящият момент е 90 Нм от ниски и средни обороти. Максимумът на нютоните идва при 6500 об./мин., но много преди това те достигат стойности, осигуряващи доста сериозна тяга. Затова може да разчитате на направо спортно ускорение до 100 км/ч в рамките на около 3.5 сек. (производителят не обявява официални динамични засичания) и максимална скорост над 200 км/ч.

Мотоциклетът е изграден на същата стоманена рама като Shiver 900, на което до голяма степен се дължи и изключително високата му за супермото маса. Предното окачване също е идентично между двата модела – регулируема обърната телескопична вилка Kayaba, което в превод означава твърдо спортно шосейно предно окачване. То държи машината чудесно в завоите на асфалт и прави забиването на предницата при спиране в пъти по-малко отколкото очаквате от такава тънка и висока машина. Съвсем не е подходящо обаче за по-тежки и неравни терени, а за скокове пък да не говорим. Всичко това означава, че Aprilia Dorsoduro 900 е малко противоречива машина.

На пътя

Тестът се проведе по маршрут София-Рибарица и обратно. Като двигател и окачване мотоциклетът се чувстваше чудесно на т.нар. магистрала „Хемус“. Тяга има предостатъчно и без проблем може да превишите двойно позволената от законодателя максимална скорост за двуколесни от 100 км/ч. Изправената позиция на езда с широко кормило, височината на мотоциклета и липсата на каквато и да е защита от вятъра обаче ме караха да връщам газта, защото се чувствах несигурен на по-високи скорости. Така че това определено не е подходяща машина за дълги преходи.

В момента, в който напуснах магистралата и поех по балканските пътища обаче Dorsoduro се прероди. В сериите от остри завои супермото позицията на езда е изцяло в свои води, а готовността за реакция и смяна на посоката е мигновена. Отзивчивостта на двигателя доставя изключително удоволствие, почти колкото плътният и мощен звук, излизащ от двата интегрирани под седалката ауспуха. Освен, че звучат страхотно, те са и може би най-атрактивният дизайнерски акцент в модела.

За презентацията е нужен JavaScript.

Предавките на 6-степенната механична скоростна кутия се превключват много точно и отчетливо, без никакво забиване на мотора когато ги изреждате в низходящ ред. Газта се дозира изключително прецизно благодарение на това, че се подава с електронни импулси от дясната ръкохватка, а не чрез жило. Всеки елемент от управлението оставя усещането за гладкост, прецизност и качествена изработка. Нищо общо с буйните, хвърчащи супермото хулигани. Заради това мотоциклетът е подходящ и за прохождащи ездачи, въпреки че мощността му е сравнително висока.

Три режима на езда

Освен прецизна електронна газ Dorsoduro 900 подпомага ездача и с три различни режима на шофиране Tour, Sport и Rain. Те променят отзивчивостта на двигателя, чувствителността на дясната ръкохватка и намесата на системите за контрол на сцеплението. В режима за дъжд пък мощността на двигателя се „скопява“ до около 70 к.с., за да се намали рискът от подхлъзване. Доста идиотски обаче е начинът за смяна на режимите. Това не се извършва от най-логичния за целта бутон Mode на лявата ръкохватка, а от бутона на стартера. Нямаше никакъв шанс да се сетя и да сменя режимите в движение, а се наложи да проверявам в интернет как се случва тази иначе толкова проста операция.

В крайна сметка макар да не е нито истинско супермото, нито пък шосеен адвенчър, Dorsoduro 900 е по малко и от двете. Затова успява да достави истинско удоволствие при динамична езда на подходящите пътища. И именно в това е неговата идея.

Под резервоара

Двигател 2-цилиндров V-Twin

Охлаждане течно

Обем на двигателя 896 куб.см

Мощност 95 к.с. (при 8750 об.)

Въртящ момент 90 Нм (при 6500 об.)

Разход на гориво 5.6 л/100 км

Резервоар 12 л

Височина седалка 870 мм

Маса 213 кг

Цена от 19 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 20.10.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 307 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *