571 икономични коня за новото Audi S8

Audi представи новата си лимузина със спортен нрав S8. Тя се отличава с прогресивен луксозен характер, съчетан с качествата на отлично трениран атлет, гарантирани от иновативните системи в областта на ходовата част, казват производителите.

За задвижването отговаря двигател 4.0 TFSI – осемцилиндров агрегат с битурбо-пълнене, който генерира мощност 420 кВт (571 к.с.) и респектиращ максимален въртящ момент от 800 нютон метра. В съчетание с технологията MHEV автомобилът постига забележителна симбиоза между ефективност и комфорт, както и върхово представяне по всички показатели. Ускорението до 100 км/ч ще отнема под 4 сек., а максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч. Алуминиевият корпус на коляновия вал и специалното покритие на цилиндрите осигуряват намалено вътрешно триене. Автоматично управляваните клапи в изпускателната уредба гарантират незабравимо звуково изживяване. Mild-Hybrid-технологията (MHEV) има сериозен принос за намаляването на разхода на гориво. Нейният 48-волтов ремъчен стартер-генератор и допълнителната литиево-йонна акумулаторна батерия позволяват движение в режим на „реене“ с деактивиран двигател, изключително бързо повторно стартиране на двигателя и преминаване в режим старт-стоп при значително по-висока спрямо досега скорост. По този начин в реална всекидневна употреба консумацията на гориво може да бъде намалена с до 0,8 литра на 100 км. За допълнителна ефективност се грижи системата cylinder on demand, която отговаря за временното изключване на половината цилиндри в режими на частично натоварване, когато автомобилът не се нуждае от цялата си мощност. Технологията Active Noise Cancellation пък от своя страна посредством озвучителната система на борда на автомобила компенсира неприятните външни шумове и осигурява идеален акустичен комфорт.

За изключителната динамика на пътя се грижи комбинация от активно окачване с възможност за предикативна настройка спрямо състоянието на пътя, технология за динамично управление на четирите колела, както и задвижване на четирите колела quattro със серийно монтиран спортен диференциал.

Новият S8 е оборудван серийно с активно окачване, разполагащо с предикативна функция. Високотехнологичната система, която работи в тандем с пневматичното окачване, е в състояние с помощта на електромеханични елементи да повдига нагоре или да натиска надолу всяко едно от колелата на автомобила поотделно. Благодарение на тази технология за пръв път е възможно нивото на каросерията на бъде коригирано активно по време на всяка ситуация, а „гмуркането“ на автомобила напред при спиране и повдигането на предницата при ускоряване биват почти елиминирано. Благодарение на предната камера, която разпознава по-големите неравности по настилката, настройките на окачването се променят предикативно.

Новият Audi S8 може да променя характера си от свръхлуксозна лимузина до спортен автомобил – изцяло според моментното желание на водача: за целта системата Audi drive select разполага с пет предварително програмирани режима. Новост е профила „comfort +“. Тук дори и шофирането в завои се превръща в необикновено комфортно изживяване: в завоите каросерията се накланя с до 3 градуса спрямо вътрешната страна на завоя и по този начин значително редуцира напречното ускорение, което достига до сетивата на пасажерите вътре в автомобила. В режим „dynamic“ управлението на S8 става значително по-остро, а максималният възможен страничен наклон в завоите не надвишава 2,5 градуса. При стандартното окачване тази стойност е около 5 градуса. Благодарение на променливото спрямо ситуацията контролиране на наклона на каросерията се постига изключително неутрално и дори минимално презавиващо поведение при бързо шофиране в завои. Предикативното активно окачване разполага и с още една изключително интересна функция, а именно т.нар. „комфортно качване в автомобила“. За целта при отваряне на някоя от вратите каросерията бързо се снишава с до 50 милиметра – за още по-удобно качване и слизане.

Благодарение на технологията за динамично управление на четирите колела Audi S8 се доближава удивително близо до границите на възможното според физичните закони. Тази технология позволява ъгълът на завиване на предните и задните колела да бъде настройван независимо. По този начин системата постига директна и спортна управляемост при по-ниска до средна скорост на движение, малък радиус на завиване и максимална стабилност и устойчивост при бързо магистрално темпо – успявайки да съчетае качества, които принципно се изключват взаимно помежду си. При бързо шофиране в завои спортният диференциал разпределя активно въртящия момент между колелата на задния мост. При въртене на волана или при ускоряване в завоя спортният диференциал предава повече тяга към външното за завоя колело. По този начин автомобилът бива допълнително „натиснат“ в завоя и се намалява вероятността от появата на склонност към недозавиване. В случай на презавиване пък спортният диференциал прехвърля повече въртящ момент към вътрешното за завоя колело и по този начин се грижи за стабилизирането на S8.

По желание на клиента може да бъде поръчана мощна спирачна система с карбон-керамични спирачни дискове. Техният диаметър възлиза на 420 милиметра на предния и съответно 370 на задния мост. Керамичните спирачки са принудително вентилирани, износват се бавно и заедно със спирачните апарати тежат с 9,6 килограма по-малко в сравнение със стандартната спирачна система със стоманени дискове. Предните спирачни апарати са десетбутални.

Със своите специфични дизайнерски елементи новият Audi S8 дава впечатляващ отговор на въпроса как една мощна лимузина може да покаже своята елегантност по най-ефектния възможен начин.

Снимки: Audi

(Visited 1 019 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *