50 лв. глоба за работещ на място двигател

До 3 бона глоба за по-тежък от позволеното ТИР

50 лв. глоба, ако колата работи на място при престой или паркиране, освен ако не е необходимо да работи за извършване на някаква дейност, предвижда ново предложение за промяна в Закона за МВР, пише „Телеграф“. То е прието на първо четене в парламента. Предстои гласуването му на второ четене в комисия и зала и до няколко месеца се очаква да влезе в сила.

Предложението предвижда и фиксиране на санкцията за паркиране на спирка в размер на 50 лв. В момента тя варира от 20 до 150 лева. По този начин събираемостта на глоби се очаква да скочи, защото наказанието може да е под формата на хартиен фиш, който няма как да се обжалва в съда, твърдят катаджии.

50 лева ще стане и глобата, ако моторно превозно средство не мине навреме технически преглед, както и ако шофьор използва заглушаващо радари устройство.

Промяна има и относно липсата на винетка – ако такава няма, превозното средство ще се спира от движение за срок от 1 месец. Неправилното изпреварване пък ще се наказва с акт на стойност 150 лева, ако създава опасност за движението, и с 30 лева – ако няма такава. 30 лева ще е глобата и за каруци и велосипедисти, както и за „водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада“, които нарушават правилата за движение по пътищата.

Драстично ще скочат глобите за някои нарушения от страна на тежкотоварни превозни средства. Ако ТИР влезе на път, на който изрично със знак е указано, че може да влизат само превозни средства с определен тонаж, а тонажът на МПС-то нарушител е по-голям, глобата ще е от 500 до 3000 лева. Към момента за такова нарушение е възможно санкцията да е само 50 лева.

(Visited 10 754 times, 1 visits today)

10 коментара

 • Шибам Депутати каза:

  Тия дръвници депутатите за какви се мислят ? Кви са тия глоби ако колата работи на място? Зимата как да ми се размразят стъклата например? И лятото как хладилните камиони да държат товара студен без да работи двигателя? Кой е тоя който определя дали се извършва някаква дейност или не? Господа милиционерите ли? Тия тиквеници ако искат да гласуват закон и да спрат да работят двигателите и по време на движение . Най-добре да караме по инерция или дори да започнем да се возим с лагерни колички? А овце и крави преминаващи навсякъде по пътя? Коне, магарета и техните изпражнения? Те не представляват ли опасност за ПТП господа управляващи? Спирам някъде за да кача човек. Това е престой по малко от минута и гася колата така ли? Да гасим колите и по кръговите и по светофарите? Дейба и малоумниците дейба. Гласувайте минималната заплата да стане 2000 лева / 1000 евро вместо да си барате задниците и да се чудите какво по-глупаво да измислите!!!

  • Здравко каза:

   Гладни са и се чудят от къде още да ни накарат да плащаме
   Да плащаме за повече неща и глупости че да продължаваме беднотията

 • Унуфри каза:

  Много хубав ценоразпис само дето няма глоба за пишман търговците със складове на такива места ,някаде където властта иска да реши проблеми като този за тежките камиони глобяват получателя на стоката

 • До тъпака от село каза:

  Хахаха…Да, селяните сега отново ревете, че ще има нови и по-строги правила. А и умнико, ако минималната бъде гласувана да е 2000лв, то такива като теб остават тотално безработни – Тъпанар!

 • Филип Занев каза:

  Всяко превозно средство минаващо технически преглед да се мерят вредните емисии от ауспуха … То след повечето не може да се кара независимо от категорията. Прекалено много шофьори карат със неизправни двигатели и бълват мизерии и точно тези хора трябва да се санкционират …. А не да мръзнем и да се патим щото простаците които ни управляват са толкова глупави за да измислят такива смехории …

  • Мартин каза:

   Това с вредните емисии е вярно, но то се дължи на факта че, 90% от населението карат аетомобили над 20 годишна възраст. Това е така не защото не искат да си купят нов автомобил, а защото просто нямат финансовата възможност! В малките градове, а и не само там, заплащането варира между 400-600 , разбира се има и по големи заплати, но това е основното. И питам се как 4 членно семейство с доход 1000 лв да издържа 2 деца, да плаща сметки и дори да се опита да си купи жилище?…. нашата държава е уникално проста, събират се пари само то глупавите им глоби, които релно плащат само бедните, защото богатите имат парички и си подкупват полициятя…

 • Иван каза:

  Няма такава държава,срам мее да кажа че съм българин…

 • Бойко Борисов каза:

  Тъпо

 • Любопитко Интересчиев каза:

  Защо не повишите цените на горивата с 50%. “ Така никой няма да си прави труда да запалва колите!?
  Вероятно е предложено да се глобява и за отворен прозорец на МПС.. В крайна сметка как така ще дишате, а няма да плащате?! Ама нека, нека! Така ни се пада.. Даже се надявам да свалят минималната заплата на 80лв. Интересно ми каква е степента на мазохизъм на българина..

 • Светослав каза:

  Пълни малоумници ние да не вземаме депутатски заплати за тези глоби а това да ти пишат глоба за работа на място не е сериозно олигофрени недоносени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *