Повече Juke, по-малко Nissan

Дизайнът вече гали окото, а не бърка в него

Скандал, провокация, уродливост, шега. Доста често срещани описания на първото поколение на Nissan Juke, показано през 2009 г. и пуснато на пазара през 2010 г. (виж ТУК).

Както и да бе определяно то обаче не може да се отрече, че бе гениален маркетингов ход, донесъл над 1 млн. продажби за 10-годишния живот на малкия купе-кросоувър. Още повече, че над 80% от този милион са изцяло нови за Nissan клиенти. Цели 10 г. японците се наслаждаваха на успеха и не бързаха да пускат второ поколение. То и задачата да се направи такова хич не е лесна, защото скандалът и провокацията нито могат да бъдат повторени, нито да се поддържат вечно живи.

Какво беше първото поколение на Juke извън дизайна? Повдигната Micra, която обаче ползваше и много сериозното наследство на Nissan в производството на високопроходими автомобили. Да, имаше „кифленски“ версии с предно предаване двуцветни екстериори, но имаше и сериозни модификации със 190 турбобензинови кончета и 4х4 система с блокаж на централния диференциал. Маркетингът на Nissan разполагаше с 10 г. да анализира какво привлича купувачите на Juke. Отговорът е обидно (за автомобилните фенове), но предсказуемо еднозначен – формата, а не съдържанието. Огромният процент продажби бяха от „кифленските“ версии. Отделно 2020 г. година дойде и с драстично затягане на евростандартните за вредни емисии, което изхвърли зад борда коли с по 190 коня и 4х4 задвижване, особено в този мини сегмент.

„Детето“ на всичко това е доста шикозно изглеждащият автомобил на снимките, който все още прилича на кросоувър, макар и вече да не е точно такъв.

Фина шлифовка

Новият Juke „шлифова“ провокацията в дизайна. Екстериорът вече има много по-бутиково и технократско излъчване отпреди. Сега той гали окото, а не бърка в него. Разбира се, акцентите са запазени, за да нямате съмнение, че това все още е Juke, но са силно „успокоени“. Най-яркият от тях – кръглите дневни светлини, отделно от фаровете, все още присъстват, като дори ефектът им е подсилен от светлинен подпис във формата на трилъчева звезда (наклонена настрани като буквата Y, за да няма аналогии с Mercedes). Решетката е голяма, V-образна, обградена с много хром, профилът все така динамичен със спускащия се надолу покрив, а задницата e по-сдържана с хоризонталните си светлини, които вече не „пълзят“ нагоре към покрива. Разбира се, различните цветове на купето и покрива остават като опция, като вече възможностите за избор на комбинации са значително увеличени.

Отвътре бутиковият облик е още по-засилен с много качествени материали, свежо оформление и отново опции за двуцветни съчетания. Уникалната централна конзола, оформена като резервоар на мотоциклет вече я няма, но пък имате високоговорители в подглавника на водача, отделяйки го в своеобразна капсула на висококачествен звук (опция). Най-важното обаче е, че вътре вече има място. Особено на задните места то е силно увеличено (5.8 см за краката и 1.1 см за главите) и вече спокойно там могат да се возят двама възрастни. Същото важи и за багажника с обем от 422 л, който превъзхожда този на VW Golf. Като имате предвид, че на първия Juke (с 4х4) той предлагаше едва 207 л, лесно може да си представите за какъв възход става въпрос.

1 литър

Най-скучен Juke е по отношение на задвижването. Предлаганият двигател е само един – бензинова малолитражка с обем от едва 1 литър, 3 цилиндъра и мощност от 117 к.с. За малкия шикозен всъдеход той предлага сносна динамика, като няма да ви подразни със слабост, но няма и да ви изкуши с особена пъргавина. Въртящият момент от 200 Нм, налични от 1750 об./мин., прави така, че да се придвижвате сравнително адекватно и без много напрежение. Независимо дали изберете ръчна 6-степенна скоростна кутия или 7-степенен автоматик (който слава Богу вече е с два съединителя, а не безстепенното недоразумение CVT като на предишното поколение). Предаването е само предно като 4х4 изобщо не се предвижда. Ускорението до 100 км/ч става за 10.4 сек., максимална скорост е 180 км/ч, смесеният разход на гориво е 5.9-6.3 л на 100 км според Nissan и близо 8 л според бордовия компютър. Нищо лошо, но и нищо готино. Скука, която изобщо не приляга на шарения модел.

Пътното поведение е приятно – стои стегнато в завоя и вози прилично за сегмента. Пъргавината на управление е като на компактна кола, а не като на SUV модел. Платформата вече е познатата от Renault Clio и Captur – CMF, което е довело до намаляване на теглото с 23 кг, въпреки увеличените габарити.

Електроника

Новият Nissan Juke може да се оборудва с иновативната ProPILOT технология, която предлага електронно контролирано управление, ускорение или спиране. Технологията спомага за по-лесно справяне със задръстванията и натоварения трафик. В допълнение идва и пълен набор от системи за безопасност, включващи интелигентен спирачен асистент, с възможност за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, разпознаване на пътните знаци, поддържане лентата на движение, разпознаване на трафик при маневриране назад и предупреждение при наличие на автомобил в сляпата зона – единствено предлагана в този сегмент от Nissan. Освен че предупреждава водача за наличие на автомобил в сляпата зона, при необходимост тази система връща автомобила в лентата на движение.

Под капака

Двигател             бензинов турбо

Брой цилиндри               3

Работен обем  999 куб.см.

Задвижване на колелата           предно

Мощност в к.с.                 117 к.с. (при 5250 об.)

Въртящ момент              200 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)           10.4 сек.

Максимална скорост    180 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

  • Смесен цикъл 5.9-6.3 л/100км

Емисии на CO2                 135-143 г/км

Маса      1182-1239 кг

Резервоар          46 л

Цена      от 33 890 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола              от 51 350лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 01.04.2020 г.

Снимки: Авторът, Nissan

(Visited 2 348 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *