Плъг-ин хибрид и за BMW X3

Новото BMW X3 xDrive30e е третият Sports Activity Vehicle (SAV) в актуалната гама на марката, с Plug-in хибридна версия.

Четирицилиндровият двигател с вътрешно горене и електромоторът на Plug-in хибридният модел генерират максимална системна мощност от 215 кВт/292 к.с. Мощността се генерира от двулитров четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 135 кВт/184 к.с., както и електромотор с мощност 80 кВт/109 к.с., интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic. Общата им системна мощност е 215 кВт/292 к.с. Максималният системен въртящ момент на Plug-in хибридното задвижване е 420 Нм. Благодарение на това новото BMW X3 xDrive30e ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди. Максималната му скорост е 210 км/ч. Благодарение на интелигентно управляваното взаимодействие между двете задвижвания средният разход на гориво е понижен до 2,4 и 2,1 л/ 100 км. Съответните стойности на СО2 емисиите са от 54 до 49 г/км. Средният разход на електроенергия на новото BMW X3 xDrive30e е от 17,2 до 16,4 кВтч на 100 км. Неговата литиево-йонна високоволтова батерия с най-нова технология на акумулаторните клетки позволява чисто електрическа мобилност с пробег от 51 до 55 километра.

В режим MAX eDrive, който се активира с бутона eDrive на средната конзола, новото BMW X3 xDrive30e с почти безшумно задвижване с нулеви локални емисии може да развие максимална скорост от 135 км/ч. в стандартната настройка Auto eDrive е възможно чисто електрическо шофиране със скорост до 110 км/ч. Двигателят с вътрешно горене се включва в задвижването една при по-висока скорост или при по-високо натоварване. Когато са активни и двете задвижвания, освен ускорението се оптимизира и ефективността на новото BMW X3 xDrive30e. При ускорение много осезаемо се усеща спонтанното разгръщане на мощността на електромотора. При шофиране с постоянна висока скорост електрическото подпомагане осигурява понижаване на разхода на гориво и емисиите. Благодарение на подпомагането от електромотора двигателят в вътрешно горене максимално често работи в режим на оптимално за ефективността натоварване. Режимът BATTERY CONTROL позволява поддържане на нивото на заряд на високоволтовия акумулатор зададено от водача ниво. По този начин е възможно резервите от електроенергия да бъдат целенасочено съхранени за шофиране с нулеви локални емисии по участъците от маршрута, разположени в градовете.

Литиево-йонната батерия на новото BMW X3 xDrive30e е разположена компактно под задната седалка. Резервоарът за гориво е позициониран над задната ос. Благодарение на това транспортните възможности на Plug-in хибридния модел са ограничени незначително. С вместимостта си от 450 литра багажникът на новото BMW X3 xDrive30e е на нивото на вариантите на модела с конвенционално задвижване. При сгъване на разделената в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка вместимостта на багажника може да бъде увеличена до 1500 литра. С най-новата си технология на акумулаторните клетки и бруто енергийния капацитет от 12,0 кВтч високоволтовата батерия допринася както за изключителната ефективност, така и за големия електрически пробег на новото BMW X3 xDrive30e. С Plug-in хибридният модел е възможно голяма част от пътуванията във всекидневието в града да бъдат изминати с нулеви локални емисии.

Със серийния си кабел за зареждане високоволтовата батерия може да бъде зареждан от конвенционални домакински контакти. По този начин батерията може да бъде заредена напълно за по-малко от 6 часа. С BMW i Wallbox съответното зареждане отнема около 3,5 часа. Буксата за зареждане е разположена под отделен капак на левия преден панел на автомобила. Съхранената във високоволтовата батерия енергия служи и за захранване на 12-волтовата бордова електрическа мрежа.

Новото BMW X3 xDrive30e ще се произвежда от декември 2019 година заедно с вариантите на модела с конвенционално задвижване на BMW X3 в завода на BMW в Спартанбърг, САЩ. Въвеждането по пазарите на целия свят стартира през пролетта на 2020 година. С това BMW Group не само продължава електрификацията на портфолиото си, но и своята стратегия на моделите, ориентирана към разнообразните изисквания на клиентите. Най-популярният по целия свят SAV модел в премиум сегмента на средния клас е първият модел на марката, който се предлага с конвенционално задвижване и Plug-in хибридна система, като през 2020 година ще бъде въведен и още един допълнителен вариант на модела с чисто електрическо задвижване.

Снимки: BMW

 

(Visited 799 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *