FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Пистарката с 207 коня S 1000 RR и още 3 премиери от BMW

BMW Motorrad се представя с четири премиери на мотоциклетното шоу МОТО ЕКСПО 2019, което се провежда до 14 април в зала Асикс Арена. Българската публика ще има възможност за първи път да се запознае с третото поколение на суперспротния S 1000 RR (тест и видео ревю на предшественика виж ТУК), Gran Turismo версията на динамичният скутер от среден размер C 400 GT, могъщия F 850 GS Adventure и новия боксерен двигател в R 1250 GS и R 1250 GS Adventure (тест и видео на предшественика виж ТУК) . В допълнение, щандът на BMW Motorrad включва преглед на цялата моделна програма, широка гама оригинални аксесоари на BMW Motorrad и други продукти от света на BMW Motorrad.

Първото поколение на суперспортния мотоциклет BMW S 1000 RR е представено през 2009-та, а сега се въвежда третото изцяло ново издание на машината, с напълно нови двигател и окачване. Още през първия ден на мотосалона бяха продадени две бройки от него. Мощността е увеличена с 8 к.с. на 207 к.с., а масата е намалена от 208 кг на 197 (193,5 кг с M пакет). Освен увеличението на мощността, основни точки при разработката на новия S 1000 RR са да бъде с поне една секунда по-бърз на пистата и същевременно да гарантира максимален контрол. Без значение дали ще бъде каран в града, по витите планински пътища или на пистата, новият S 1000 RR е безкомпромисен. Голяма роля за това играят асистиращите системи, като контролът на сцеплението и на вдигане на предното колело, ABS и Hill Start Control системите, както и LED светлините и големият TFT екран. Компоненти, които BMW Motorrad издига на нови висоти.

В основата на сериозно подобрената динамика на новия RR стой новоразработеният четирицилиндров двигател, който е с 4 кг по-лек от преди. Променена е не само геометрията на всмукателните и изпускателните портове, но е внедрена и технологията BMW ShiftCam. Тя е изцяло нова за мотоциклетите на BMW и осигурява променливи ход и време на отваряне на всмукателните клапани. Ревизираните всмукателни пътища и новата изпускателна система са довели до намаляване на масата с 1,3 кг и по-висок въртящ момент в по-широк оборотен диапазон.

Инженерите на BMW Motorrad са положили сериозни усилия и в областта на окачването. Двигателят, който и досега изпълняваше ролята на носещ елемент, поема още по-голяма част от натоварването. Основната рама е проектирана така, че силите да се предават възможно най-директно към структурата на двигателя, по най-кратките възможни пътища. В следствие и допълнение, геометрията на каране е променена, а масата и нейното разпределение са оптимизирани. В резултат новият RR се характеризира с подобрена динамика, оптимизирано сцепление и още по-прозрачно управление. Мотоциклетът може да се поръча и с опционално електронно окачване DDC. Специално разработена за RR, системата Dynamic Damping Control (DDC) е безкомпромисна по отношение на настройките и адаптивността си. Сега тя е още по-ефективна, благодарение на подобрената система от клапани и тяхното управление. BMW Motorrad предлага също и допълнителен комплект за селективно адаптиране на окачването за каране на писта.

Стандартно новият S 1000 RR се предлага с четири режима за каране: Rain, Road, Dynamic и Race. Допълнително може да се поръча и разширението Pro, даващо възможност за избиране на още три свободно програмируеми режима (Race Pro 1-3). Чрез тях могат да бъдат активирани три различни комбинации от настройки на системи, като Dynamic Traction Control (DTC), ABS, системата следяща за повдигане на предното колело, кривата на въртящия момент, както и „моторната спирачка“. Pro режимите включват също Launch Control за перфектни стартове и Pit Lane Limiter ограничител на скоростта при влизане в питлейна. HP Shift Assistant Pro системата за светкавична смяна на скоростите без съединител е част от стандартното оборудване.

Новият S 1000 RR е стандартно оборудван с ABS Pro и Dynamic Traction Control. В допълнение към контрола на сцеплението DTC, моторът за пръв път може да се поръча и с индивидуално настройваща се функция DTC Wheelie. Всички контролни системи са пренастроени за оптимално действие и ефективност. Частично интегрираната BMW Motorrad ABS е предпоставка за по-сигурно каране, сама по себе си, но ABS Pro прави моторът още по-сигурен, дори когато спирате в завои.

Инструменталният панел на новия RR е новоразработен и специално съобразен и с нуждите при супер спортно каране. Новият 6,5-инчов TFT дисплей осигурява богат набор от информация, която е ясно видима при всякакви светлинни условия. Показанията му могат да се конфигурират в различни режими на изобразяване, според различните нужди. Ride Pure екранът показва всичко необходимо при едно нормално шосейно каране, докато трите Core екрана са съобразени с нуждите при каране на писта. Оборотомерът при Core 1 и Core 2 например е изобразен с графика имитираща аналогов циферблат, докато при Core 3 е във вид на графична лента.

Новият тип рама – Flex Frame – позволява проектирането на още по-обтекаем резервоар и панели в областта на седене, които осигуряват още по-добро сцепление на колената с мотора. Оптимизираните контактни повърхности и предефинираният триъгълник между кормилото седалката и стъпенките, правят позицията на седене още по-ергономична. Същевременно, новият дизайн на панелите гарантират мигновената разпознаваемост на RR. Той е подчертан от двете разцветки Racing Red и Motorsport.

През 2011-та BMW Motorrad представи C 600 Sport и C 650 GT (тест виж ТУК), обособявайки нова нова категория в гамата си, посветена на градската мобилност. Първите премиум макси скутери на BMW Motorrad бяха последвани от C 400 X през 2017-та, динамичният скутер от среден размер, а днес марката показва C 400 GT – неговата динамична Gran Turismo версия. Без значение дали става дума за пътуване до работа, до магазина или на по-дълги разстояния, C 400 GT е перфектната компактна машина за целта. При това не само за водача, но и за един пасажер.

Динамиката на BMW C 400 GT се осигурява от новоразработен, едноцилиндров двигател с мощност 34 к.с. Тягата се предава чрез CVT (Constantly Variable Transmission), а рамото на задното окачване е изключително устойчиво на усукване, което гарантира максимална стабилност и комфорт. Automatic Stability Control ASC системата прави карането още по-безопасно, особено при настилка с ниско сцепление.

Шасито на новото BMW C 400 GT е изработено от стомана и представлява тръбна рама. Предното окачване е съставено от телескопична вилка, а отзад от система с два амортисьора с пружини. Настройките и ходовете на окачването са направени така, че да гарантират максимална стабилност и същевременно максимален комфорт. BMW C 400 GT спира изключително убедително благодарение на система с два диска отпред, един отзад и ABS, който е част от серийното оборудване.

Освен стандартните LED фар и стоп, новото BMW C 400 GT предлага ново ниво на свързаност, което е невиждано в сегмента. То се изразява в системата за свързаност с 6,5-инчов TFT дисплей, предлагана допълнително за модела. Управлението става чрез удобния и интуитивен въртящ се джойстик наречен BMW Motorrad Multi-Controller, позволяващ бързо сърфиране през различните менюта, без водачът да отделя вниманието си от случващото се около него. Системата позволява провеждане на телефонни разговори, слушане на музика и дори ползване на навигация.

C 400 GT гарантира още по-голяма защита от вятъра в следствие на по-голямото (от това на C 400 X) предно стъкло, а функционалността му е безупречна, благодарение на внимателно обмислено пространство за багаж. В предната част са интегрирани две жабки, а Flexcase системата под седалката е уникална за класа. Капацитетът им е повече от достатъчен за ежедневните градски нужди и кратки пътувания извън града. Стандартната Keyless Ride система прави BMW C 400 GT още по-удобно, позволявайки безключово палене, заключване на кормилото, седалката, капачката на резервоара и отделенията за вещи. Моделът предлага също отделна облегалка за водача, както и удобни платформи за краката на пасажера, вместо степенки.

BMW Motorrad представи новите F 750 GS и F 850 GS през пролетта на 2017-та, а сега марката разширява гамата с могъщия F 850 GS Adventure. Базиран на динамичния и офроуд характер на F 850 GS, новият Adventure комбинира спортните и туринг гени с още по-широки офроуд способности и качества за още по-далечни пътешествия. Също, както легендарния боксерен GS, новият F 850 Adventure е перфектен спътник и машина за опознаване на най-отдалечените кътчета на планетата.

Инженерите са постигнали мощен и емоционален звук чрез 90-градусово отместване на коляновия вал и 270/450-градусов ъгъл на запалване. Новият двигател разполага с два балансиращи вала, които неутрализират нежеланите вибрации. Самоусилващият се съединител с ‘anti-hooping’ функция гарантира осезаемо по-лесно натискане на лостчето, а намаленият ефект на моторната спирачка прави карането на мотора по-сигурно. Тягата се предава на задното колело през шестстепенна скоростна кутия, а веригата и вече е разположена от лявата страна.

Новият F 850 GS Adventure позволява настройване на характеристиките според желанията на карача в два режима Road и Rain, докато BMW Motorrad ABS и ASC системата за контрол на стабилността, значително повишават сигурността. Благодарение на динамичната светлина на задния стоп, трафикът зад мотора ще бъде по-наясно със спирането на машината. Моделът може да бъде допълнително оборудван с режими за каране Pro, даващ допълнителен избор на Dynamic, Enduro и Enduro Pro настройки. С тях вървят също динамичният контрол на сцеплението DTC, както и адаптиращият действието си се според наколна на мотоциклета ABS Pro.

Мостовата рама на новия F 850 GS Adventure се изработва от екструдирани и заварени стоманени компоненти. В нея e интегриран двуцилиндровият редови двигател, който изпълнява ролята и на носещ елемент. Това подобрява здравината и торсионната устойчивост на конструкцията. За оптимално разпределение на масите, резервоарът е монтиран в класическата позиция между седалката и челото на рамата. F 850 GS Adventure побира 23 литра бензин, гарантиращи пробег до 550 км.

Дизайнът на F 850 GS Adventure подчертава неговия авантюристичен характер и желание за дълги пътешествия. По-голямото предно стъкло се регулира по височина в две степени, а протекторите за ръцете осигуряват допълнителна защита от летящи отломки и студения вятър. Стандартното оборудване на F 850 GS Adventure включва също и ендуро степенки, регулируеми лостчета на скоростите и спирачката, защитни тръби за двигателя, както и система за багаж от неръждаема стомана. Освен в базовото изпълнение, F 850 GS Adventure се предлага и във версиите Exclusive и Rallye.

Новият F 850 GS Adventure излиза на пазара с възможности за допълнително оборудване, което е уникално за средния ендуро клас. От седалки с различни височини, както и цялата седалка за двама (идентична със стандартната цяла седалка на F 850 GS), системата за монтаж на алуминиеви куфари, през фарът с изцяло LED технология, допълнителните LED фарове, до системата за свързаност с 6,5-инчов цветен TFT дисплей и еCall функция – списъкът е изумителен. Клиентите разполагат с богат избор от опции и аксесоари, с които да подобрят своята ендуро машина по невиждан досега в класа начин.

Няколко десетилетия BMW R, RS и GS Adventure се задвижват от мощен и надежден боксерен двигател, идеален за динамично каране по планински пътища, спорт туризъм, преодоляване на големи разстояния и офроуд приключения. Боксерен двигател, който повече от 25 години разчита на технология с 4 клапана на цилиндър, електронно директно впръскване и катализатор от затворен тип. Технологии, гарантиращи най-добрите показатели както по отношение на мощността и въртящия момент, така и по отношение на разхода на гориво и вредните емисии.

Новият боксерен двигател на R 1250 R, R 1250 RS и R 1250 GS Adventure, не се характеризира само с повече тяга. Новата конструкция и технологии гарантират и значително по-рафинирана работа на машината, особено при по-ниски обороти. В допълнение, новият боксер се характеризира с по-нисък разход на гориво и особено приятен звук. BMW ShiftCam технологията се прилага за пръв път в серийно производство в двигател от гамата на BMW Motorrad. Тя позволява променливи фази и ход на всмукателните клапани. Освен това, разпределителните валове от всмукателната страна, са проектирани за асинхронно отваряне, което води до специфично завихряне на постъпващата гориво-въздушна смес и оттам по-ефективен процес на нейното изгаряне. Техническа новост при боксера е и начинът на задвижване на разпределителните валове – чрез назъбена верига, вместо с ролкова верига, както досега. Маслените пътища също са оптимизирани, инжекторите са ‘twin-jet’, като изпускателната система също е нова.

Стандартно моторите се предлагат с два режима за каране, позволяващи адаптирането им според условията и личните предпочитания. Стандартната система за контрол на стабилността ASC (Automatic Stability Control) гарантира високо ниво на сигурност, осигурявайки оптимално сцепление. Hill Start Control асистентът за потегляне по наклон, също е сериен и за двата модела.

Рro режимите за каране вече се предлагат, като опционално оборудване за допълнително вграждане. Те включват ‘Dynamic’, Dynamic Traction Control DTC, като при R 1250 GS Adventure са налични още ‘Dynamic Pro’, ‘Enduro’ и ‘Enduro Pro’. DTC системата осигурява още по-ефективно и сигурно ускорение, особено когато мотоциклетът е наклонен. ABS Pro системата осигурява още по-сигурно спиране, дори когато спирачките се използват рязко в завой. Dynamic Brake Control (DBC) прави карането още по-сигурно, предотвратявайки възможността за неволно подаване на газ при спиране. Системата намалява въртящия момент предаван към задното колело, чрез намеса в управлението на двигателя. Така мотоциклетът запазва стабилност, а спирачният път намалява.

Dynamic ESA “Next Generation се предлага, като допълнително оборудване. Системата автоматично адаптира окачването според пътната обстановка, като същевременно компенсира натоварването на мотоциклета. Това гарантира оптимална стабилност, комфорт и работа на амортисьорите.

И трите боксерни модела вече идват серийно с разширените функционалности Connectivity, заедно с 6,5-инчовия TFT дисплей. Тя включва и BMW Motorrad Multi-Controller джойстик за боравене с различните менюта и функции на системата.

Бързината на реакцията в критични ситуации често е ключова и може да спаси човешки животи. Опционалната система Intelligent Emergency Call дава възможност за мигновено вземане на мерки. Тя може да бъде поръчана и за трите модела.

Снимки: BMW, Йордан Йочев

(Visited 1 448 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *