Обновеният VW Passat: Кара се с един бутон

Асистент отменя водача почти изцяло

Трябва да сте истински маниаци на тема VW Passat, за да разкриете от пръв поглед, че автомобилът на снимките е фейслифт (предишния виж ТУК).

Просто външните промени са толкова малко, че са си направо незначителни. Отпред имаме леко изменена решетка и броня, а отзад ново лого и по-голям надпис Passat. Нов е и светлинният подпис отпред и отзад, всички крушки вече са LED, а мигачите са с „обточващ се“ ефект. Освен това фаровете вече са матрични и не е нужно да гасите дългите нощем – светлинният сноп „заобикаля“ останалите участници в трафика, без да ги заслепява (страхотна екстра, повишаваща безопасността). И това е всичко. Но нямаше и нужда от по-сериозни промени. Настоящото осмо поколение на най-успешния модел от среден клас в света с над 30 млн. продажби все още си изглежда супер, благодарение на изчистения си дизайн и пропорциите, вдъхновени от луксозните автомобили.

Отвътре всичко си е същото – достатъчно просторно с кон да препускаш, стилът е модерен и изчистен, а материалите качествени. Таблото пред водача е изцяло дигитално с размер 11.7 инча и променящи се графики. Единствената промяна, която забелязах е, че са махнали стилния аналогов часовник от централната конзола и са го заменили с лъскава пластмасова плочка с надпис Passat, който свети на тъмно. Защо по дяволите?

Автономен

Истинските промени в модела обаче са технологични. Автомобилът вече може да се кара практически сам. Така нареченият Travel Assist се задейства с натискане на бутон върху волана и работи при скорост до 210 км/ч. Tой освен, че поддържа избраното темпо според трафика, спира и тръгва, ако сте в задръстване и следва избраната лента за движение, вече може да бъде настроен и сам да спазва ограниченията на скоростта по пътя. Ако ви предстои остър завой, колата сама намалява до необходимата скорост, за да го вземете безопасно и после отново увеличава. Дори ако сте задали маршрут на навигацията и ви предстои отбивка от главния път, започва да намалява до нужната скорост. Новата мултифункционална камера прави воденето в лентата за движение перфектно и сега вече разпознава не само граничните линии на лентите, но и затревените зони. Впечатляваща технология, само едно стъпало преди предстоящото напълно автономно управление на автомобилите.

Заради правни и свързани с безопасността причини обаче водачът все още трябва постоянно да следи системата. За да гарантира това, асистентът работи съвместно с първия капацитивен волан на Volkswagen, който усеща дали ръцете ви са на него. Предупредителни сигнали (визуален, акустичен и движение на спирания педал) ще информират водача, ако той отдели ръцете си от волана за повече от десет секунди. Ако и тогава не реагира, системата за аварийно спиране ще започне да намалява скоростта и ще отбие Passat от пътя до пълно спиране. Целта е ясна – да предотврати по-сериозен инцидент, в случай, че на водача му е прилошало, например.

Пробуждане

Изпробвах въпросния асистент и се уверих, че работи съвършено, но изобщо нямах желание да оставя друг да кара вместо мен тестовия автомобил, оборудван с прекрасния двулитров турбобензинов мотор със 190 к.с. Той пасва на семейната лимузина като дялан камък, осигурявайки чудесна, но не прекалена динамика. С него колата ускорява до 100 км/ч за приятните 7.5 сек., а максималната скорост е 238 км/ч. Благодарение на приличния въртящ момент от 320 Нм (налични от едва 1500 об./мин.) и адекватната работа на 7-степенния автоматик с двоен съединител, всяко настъпване на десния педал, независимо от скоростта на движение, ви отговаря с надеждно ускорение. А това е важно при изпреварване. Най-впечатляващ обаче беше разходът на гориво, съперничещ на дизеловите двигатели – 7.6 л на 100 км, според бордовия компютър след теста, точно колкото са и обещанията на производителя според новия по-реален цикъл на засичане WLTP. С половин 66-литров резервоар изминах 500 км! А не съм карал като бабичка в никакъв случай.

Телефонът се превръща в ключ

Съвместимите смартфони могат да се превърнат в мобилен ключ за отваряне и стартиране на Passat. Странното е, че такава възможност е предвидена единствено за телефоните на Samsung. Иначе колата вече за пръв път предлага безжична интеграция на приложения за iPhone. Така разполагате с услуги за стрийминг на музика, интернет радио, естествен гласов контрол, обогатен с онлайн съдържание, безпроблемно използване на онлайн услуги, както и бъдещи, базирани на облачна технология. Пътниците могат също да свържат своите смартфони, таблети, устройства за четене на електронни книги или подобни устройства към интернет чрез Wi-Fi хотспот.

Под капака

Двигател     бензинов турбо

Брой цилиндри    4

Работен обем       1984 куб.см.

Задвижване на колелата        предно

Мощност в к.с.    190 к.с.

Въртящ момент  320 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч)       7.5 сек.

Максимална скорост    238 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

  • Смесен цикъл      7.6 л/100км

Емисии на CO2    171 г/км

Маса           1530 кг

Резервоар  66 л

Цена  от 54 760 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола          от 58 998 лв. с ДДС

Източник в. „Телеграф“, 09.01.2020 г.

Снимки: Авторът

 

(Visited 2 297 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *