Виж видеата
Виж снимките

Няма „не мога“

Строителната гама на Renault Trucks е с подобрена ефективност и намален разход на гориво

PB060052.JPG

Изумителни са възможностите и нивото на технологиите, вложени в специализираните превозни средства, каквито са камионите от изцяло новата строителна гама на Renault Trucks. На фона на тези могъщи машини и най-високотехнологичният автомобил изглежда като опростена играчка.

Компанията подменя изцяло гамата си камиони, като новите се характеризират с чувствително повишена ефективност при още по-чувствително намаляване на разходите. Подобрени са здравината, комфортът при работа, полезният товар, теглителната мощ и е улеснен монтажът на надстройка. Двигателите са нови, отговарящи на екологичния стандарт Евро 6 и предлагат ниска консумация на гориво. Тази революция, както я определят специалистите, се дължи до голяма степен на огромната инвестиция от 2 милиарда евро от страна на шведската компания Volvo Trucks, която внедрява най-съвременни технологии в по-достъпните френски камиони.

Изключителните възможности на новата гама камиони бяха демонстрирани на тест в действаща строителна кариера в Барселона. Има нещо особено респектиращо в това да видиш 40-тонна композиция с предните колела във въздуха да преодолява с абсолютна лекота препятствия, непосилни за голяма част от джиповете на пазара.

Гами

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Строителните камиони на Renault Trucks се делят на двe отделни гами: ГАМА C –строителство и ГАМА К – тежки строителни дейности. Проектирането на кабината и всяка част от силовата линия е внимателно премислено, за да помогне при икономията на гориво. Например кабината е с трапецовидна форма, предното стъкло е монтирано под ъгъл 12°, което подобрява аеродинамиката с до 12%. Това се очаква да рефлектира като 5% по-нисък разход на гориво, в сравнение с предходната гама. Въпреки това е помислено и за здравината, като броните са от стомана, а фаровете са защитени от стоманени мрежи. ГАМА С предлага две кабини с различна ширина, с фокус върху голям полезен товар, ниска консумация на гориво и комфорт, равняващ се на този при товарни автомобили за превоз на дълги разстояния. Освен това отличната теглителна мощ и капацитетът за преодоляване на препятствия, го прави надежден за работа, свързана с изкопни дейности. ГАМА K се отличава с изключителна здравина и огромен капацитет за преодоляване на препятствия с най-добрия ъгъл на подход на пазара от 32 градуса. Те спокойно могат да бъдат наречени офроудърите при камионите.

PB060029.JPGЗадвижването е поверено на последно поколение 6-цилиндрови редови дизелови двигатели, отговарящи на екологичния стандарт Евро 6. Те са с обем от 8 (само за ГАМА С), 11 (за ГАМА С и К) и 13 литра (за ГАМА С и К). 8-литровият има три варианта на мощност – 250 к.с. и 950 Нм въртящ момент, 280 коня и 1050 Нм и 320 к.с. и 1200 Нм. 11-литровият пък се предлага с мощност от 380 к.с. и 1800 Нм, 430 к.с. и 2050 Нм и 460 к.с. и 2200 Нм. Най-големият агрегат също е с три варианта на мощност – 440 к.с. и 2200 Нм, 480 к.с. и 2400 НМ и 520 к.с. и 2550 Нм.

12-скоростната автоматизирана трансмисия Optidriver с офроуд режим, която е призната за една от най-добрите на пазара, се предлага като стандартно оборудване и за двете гами. Използването й е до 100 тона брутно тегло на композицията в ГАМА С и до 120 тона в ГАМА K. Товарните автомобили 4×4 и 6×6 със задвижване на всички колесни бази също са оборудвани стандартно с трансмисия Optidriver. Тя прави шофирането на тежките машини изключително лесно. Освен офроуд режима, има и бутон, който настройва автоматично определено ниво на ускорение и така не се налага на водача да регулира с педала на газта движението на камиона, а това е огромно улеснение при пресечен терен, изкачване на стръмни наклони и други препятствия. Версиите с голяма кабина и от двете гами могат да бъдат оборудвани като опция с 14-скоростна, ръчна скоростна кутия, разработена от Volvo Group.

PB060084.JPGСпирането на подобни машини се извършва основно с т. нар. ретардери, т.е. електромеханична спирачка подобна на моторната. За 11 и 13-литровите мотори се предлагат три типа с различна мощност и ефективност, а за 8-литровия цели 6 типа, според експлоатационните нужди на камиона. Ретардерът представлява една ръчка зад волана, която има няколко степени, които спират с различна сила камиона. Те са незаменими при спускане на баири, например, тъй като ако се ползва само стандартната спирачка, тя ще се амортизира за много кратко време и може да откаже.

Оптимално

Шаситата на гамите C и K са проектирани да предоставят на товарните автомобили по-висок пътен просвет и възможно най-големия полезен товар. Така версията C 8×4 Xload може да превозва полезен товар от 22.8 т при 7,175 т собствено тегло. Като опция, ГАМА C може да бъде оборудвана с алуминиеви резервоари и джанти (стандартно са стоманени), както и дискови спирачки за оптимизиране на собственото тегло. При ГАМА K това включва шаси, проектирано за тежки товари, като максималното брутно тегло на композицията е 120 т. Камионите от ГАМА C имат по-висок капацитет за преодоляване на препятствия от предходни поколения, основно поради своя 312 mm пътен просвет под моста и ъгъл на подход 24°. Товарният автомобил от ГАМА K пък може да се справи с всички видове препятствия, благодарение на своя ъгъл на подход от 32° и своя 380 мм пътен просвет под моста и 515 мм под резервоара. Малкият му радиус на завиване му осигурява отлична маневреност. PB060011.JPG

Програма помага за икономично шофиране

Renault Trucks предлага и нова програма за управление на автомобилния парк, наречена Optifuel, както и софтуер за анализ на стила на шофиране за максимална икономията на гориво. С тях, ако се спазват фирмените съвети за икономично шофиране, консумацията може да бъде намалена с до 15%. Освен това компанията е обучила за икономично управление и 21 000 шофьора.

Комфорт като на ТИР

K_21.jpgТоварните автомобили на Renault Trucks за превоз на дълги разстояния и строителни дейности имат една и съща кабина, с уникален и специфичен дизайн за тази марка. Кабините на строителните камиони предлагат на водачите целия комфорт на камион за международен транспорт, конкретно по отношение на по-просторен интериор. ГАМА С предлага 4 типа кабини – дневна кабина, която е къса със стандартен покрив и без легло, кабина „нощ и ден“, която е голяма със стандартен покрив и легло, спална голяма кабина с висок покрив и легло и кабина Global, средна на размер, която се предлага с ГАМА C 2.3 м. ГАМА К предлага 2 типа кабини – дневна къса кабина със стандартен покрив и голям кабина „нощ и ден“ със стандартен покрив и легло.

Източник: в. „Телеграф“, 17.11.2013 г.

Снимки: Авторът, Renault Trucks

(Visited 124 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *