Виж видеата
Виж снимките

Новото Peugeot 2008 на ток, бензин или дизел

Peugeot представи новото поколения на малкия градски SUV 2008 (тест на предшествениците виж ТУК и ТУК).

Базиран на новата ефективна модулна платформа CMP (Common Modular Platform), новият 2008 е мултиенергиен автомобил. Той предлага свободата на избор на типа задвижване според нуждите и начина на използване: 100% електрически, бензинов или дизелов. За шофиране по собствен избор той предлага селектор за режима на шофиране според версията: „Eco“, „Normal“ и „Sport“. За още по-далечни пътувания опционалният Grip Control ще бъде свързан с функцията Помощ при движение по наклон (HADC), за да контролира идеално и безопасно автомобила и неговата траектория по стръмни склонове.

Със 100% електрическо задвижване водачът ще се наслади на самоуверени възможности в пълна тишина на работа и без вибрации. Това удоволствие е придружено от свободата на придвижване в градските центрове и дори в зелените зони с ограничен трафик. Двигателят с мощност 100 kW (136 к.с.) и незабавно постигане на въртящ момент от 260 Нм осигурява лесно ежедневие във всички ситуации. Батерията с висок капацитет от 50kWh осигурява пробег до 310 км съгласно новия стандарт WLTP. Тази батерия има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет.

В съответствие с най-новите стандарти Euro 6, двигателите с вътрешно горене са оборудвани с най-новите технологични постижения на Peugeot и всички са оборудвани със система Stop&Start и филтър за твърди частици. За още по-голяма лекота и комфорт при шофиране някои от тези двигатели могат да бъдат свързани с най-новата 8-степенна автоматична скоростна кутия (EAT8). Бензиновите са структурирани около 3-цилиндровия, 1,2-литров двигател и придържане към стандарта Euro 6d. Te са с мощност от 100 до 155 к.с., а дизеловите от 102 до 130 к.с.

Балансираните линии и общите пропорции са на SUV модел с вертикално предно стъкло, което прави предния капак по-хоризонтален и създава силна каросерия. Автомобилът е идеално балансиран, силен и уверен.

Със задължителните елементи и със своя собствена идентичност, предната част съдържа гордо разположена, вертикална решетка (в цвета на каросерията при електрическите версии), оформен преден капак и LED дневни светлини, които избледняват под предните фарове, за да се появят отново отдолу.

Изразителна както винаги, светлинната идентификация с 3 LED следи от „нокти“ присъства отново. Независимо дали през деня или през нощта, ще я видите в задната част на всички версии и на предните фарове на версиите от високите нива на оборудване. В зависимост от пазара предните фарове използват LED технология при всички нива на оборудване.

Свободното пространство при задните седалки (нов рекорд за новата CMP платформа) дава повече простор в новия 2008. Дължината от 4,30 м и междуосието от 2,60 м му дават удобен обем на багажника от 434 л (VDA V210), без значение от двигателя, включително при 100% електрическата версия. Модулността е осигурена от пода с две позиции (според версиите), който осигурява практически равна основа, когато се сгъне задната седалка.

Peugeot i-Cockpit продължава да се базира на същите основни принципи и предлага безупречна ергономичност за събуждане на всички сетива компактен волан за по-добро управление, голям HD сензорен екран и сега иновативно 3D бордно табло на нивото на очите. Информацията е позиционирана в полезрението на водача. Според версията инструменталният клъстер на i-Cockpit 3D я прожектира като холограма. Индикациите са динамични и анимирани: те се приближават към очите в зависимост от степента на значение или спешност и така увеличават реактивността с около половин секунда. Сензорният екран може да бъде 10 инча според версията и се контролира чрез сензорни бутони разположени до лостчетата за превключване.

Oборудването и системите в помощ на водача са заимствани от по-луксозни сегменти. Колата предлага пакет Drive Assist, който прокарва пътя към полуавтономното шофиране. Той комбинира системата за предотвратяване на напускането на лентата, свързана с позициониране в лентата, което прави възможно да изберете своята позиция на пътното платно и адаптивен автопилот с функция Stop & Go с автоматичната скоростна кутия EAT8. В пакета има още помощ при паркиране Park Assist, която автоматично управлява волана при влизане и излизане от паркомясто, само с 60 см разстояние между паркираните автомобили; Най-новото поколение автоматично аварийно спиране, което също отчита пешеходци и колоездачи, през деня и нощта при скорости от 5 км/ч до 140 км/ч); Активно предупреждение при неволно пресичане на маркировката (или банкетите); Предупреждение за бдителност на водача, препоръчващо почивка, ако е необходимо; Автоматично включване на дълги светлини за още по-голямо фокусиране върху пътя; Разширено разпознаване на пътните знаци (еднопосочна улица, стоп) с препоръки за ограничение на скоростта; Следене на мъртвата зона; Електрическа паркинг спирачка.

Peugeot 2008 ще бъде лансиран в края на 2019 година. Производството ще се осъществява във Виго за Европа и Ухан за Китай.

Снимки: Peugeot

(Visited 1 001 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *