Новото MINI JCW: Общественополезен труд

Най-бързото MINI в историята се оказа доста опитомено

P9180022.JPGМоже ли усъвършенстването да вреди? Стоя зад волана на една от най-добрите коли за каране изобщо и си задавам този въпрос. Да, новото MINI John Cooper Works все още е сред най-хубавите неща, които могат да се случат на любителите на шофирането, но… помъдря. Като мъж на средна възраст – натежа и поомекна.

Това е все едно да фраснеш някого в лицето, който много отдавна ти лази по нервите, но си се сдържал от благоприличие.“ Така започнах статията си за предишното поколение на JCW. Тази емоция вече я няма. Колата е станала по-съвършена във всяко отношение – по-мощна, по-бърза, по-рафинирана, по-широка, по-комфортна. Но и по-питомна. Преди беше един първичен, недодялан, хапещ, дращещ, друсащ, гърмящ от ауспуха, нервничещ, плашещ, откачен хулиган. Вероятно затова едва 5% от клиентите на MINI се престрашаваха да го изберат. Сега може да го дадете на майка си да отиде до магазина.

Защооо?!

Защо, бе хора, защо ви трябваше да учите хулигана на обноски?! Та нали именно това го правеше толкова специален и различен. Защо пратихте лошото момче на общественополезен труд? Идеята на маркетинга на компанията е кристално ясна – повече продажби, което със сигурност ще се случи и ще бъде отчетено като успех, но аз ги пращам на майната им (в стила на стрия JCW). За продажби винаги си е имало One, Cooper и Cooper S, как обаче ще компенсирате тези 5% истински ценители?

P9180046.JPGПреди да решите, че новият JCW се е превърнал в скучно семейно комби, нека ви разкажа колко страхотна кола е все още, а романтичните спомени за предшественика му ще ги запазя за себе си. Всъщност, ако не бях карал предишното поколение, сигурно щях да се влюбя до уши в настоящото. Бруталният 1.6-литров двигател със зверска турбина, тук е заменен от двулитров с още по-способен турбокомпресор. Мощността е нараснала от 218 на 231 конски сили, а въртящият момент е цели (за бензинов мотор) 320 Нм. Тестовата кола бе с 6-степенна автоматична скоростна кутия с лаунч контрол, която според мен изобщо не подхожда на характера на JCW, но въпреки това работи толкова съвършено, че предлага по-добро ускорение, отколкото ръчната – 6.1 сек. до 100 км/ч (6.3 сек. за версията с механични скорости). Тези цифри казват само едно – това е най-мощното и най-бързото MINI, произвеждано някога.

Непреходна класика

Новото поколение на MINI порасна чувствително, в това число и JCW версията му. Това прави задните му седалки почти използваеми, но отвън колата си изглежда по почти същия начин. Като икона. Най-лютата версия се откроява с огромни въздухозаборници в предната броня, решетка като пчелна пита, мощен заден дифузьор и спойлер. Уникалната цветова комбинация от британско състезателно зелено и червени линии, покрив и огледала на колата, правят картинката още по-класическа. Вътре промяната е драстична. На мястото на огромния кръг над централната конзола, в който досега се помещаваше скоростомерът, е сложен дисплеят на мултимедията, прожектиращ и новата 3D навигация. Малко в повече ми идват светлинните ефекти, тип ретро дискотека около кръга, например когато променяте режима на шофиране. Скоростомерът е преместен, там където се предполага, че му е мястото – зад волана, а за да не отделя водачът погледа си от пътя, показанията му, както и друга важна информация, се прожектират на Head-up дисплей на нивото на очите. Добри думи заслужават спортните седалки със страхотна странична опора. P9180052.JPG

Адаптивно

Освен това, MINI JCW вече е и адаптивно, което го прави лесно и комфортно за шофиране от всеки. Разбирайте, че предлага еко и спортен режим, както и амортисьори с променлива твърдост. Точно затова след няколко стотин километра зад волана няма да ви се натърти опашката и да получите остро главоболие, които с „таткото“ ви бяха почти сигурни. В екорежим се държи като най-обикновена кола – мощният мотор се скопява с цел икономия на гориво, воланът и окачването са мекички и се „наслаждавате“ на лежерна ежедневна експлоатация. Вероятно заради това след теста, редуващ както спокойно, така и динамично шофиране, бордовият компютър отчете консумация от 9.8 л на 100 км, а немците, пардон англичаните, обещават, че може да постигнете смесен разход от 5.7 л на 100 км. В нормален режим си е една чудесна спортна бегачка, предлагаща тръпка зад волана, но без да ви смущава с нервност, нито пък ви лишава от комфорт.

P9180033.JPGИстината е в спортния режим. Тук JCW започва леко да напомня на дивия си предшественик – амортисьорите се втвърдяват осезателно, от изпускателната система пак започва да трещи и припуква, а при настъпване на газта воланът дърпа нервно наляво-надясно, макар и да е далеч от усещането, че държите жива риба в ръцете си, както беше преди. Колкото и да е добро окачването в спортен режим обаче, то все още не е толкова твърдо и не достига агресивното пътно поведение на предшественика с уникалното му сцепление и мигновена смяна на посоката. Воланът, макар че се втвърдява, не предлага онази сурова директност, а е по-синтетичен. Освен това автомобилът е натежал с цели 90 кг (1295 кг), а знаете как се променя вашата кола като качите един шишко в повече, така че преди завоя ви идва да върнете газта.

Може би сетивата ми се подвеждат от повечето техническа „зрялост“ и реално да съм по-бърз и стабилен на пътя, отколкото в предшественика, но със сигурност емоцията вече не е същата. Слизайки от колата оставам доволен и развълнуван, но не съм разтърсен. Вече не се чувствам като тореадор след корида или като след скок с бънджи. Точно затова си позволявам да гледам критично на усъвършенстването. Истинската емоция и бунтарство не са за широката публика. Както и зрелостта и техническото съвършенството не са за MINI JCW. Затова, ако отворите рубриката „Най-яки“ ще видите само старото Mini JCW, не и новото.

Под капака

P9180038.JPGДвигател бензинов TwinTurbo

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. 231 к.с. (при 5200 об.)

Въртящ момент 320 Нм (при 1250 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.1 сек.

Максимална скорост 246 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 7.2 л/100км
  • Извънградско 4.9 л/100км
  • Смесен цикъл 5.7 л/100км

Емисии на CO2 133 г/км

Маса 1295 кг

Резервоар 44 л

Цена от 60 200 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 31.10.2015 г.

Снимки: Авторът

(Visited 86 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *