Новото BMW Серия 1: Смело напред

„Скандалното“ предно предаване и напречен двигател отварят повече място в салона

Страшен шок у заклетите BMW фенове предизвика новината, че новата Серия 1 вече ще е с предно предаване, вместо с класическото за марката задно.

Този шок вероятно съвсем не е бил съществен сред многобройните почитатели конкретно на най-малкия модел на баварците (1.3 млн. продажби за 15 г.), тъй като според проучване на BMW, огромната част от тях никога не са знаели кой мост задвижва автомобила. С други думи – изобщо не са се замисляли защо колата им е толкова добра за каране и не им е пукало, че е единствената в сегмента със задно предаване и надлъжно разположен двигател (виж ТУК). Но със сигурност са отчели като недостатък доста тясното вътрешно пространство в сравнение с конкурентите в С сегмента и особено факта, че задната седалка е почти неизползваема за хора с нормален ръст. И така пред марката от Мюнхен изниква казус. Как хем да направят колата по-практична, хем да запазят статута й на „драйвърска“ икона в сегмента?

Конструкция

Отговорът е на лице – предно предаване и напречно разположен двигател. В известна степен това е отстъпление от изконните конструктивни ценности на марката, направено в името на практичността. Но който си мисли, че BMW навлизат в непознати води се лъже. Марката трупа опит с предното предаване от 2015 г. с модели като 2-series Active Tourer, второто поколение на Х1 и Х2. Да не забравяме и дъщерната им компания MINI. А с изключително иновативното си инженерно решение за елиминиране на типичното за колите с предно предаване недозавиване, баварците гарантират, че страхотните емоции зад волана няма да останат в миналото.

За бързите и прецизни реакции при шофиране основна роля играе познатата от електромобила BMW i3s технология ARB (actuator contiguous wheel slip limitation). При серийната технология ARB сензорът за приплъзване е разположен директно в блока за управление на двигателя вместо в управляващия блок на системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността). Без дълги ходове на сигнала информациите се предават три пъти по-бързо, а доловимия от клиентите контрол се извършва дори 10 пъти по-бързо. Това ограничение на приплъзването значително редуцира недозавиването под влияние на мощността без стабилизиращи намеси, които иначе са типични за автомобилите с предно задвижване. Технологията ARB се подпомага и от серийния BMW Performance Control (инерционното разпределение на въртящия момент). Той повишава пъргавината на BMW Серия 1 още преди достигането на граничния режим чрез целенасочени спирачни намеси на вътрешните за завоя колела и осигурява неутрални реакции при завиване.

Предимства

Но преди да потеглим на път, да се върнем към неоспоримите предимства на новата конструкция. Вътрешното пространство е чувствително увеличено, най-вече за пасажерите отзад, макар междуосието да е скъсено с 20 мм до 2670 мм. Те имат с малко над 3 см повече място за краката и почти 2 см отгоре над главите. Това не прави колата лимузина, но вече е конкурентна на всеки традиционен представител в сегмента и е много по-практична от своя предшественик. Багажникът също е с увеличен с 20 л обем до 380 л.

Новите форми са променили съществено и облика на автомобила. Няма го вече дългия капак на мотора, а има типична хечбек форма. Предницата е малко странна с нестандартната форма на бъбреците, но пък задницата изглежда много спортно с тесните си светлини и „широки рамене“. Интериорът запазва типичното за марката оформление и предлага високо качество за компактен хечбек.

4х4

Може би твърдо решени да докажат, че новата „единичка“ е все така страхотна за каране, представителството на BMW у нас са взели, че са регистрирали за тест най-мощната й версия M135i. „Проблемът“ й е, че тя е със задвижване на четирите колела и сега не мога да ви споделя как се държи колата с предно предаване. Но пък мога да ви кажа, че 306 к.с. на това малко купе са нещо изключително. Особено когато са подкрепяни от 450 Нм и светкавичната работа на спортно настроения 8-степенен автоматик. Хотхеч от най-висока класа, който вдига 100 км/ч за едва 4.8 сек. А гори сравнително умерено – 10.1 л според борд компютъра при обещавани от BMW 7.1 л на 100 км.

Тук обаче също има новост. Познатата xDrive система по правило прехвърля по-голям въртящ момент към задния мост в нормални условия. При Серия 1 съотношението е точно 50 на 50 между двата моста, с новоразработен механичен Torsen блокаж на предния диференциал, който придава на автомобила още по-спортен характер. Разбира се, на хлъзгаво системата „си запазва правото“ да прехвърля повече въртящ момент към колелата с по-добро сцепление. Окачването за тази версия пък е със спортни настройки и е снижено с 10 мм. Всичко това прави управлението прецизно като бръснач, а кефът зад волана – достоен за емблемата на BMW.

Под капака

Двигател     бензинов битурбо

Брой цилиндри    4

Работен обем       1998 куб.см.

Задвижване на колелата       4х4

Мощност в к.с.    306 к.с. (при 4500 об.)

Въртящ момент  450 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)       4.8 сек.

Максимална скорост    250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско      8.2 л/100км
  • Извънградско      6.0 л/100км
  • Смесен цикъл      7.1-6.8 л/100км

Емисии на CO2    162-155 г/км

Маса           1525 кг

Резервоар  50 л

Цена  от 51 700 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола                   от 90 500 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 12.12.2019 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 151 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *