Новата Mazda 3: Изтъкана от автомобилизъм (ВИДЕО)

Дизайн и технологии, на които ще завидят и луксозните

Сякаш не останаха много производители, които да изповядват чистия, истински автомобилизъм, а не са се пуснали по обезличаващото течение на кръстосване на всевъзможни сегменти в името на повече продажби.

Mazda определено е компания, която уважава автомобила и новата й „тройка“ го доказва по несъмнен начин. Може би най-страстно изглеждащият представител на С-сегмента към момента. Независимо дали във версия хечебек или седан (макар личното ми предпочитание да е с две ръце за хечбека).

На ръка

Дизайнът на новата Mazda 3 не е правен на компютър, а на ръка от глина и дърво. Вниманието и занаятчийската прецизност, на дизайнерите буквално личи от всеки детайл. Огромна, забита в земята радиаторна решетка, чийто „нос“ стърчи над долната й част. Дълъг и релефен капак на мотора. Класически хечбек профил, но с лек „шутинг брейк“ полъх в оформлението на задната част. Най-открояващият се акцент са дебелите, обли С колони, преливащи в обемните задни калници. Задницата е не по-малко впечатляваща с класическите спортни кръгли стопове, в които като диаманти проблясва снопче от 4 LED светлинки. Не случайно „тройката“ получи наградата Red Dot за продуктов дизайн, която ще й бъде връчена през юли в град Есен, Германия. Изобщо Mazda се очертава като единствения японски производител в момента, предлагащ наистина естетичен автомобилен дизайн, без да се стреми да прави макети на космически кораби.

Това по-специално усещане, което оставя екстериорът, вътре се засилва още повече. Атмосферата е на чистота, прецизност, качество и спокойствие. Според най-актуалната философия в момента less is more (по-малкото е повече). Бутоните са сведени до санитарния минимум и са така вградени в декоративните лайстни по централната конзола или металните декорации по волана, че изглеждат като едно цяло с тях. Материалите са с много високо качество – салон от перфорирана кожа, кожени хоризонтални лайстни по таблото, които могат да са в контрастен бял или червен цвят, метална повърхност на тонколоните на премиум аудио системата Bose… Технологиите са на най-високо ниво, но са подчинени на усещането за лукс и изисканост, без да се натрапват. Таблото зад волана е изцяло дигитално, но запазва класическия аналогов дизайн. То сякаш е поместено в една кръгла „тръба“ зад кормилото, обградено от вентилационните отвори, които следват линията му и е изцяло фокусирано към шофьора. Всичко останало командвате от интегриран в горната част на централната конзола 8.8-инчов сензорен екран. Чиста автомобилна естетика. А на изолацията на салона от външни шумове могат да завидят много от премуим производителите, не само в компактния клас.

Атмосферен

Тестовата кола бе с атмосферен двулитров бензинов мотор. И ако в днешно време това звучи като много голям двигател, от който да очаквате много коне – тук не е така. Mazda твърдо са се отказали от турбобензиновите двигатели за Европа, за да могат да покрият най-строгия екостандарт Евро 6d-TEMP. Затова и този атмосферен мотор достига мощност от едва 122 к.с. Двигателят обаче е така конструиран, че да достави доста приличния за атмосферка въртящ момент от 213 Нм, които макар да достигат своя максимум чак на 4000 об./мин., осигуряват нелоша тяга на колата. Но истинската причина „тройката“ да се усеща пъргава на пътя, въпреки липсата на турбо се крие в меката хибридна система, която добавя едни незабавни 8 к.с. при потегляне или когато смачкате газта в пода, при изпреварване, например. Те дават допълнителен тласък до момента, в който атмосферката се развърти и доближи максимума на силовите си ресурси. Тук трябва да се акцентира и върху добрата работа на 6-степенния автоматик, който много умело изцежда мотора. Затова макар спринтът до 100 км/ч да трае скучните 10.8 сек., в нормална пътна обстановка колата се усеща пъргава и адекватна. Добри думи заслужава и горивната ефективност – 8.2 л след неиокономичен тест на неразработен, чисто нов автомобил, при обещавани от Mazda 6.5 л на 100 км. За икономията помага и системата за деактивиране на два от цилиндрите в режим на ниски натоварвания на мотора.

Най-големите похвали обаче са за пътното поведение. Благодарение на изцяло новата си, по-яка с 30% архитектура и модифицираната торсионна греда на задното окачване, която е с по-голям диаметър в краищата, отколкото в средата, колата има наистина директно управление. За удоволствието в завоите се грижи и подобрената система G-Vectoring Control Plus, която регулира въртящия момент между вътрешното и външното за завоя колело и прилага леко спирачно усилие към вътрешното, за да намали заклащането на купето.

Асистентите за водача включват такъв за автономно пълзене в трафика, сигнализация с активиране на спирачките при напречно движение, разпознаване на пътните знаци и съобразяване на скоростта с ограниченията и др.

Идва революционен бензинов двигател

От края на годината Mazda 3 ще се предлага с изцяло новия, определян като революционен бензинов двигател, наречен Skyactive-X. Той ще е с обем от 2 литра и работи на принципа на дизелов. Това ще рече, че за възпламеняването на горивната смес в цилиндрите не се ползва искра от свещ, а компресия и високо налягане. За него няма все още официална информация, но представителството на Mazda в Словакия се изпусна, че мощността му ще е 181 к.с. Японците пък официално обещават консумацията на гориво да е намалена с 30%. Освен това новият мотор ще се комбинира и със задвижване на четирите колела в Mazda 3, което започва да звучи много обещаващо.

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. 122 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент 213 Нм (при 4000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.8 сек.

Максимална скорост 197 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.4 л/100км
  • Извънградско 5.6 л/100км
  • Смесен цикъл 6.5 л/100км

Емисии на CO2 148 г/км

Маса 1299 кг

Резервоар 51 л

Цена от 40 980 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 09.05.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 290 times, 1 visits today)

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *