Виж видеата
Виж снимките

„Новата“ Astra с двигатели на Peugeot

Благодарение на отличната аеродинамика и високоефективните нови двигатели и трансмисии, фейслифтът на Opel Astra поставя стандарти за ефективност и ниски емисии, казват от компанията. Те не отбелязват в официалното съобщение, че за целта всъщност ползват двигатели на Peugeot. Така в сравнение с предишния модел, емисиите на CO2 са намалени с до 19 процента, поставяйки Astra на върха на компактния клас.

Актуалното поколение Astra постави началото на нова ера и бе избран за Европейски автомобил на годината 2016 (тест на модела виж ТУК). Със своята лека конструкция (200 кг по-ниско тегло от това на предшественика) и технологични решения от по-високи класове, Astra създава еталони. Opel продължава да преследва тази стратегия с ултрамодерното ново поколение и бензиновите и дизелови двигатели с ниско тегло. Агрегатите с работен обем от 1.2 до 1.5-литра имат максимална мощност в диапазона от 77 кВт (105 к.с.) до 107 кВт (145 к.с.), правейки както Astra хечбек, така и Sports Tourer истински шампиони по отношение на ниския разход на гориво и емисиите на CO2  (разход на гориво по NEDC: градски 6.1-4.5 л/100 км, извънградски 4.0-3.1 л/100 км, комбиниран 4.8-3.6 л/100 км, 115-96 г/км CO2; WLTP комбиниран: 5.9-4.4, 139-117 г/км CO2; предварителни стойности). Въртящ се в обратна посока на коляновия вал балансиращ вал в блока на трицилиндровите агрегати снижава нивото на вибрациите. Дори базовият задвижващ агрегат разполага с шестстепенна механична трансмисия стандартно. Като допълнително оборудване се предлага прецизно превключваща деветстепенна автоматична предавателна кутия.

Активната развойна работа във въздушния тунел също има съществен принос за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2. В резултат от това, новата Astra е един от най-аеродинамичните компактни автомобили на пазара.  При коефициент на обтекаемост Cd от 0.25, Sports Tourer принадлежи към комби моделите с най-нисък в света показател в това отношение, докато петместния модел е водещ за класа със своя Cd от 0.26.

Тези показатели са постигнати с помощта на множество мерки, включително облицовка на двигателното отделение, оформени като дефлектори носачи в задното окачване и пълно прикриване на отвора за радиатора с аеродинамични жалузи. Тези устройства в горната и долната част на радиаторната решетка на новата Astra’ се отварят и затварят автоматично и независимо едно от друго, оптимизирайки потока на въздух в предната част. Конфигурацията на подподовата конструкция снижава коефициента на обтекаемост чрез намаляване на турбуленцията.

Динамичната ходова част на Astra също е претърпяла развитие. Нови амортисьори подобряват комфорта. При опционалната спортна ходова част те са с по-стегната настройка, а към тях се добавят по-директно кормилно управление и механизъм на Уат на задното окачване.

Благодарение на високотехнологичните решения в областта на намаляването на емисиите като филтър за твърди частици при бензиновите мотори (GPF) и селективната каталитична редукция (SCR) при дизелите, новите задвижващи агрегати на Astra вече покриват нивата на емисии на стандарта Euro 6d. Изцяло алуминиевите дизелови и бензинови мотори са оборудвани стандартно със снижаваща разхода stop/start технология.

Новият Opel Astra, който след няколко седмици ще може да се поръчва, демонстрира не само перфектна аеродинамика и технологии за задвижване. Той разполага с множество други авангардни решения, като предната и задна камера, дигиталният скоростомер и ново поколение инфоразвлекателни системи. Също налична е и системата за обаждане при инцидент E-Call, а безжичната технология за зареждане може да се поръча като опция.

Предната част на новата Astra впечатлява с радиаторната си решетка с триизмерна визия. А, докато интериорът се трансформира в концертна зала с помощта на опционалната върхова аудио система Bose, Astra кара хората да се обръщат след нея с пакета с черно лаково покритие Gloss Black Pack.

След подписването на споразумението с работническия съвет и с IG Metall, както се упоменава в плана PACE!, Groupe PSA ще инвестира в завода в Рюселсхайм и ще създаде условия за устойчивото му развитие с производството на следващото поколение Opel Astra от 2021 година.

Снимки: Opel

(Visited 1 548 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *