Негово неугледно Величество VW Golf VIII (ВИДЕО)

Съвършена техника, противоречив дизайн, объркващ интериор

Започвам с уточнението, че новият VW Golf е една страхотна кола. Чисто като автомобилна техника е доведен до съвършенство.

Правя това уточнение, защото сега предстои и малко критика. Първото ми впечатление от осмото поколение на най-продаваната кола в Европа, е че това е най-грозният Golf, правен до момента (тест на предшественика виж ТУК). Разбира се, дизайнът е въпрос на вкус, немалко хора, с които го обсъждах не бяха съгласни с мен. Но аз лично не мога да възприема заострената предница и „разкривените“ фарове, особено в комбинация с тумбестите, типични за хечбек, форми назад. Когато от даден модел са продадени над 35 млн. бройки по цял свят, приемствеността в дизайна е много важна и това обяснява защо немците са подходили консервативно. Профилът и задницата са почти идентични с предишното поколение и тази предница на мен лично ми стои като зле поставена кръпка.

Новият Golf всъщност „се вози“ на платформата на своя предшественик, наречена MQB, но е отслабнал с между 35 и 70 кг в зависимост от версията. Това обяснява и идентичните габарити на колата – дължина 4282 мм (+26 мм), широчина 1789 мм (+1 мм), височина 1456 мм (-36 мм), при междуосие от 2636 мм. Аеродинамиката е подобрена като коефициентът е сведен до 0.27, но на задните седалки мястото вече малко изостава от други конкуренти в сегмента и багажникът остава с непроменената вместимост от 380 л.

Шок

Отваряйки вратата може да останете леко шокирани.

За презентацията е нужен JavaScript.

Интериорът, не само че не прилича на този на предишния Golf, но не прилича и на нито един автомобилен салон до момента. Тук е действано наистина революционно в посока на абсолютната цифровизация и дигитализация. Бутони в познатия смисъл на думата вече могат да бъдат открити само по волана, вратите и около малката „пъпчица“, представляваща скоростен лост. Всичко друго са сензорни копчета и екрани, от които се управляват всички функции в колата (на таблото пред водача 10.25-инчов, почти сливащ се с този на централната конзола, който стандартно е 8.5-инчов, а като опция 10-инчов). Дори и от ляво на таблото светлините се управляват сензорно. Може би това ще се хареса на поколението, което е отраснало със смартфони и тепърва ще сяда зад волана, но за мен всичко това е объркващо и излишно усложнено. Идеята да вляза в няколко менюта, за да открия функцията, която ми трябва не ми се нрави, особено в движение.

Ще дам конкретен пример – карам зад димящ камион и искам да спра климатика да вкарва външен въздух. На 99% от колите това става с натискането на един бутон. Дори и да сядам за пръв път в даден модел, успявам да го открия за броени секунди. Тук трябваше да натисна бутона „за бърз достъп“ до климатика на централната конзола и после да разгледам иконките по екрана отгоре, за да избера желаната. Пътят беше неравен и друсаше, заради което се налагаше да съм много съсредоточен и прецизен с дясната ръка. Вижте само колко време го описвам и си представете, колко ми отклони вниманието от пътя. Да, като му свикнете ще става по-бързо, но все пак остават минимум две команди да въведете вместо една. Тъпо.

Асистенти

Със сигурност ще ви трябва време, за да се запознаете с уредите в интериора, особено ако нямате асистент. Може би точно с тази идея от VW са интегрирали гласовия асистент с изкуствен интелект Amazon Alexa. Използвайки единствено гласа си, можете да контролирате климатика, да възпроизвеждате музика, да търсите в интернет и т.н. Друга иновация, въвеждана за пръв път от VW, е системата Car2X, която позволява обмен на данни с други автомобили в радиус от 800 м (ако те имат същата система) и обекти на пътната инфраструктура. Тоест, ако пред вас има катастрофа, например, колата сама предупреждава тези зад вас.

Под капака на осмия Golf вече могат да бъдат открити цели 5 хибридни версии. Караме една от тях – мек хибрид на 1.5-литровия турбобензинов мотор със 150 коня и 250 Нм, комбиниран със 7-степенен автоматик с двоен съединител. Хибридната система представлява 48-волтов стартер-генератор, който добавя 16 к.с. и 25 Нм в определени моменти – при потегляне и ускорение, което е чудесно за изпреварвания. Така колата е приятно пъргава, ускорявайки до 100 км/ч за 8.5 сек. и предлагайки чудесна отзивчивост при променливо шофиране.

Именно в начина на работа на чисто автомобилната техника се крие съвършенството на Golf. Изключително прецизно, рафинирано и с лекота, характерна за луксозните марки. Тук автомобилът наистина задава стандартите. Пътното поведение също е много впечатляващо за сегмента. Golf запазва пъргавината на управление, но добавя и значително подобрен комфорт на возене. А с подобни аргументи и дизайнът, и интериорът изглеждат доста по-приемливи.

Под капака

Двигател бензинов мек хибрид

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1498 куб.см.

Мощност в к.с. 150 к.с. (от 5000 об.)

Въртящ момент 250 Нм (от 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.5 сек.

Максимална скорост 224 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 5.7 л/100км

Емисии на CO2 129 г/км

Маса 1380 кг

Цена от 41 693 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 46 807 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.06.2020 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 269 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *