Мек хибрид изстрелва дизеловите BMW X5 и X6 по-здраво

Високоефективната технология Mild Hybrid ще оптимизира спонтанното разгръщане на мощността и коефициента на полезно действие на задвижващата система и при BMW X5 и BMW X6. При новите модели BMW X5 xDrive40d и BMW X6 xDrive40d от май 2020 година ще се монтира новоразработен редови шестцилиндров дизелов двигател в комбинация с 48-волтов стартер/генератор. Благодарение на повишената до 340 к.с. мощност на двигателя с вътрешно горене и електрическото подпомагане на Mild Hybrid системата може да осигури още по-интензивeн устрем напред.

Технологията BMW TwinPower Turbo на новия трилитров редови шестцилиндров дизелов двигател се състои от двустепенна система за свръхпълнене и директно впръскване Common-Rail с пиезо-инжектори. Спонтанните реакции на свръхпълненето се подобряват от променливата геометрия на турбините за високо и ниско налягане. Инжекторите подават горивото в горивните камери с до десет впръсквания на работен такт и с налягане до 2700 бара. Новият, интегриран в инжектора сензор за налягане осигурява особено прецизно дозиране, с което се гарантират добър разход на гориво и по-чисто изгаряне. Новият дизелов двигател развива максимален въртящ момент от 700 Нм, което е на разположение между 1750 и 2250 об/мин. Двигателят развива максималната си мощност от 340 к.с. при 4400 об/мин. На пътя и извън него мощността се предава чрез осемстепенна трансмисия Steptronic трансмисия и интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive, което при новото BMW X5 xDrive40d и новото BMW X6 xDrive40d подава мощност към задните колела и по този начин повишава пъргавината при спортно шофиране по завои.

Въведената серийно още през 2012 година при дизеловите двигатели на BMW двустепенна NOx обработка на отработените газове също е модернизирана. Разположените близо до двигателя компоненти се състоят от дизелов оксидационен катализатор и SCR покритие на дизеловия филтър за твърди частици. За оптимално редуциране на емисиите на азотни оксиди (NOx) близо до двигателя е монтиран втори дозатор на SCR системата. По този начин новото BMW X5 xDrive40d и новото BMW X6 xDrive40d още днес отговарят на изискванията на нормата за вредни емисии Euro 6d, която влиза в сила едва през 2021 година.

Новият дизелов двигател се подпомага от 48-волтовия стартер/генератор на системата Mild Hybrid. Допълнителната електрическа мощност от 8 кВт/11 к.с. подобрява както спонтанното разгръщане на мощността, както и коефициента на полезно действие на задвижването. Електрическият Boost повишава динамиката при потегляне и ускорение. Благодарение на това новото BMW X5 xDrive40d и новото BMW X6 xDrive40d ускоряват от 0 до 100 км/ч за 5,5 сек. Благодарение на допълнителната електрическа мощност при шофиране с постоянна скорост двигателят с вътрешно горене може особено често да работи в режими на оптимално по отношение на ефективността натоварване и по този начин да се редуцират пиковете на разхода (6.4-5.9 л на 100 км за Х5 и 6.2-5.8 л за Х6).

Необходимият за това стартер/генератор черпи енергия от 48-волтова батерия, която чрез 12-волтовата бордна мрежа захранва и електрическите функции на автомобила. Тя се зарежда с помощта на рекуперация при движение по инерция и при спиране, както и чрез целенасочено повишаване на мощността на двигателя с вътрешно горене. Технологията Mild Hybrid повишава и комфорта при шофиране на новото BMW X5 xDrive40d и новото BMW X6 xDrive40d. Подпомагащото въздействие на 48-волтовия стартер/генератор осигурява особено бързи и комфортни реакции при промяна на натоварването. Освен това мощният генератор осигурява спонтанно и почти без вибрации изключване и повторно стартиране на двигателя с вътрешно горене при ползването на автоматичната функция Старт/Стоп, както и на функцията безмоторно движение. Благодарение на това е възможно във фазите на безмоторно движение двигателят не само да бъде отделян от задвижването, но и да бъде изключван напълно. За да може това да става колкото се може по-често, оптимизиращата комфорта функция за безмоторно движение вече ще е налична не само в режим ECO PRO, но и при режима COMFORT на Контрола на шофирането.

Снимки: BMW

(Visited 1 166 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *