Комбито на BMW Серия 3 идва с 374 коня

BMW представи комбито на новата Серия 3 (тест на предшественика виж ТУК). Най-новото поколение на спортния модел с 5 врати по-убедително от всякога комбинира ключовите качества на BMW Серия 3 с разточително и гъвкаво използваемо предлагане на място, казват баварците.

Дизайнът, доминиран от индивидуалните пропорции, прецизните линии и изразително моделираните повърхности осигуряват на екстериора на новото BMW Серия 3 Туринг динамично, ярко и мощно излъчване. Външните му размери са увеличени със 76 до 4709 мм на дължина, с 16 до 1827 мм на широчина и с 11 до 1440 мм на височина. Удълженото с 41 до 2851 мм междуосие, както и разширените с 43 мм до 1587 мм отпред и с 21 до 1604 мм отзад следи допълнително подобряват увереното и пъргаво поведение на пътя. Също като при новото BMW Серия 3 Седан оформлението на предната част подчертава мощното излъчване на автомобила с голямата бъбрековидна радиаторна решетка на BMW, тесните двойни фарове и старателно и триизмерно моделирана предна броня. Характерните извивки в контурите на фаровете, както и

Външните въздухозаборници, които при серийното оборудване и при Модел Sport Line и Модел Luxury Line са оформени под формата на легнало „Т“, осигуряват характерното излъчване. Серийното оборудване на новото BMW Серия 3 Туринг включва и Full LED фарове. Като опция се предлагат LED фарове с разширени функции респективно Адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини за незаслепяващите дълги светлини с обсег от около 530 метра, както и LED фарове за мъгла.

Линиите на покрива и на графиката на страничните прозорци придават на модела типичния за Туринг силует с особено динамична форма. Мощно оформените и ясно дефинирани рамене, преминаващата от предните странични панели до задната част характерна линия, както и познатия като извивка на Хофмайстер контур в задната част на графиката на страничните прозорци сигнализират спортен дух и устрем напред. За висококачественото излъчване допринасят и серийните дъги на покрива и алуминиевите елементи на средните и задните колони, както и алуминиевите лайстни на уплътненията на страничните прозорци. Страничните части завършват с плавен преход към задната част, където допълнителни акценти за динамика поставят характерният аеродинамичен ръб, затъмнените в горната си част задни светлини с LED техника, както и двойните при всички модели ауспухови накрайници.

Ориентираният към водача дизайн на кокпита, новата комбинация от индикации на контролния дисплей и арматурното табло, както и концентрираните в няколко функционални полета уреди за управление създават спортна атмосфера в интериора на новото BMW Серия 3 Туринг. Серийното оборудване включва оформен по нов начин спортен мултифункционален кожен волан с опори за палците и галванизирани апликации. Високата средна конзола, както и съгласуваното оформление на арматурното табло и тапицериите на вратите осигуряват приятно усещане за простор. В същото време модерното и леко арматурно табло, хоризонталните линии, както и дискретните галванизирани лайстни и други стилни детайли подчертават усещането за разточителен пространствен комфорт и премиум атмосферата на интериора.

Оформените по нов начин седалки повишават комфорта при дълги пътувания в новото BMW Серия 3 Туринг. На предните места значително е увеличено най-вече пространството за раменете. На всички места има повече място над главите в сравнение с предшественика. Отзад се предлага повече място за краката и оптимизиран комфорт при качване и слизане. Задната седалка позволява монтирането на три детски седалки, две от които с ISOFIX закрепване.

Новото BMW Серия 3 Туринг серийно се оборудва с автоматично задвижване на задния капак. Опционалният комфортен достъп позволява безконтактно отваряне и затваряне на задния капак. Типичното за марката, отварящо се задно стъкло е по-широко с 20 мм спрямо предишния модел. Товаренето на големи и тежки предмети се облекчава от по-широкия с до 112 мм багажник, по-високия с 30 мм и по-широкия с до 125 мм товарен отвор, по-ниския товарен ръб с височина около 616 мм и намалената от 35 до 8 мм разлика във височините на товарния ръб и пода на багажника. Като опция се предлага теглич, който се сгъва и разгъва електрически. При ползване на всички места за седене новото BMW Серия 3 Туринг предлага увеличена с 5 до 500 литра вместимост на багажника. При сгъване на разделената в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка вместимостта на багажника се увеличава до 1 500 литра. Освобождаването на облегалките може опционално да бъде активирано и с натискане на бутон в багажника. съответното поле с бутони е оформено по нов начин и е разположено отдясно в багажника. щората на багажника и разделителната мрежа за багажника могат да бъдат транспортирани по пода на багажника. Уникални в сегмента на новото BMW Серия 3 Туринг са опционалните гумирани релси срещу плъзгане на багажа. Те автоматично се издигат нагоре след затваряне на задния капак и не позволяват плъзгане на товарите в багажника по време на движение.

При въвеждането на пазара на новото BMW Серия 3 Туринг, респективно няколко седмици след това, ще се предлага избор между три бензинови и три дизелови двигателя. Нови върхови стойности в сегмента по отношение на динамиката демонстрира преди всичко BMW M340i xDrive Туринг с редови шестцилиндров бензинов двигател с мощност 374 к.с. Гамата включва още два четирицилиндрови бензинови двигателя с мощност 184 к.с. при BMW 320i Туринг и с 258 к.с. при BMW 330i, един редови шестцилиндров дизелов двигател с мощност 265 к.с. при BMW 330d xDrive Туринг, както и два 4-цилиндрови дизелови двигателя със 150 к.с. при BMW 318d Туринг и 190 к.с. при BMW 320d Туринг. Четирицилиндровите дизелови двигатели на BMW 318d Туринг и на BMW 320d Туринг серийно се комбинират с шестстепенна механична скоростна кутия, като опция се предлага осемстепенна трансмисия  Steptronic, която е серийни при всички останали варианти на модела. Интелигентното задвижване на четирите колела вече не само е серийно при най-мощните бензинов и дизелов двигател за оптимално разпределяне на мощността, но и се предлага като опция и за моделите BMW 330i xDrive Туринг и BMW 320d xDrive Туринг. Всички варианти на модела отговарят на нормата за вредни емисии Euro 6d-TEMP. През 2020 година гамата от модели ще бъде допълнена с Туринг модел на BMW Серия 3 с Plug-in хибридно задвижване.

Резултатът на последователно насочените към максимална радост от шофирането разработки на структурата на каросерията и на окачването са осезаемо повишената спрямо предишния модел пъргавина, изключително прецизната управляемост и убедителният комфорт на возене при дълги пътувания. Здравината на структурата на каросерията на новото BMW Серия 3 Туринг е повишена като цяло с около 25 %, а локално с до 50 %. Освен това новото BMW Серия 3 Туринг се отличава с нисък център на тежестта и балансирано в съотношение 50 : 50 разпределение на теглото между осите. Въпреки увеличените си размери, всеобхватно разширеното серийно оборудване, повишената здравина на каросерията и оптимизираните акустични качества, в зависимост от варианта на модела то е по-леко от предшественика си с до 10 кг. Оптимизираната аеродинамика понижава коефициента на въздушно съпротивление до 0,27 (BMW 320d Туринг). Работещите в зависимост от хода амортисьори са част от серийното окачване, както и от опционалното М Спортно окачване, и имат съществен принос за уникалния в сегмента баланс между спортен дух и комфорт на возене. С действието си, което е безстепенно и в зависимост от хода на амортисьора, те осигуряват осезаемо успокояване на каросерията при компенсирането на колебанията, възникващи поради неравности на пътната настилка или при динамично движение по завои. Освен М Спортното окачване включително снижаване на каросерията с 10 мм се предлага и Адаптивно М окачване с амортисьори с електронно управление. Двата опционални варианта на окачването винаги включват и Променливото спортно кормилно управление. Освен това се предлага и М Спортна спирачна система с четирибутални спирачни апарати на предната ос, лакирани в син цвят с лого на М. Серийното оборудване на новото BMW M340i xDrive Туринг включва и М Спортен диференциал, който опционално и в комбинация с В Спортното окачване респективно Адаптивното М окачване се предлага и за моделите BMW 330i Туринг, BMW 330i xDrive Туринг и BMW 330d Туринг. Напълно променливият блокаж на задния диференциал с електронно управление осигурява значително повишение на сцеплението, пъргавината, стабилността и динамиката на управлението в завоите.

Иновативните асистиращи системи на новото BMW Серия 3 Туринг демонстрират най-новите постижения по пътя към автоматизираното шофиране. Серийното оборудване включва Speed Limit Info с индикатор за забраните за изпреварване, Предупреждението при напускане на лентата, както и Предупреждението при опасност от сблъсък и за пешеходци със спирачна функция при градски условия, което освен пешеходци разпознава и велосипедисти. Като опция се предлагат и Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go и Асистент за шофиране с Предупреждение при смяна на лентата, за удар в задната част и за напречен трафик. Като цялостен пакет за комфорт и сигурност се предлага Асистент за шофиране Professional, който включва и Асистент за завиване и водене в лентата. Той подпомага водача и при поддържане на курса в тесни участъци и включва и Асистент за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар и помощ при избягване на препятствия. Новото поколение на BMW Head-Up дисплея предлага по-голяма площ на проекцията, ново графично оформление и допълнителни индикации.

При паркиране и маневриране водачът получава подкрепа от Контрола на дистанцията при паркиране и камерата за обратно виждане. Освен това се предлага и Асистент за паркиране, който при паркиране и из;изане от паркинг поема както въртенето на волана, така и ускорението и спирането, а също и изборът на предавка на трансмисията Steptronic. Функционалността му включва и Асистент за движение на заден ход, който при движение назад до 50 м води автомобила по абсолютно същия път, който преди това е бил изминат на преден ход.

За оптимизиране на Infotainment системата особено голям принос има новата BMW Operating System 7.0 с модерни, дигитални и прецизно ориентирани към потребностите на водача функции. Опционалният BMW Live Cockpit Professional включва цялостно оформени, ситуативни индикации в възможност за индивидуализиране върху напълно дигитално, 12,3-инчово арматурно табло и 10,25-инчов контролен дисплей. За интуитивното управление водачът има избор между тъч-функцията на контролния дисплей, контролера на iDrive, бутоните на волана, управлението с жестове и с гласови команди. Част от BMW Live Cockpit Professional е и BMW Intelligent Personal Assistant, един интелигентен, дигитален спътник, към когото можете да се обърнете с „Hey BMW“. С BMW Intelligent Personal Assistant на борда винаги присъства един истински професионалист от BMW. Той може да обясни много функции („Как функционира асистентът за дългите светлини?“), информира ви за актуалния статус („В норма ли е нивото на маслото?“) и ви помага при въпроси („Какви предупредителни съобщения получавам?“). Той е перфектният спътник и преди всичко във всекидневието подпомага водача чрез естествено въвеждане с глас при множество задачи като продуктивността и развлеченията. Чрез редовните актуализации, които се извършват изцяло чрез Remote Software Upgrade върху смартфона и автомобила, постоянно се добавят нови функции и възможности.

Снимки: BMW

(Visited 977 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *