Колата сама ще спазва ограниченията на скоростта от 2022 г.

Всички нови коли, произведени след месец май 2022 г. да бъдат снабдени с интелигентен ограничител на скоростта, който да разпознава пътните знаци, прие Европейската комисия за безопасност на транспорта (ETSC).

Ограничителите на скоростта ще използват GPS данни и/или камери за разпознаване на пътни знаци. За да се движи автомобилът според ограниченията, мощността на двигателя ще бъде ограничена докато намали достатъчно, но спирачките няма да се задействат. Водачът може да игнорира системата или чрез натискане на бутон, или като подава газ, но тя ще бъде активирана всеки път, когато се стартира автомобилът. ETSC заявява, че ако водачът продължи да се движи над позволената скорост, системата трябва да издава звуково и визуално предупреждение докато намали. Не се предвижда обаче тя да има правото принудително да редуцира скоростта според ограниченията. Европейската транспорта комисия очаква тази система да намали катастрофите с 30%, а смъртните случаи с 20%. Системата трябва да бъде въведена във вече съществуващите модели до 2024 г., гласи съобщението.

Освен това според предварително споразумение на Европейския парламент и комисия, от 2022 година всички нови леки, лекотоварни, камиони и автобуси ще излизат от завода със сериозно увеличен набор системи за активна безопасност като стандартно оборудване. Сред тях автоматично задействане на спирачната система с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, възможност за вграждане на алкохол-тестери при камионите, черни кутии (Electronic Data Recorder), които да съхраняват важна информация в случай на пътен инцидент и др.

Снимки: ETSC, Интернет

(Visited 1 379 times, 1 visits today)

One Comment

  • Николов каза:

    Проблемът не е в скоростта, господа управляващи. Проблемът е в неадекватните правила за движение по пътищата, нелогичните знаци и нелогична маркировка. Много лесно ограничихте скоростта в 39 километров участък от магистрала Тракия на 90 км/ч. (!) 39 километра!!! Не знаех, че съществува такава допълнителна табелка!! Вместо да положите нов асфалт, за който сме платили всички ние, вие ни изнервяте!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *