КАТ глобява незаконно за износени гуми

В репортаж на БТВ от вчера, 30 октомври, инсп. Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив казва пред камера, че неговите колеги глобили с фиш шофьор, тъй като грайферът на гумите му бил износен под 4 мм. Глобата обаче е постановена в противоречие на Закона за движение по пътищата, показва справка с текстовете на нормативния акт.

Последните изменения от 2017 г. на алинея 4 на чл. 139 гласят, че водачите са длъжни да шофират „с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.“ Изискването за дълбочина на грайфер извън този период е 1.6 мм, според чл. 10 от Правилника за прилагане на ЗДвП. Тоест наложената глоба на 30 октомври на заснетия водач, управляващ стар „Сеат“, с регистрация РВ 7891 ВК, е абсолютно незаконна (разбира се, ако въпросният фиш е съставен именно заради гумите, за които основно се говореше в репортажа, а не за друго нарушение, което да е убегнало на монтажиста на БТВ).

От въпросната алинея става ясна и друга заблуда, масово насаждана ни от телевизиите вече трета година – че зимните гуми за задължителни. Очевидно от текста на закона е, че ЗИМНИТЕ ГУМИ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Въпреки това репортаж на БНТ от днешния сутрешен блок започва със следното представяне от водещата в студиото: „Броени дни остават до 15 ноември – крайния срок, в който всички автомобили трябва да бъдат със сменени зимни гуми“. Същото невярно твърдение повтаря и репортерката Тереза Ставрева. Остава да видим още колко национални медии ще заблуждават обществото с невярна и непроверена информация. И колко катаджии ще проявят некомпетентност или умишлено ще се възползват от дезинформацията, глобявайки незаконно гражданите.

Кадри: БТВ

(Visited 11 146 times, 3 visits today)

2 коментара

  • Мартин каза:

    ако съм с зимни гуми който грайфер е 3 3,5 мм след 15ти ноември ще бъда ли глобен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *