Започват да глобяват за средна скорост на пътя Пловдив-Карлово

За презентацията е нужен JavaScript.

КАТ ще започне да глобява за превишена средната скорост на пътя Пловдив – Карлово. Това се очаква да се случи до месец, съобщи директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Първата камера е монтирана малко след изхода от Граф Игнатиево, а втората непосредствено преди разклона за Хисаря и Калояново. Снимат в гръб, така че да ловят и мотористи. Отсечката е близо 3 км. В момента тече процедура по сертифициране на системата от института по метрология, за да няма възможност да падат глобите в съда. Същото се случва и с първата система за контрол на средната скорост, която от години работи на третия тунел на магистрала „Люлин“ в посока Перник, но вече и тя ще е с новите камери, които са бели на цвят, вместо досегашните жълти.

Както skorost.info писа, се очаква изграждането на още две отсечки за контрол на средната скорост – на пътя Русе – Бяла и в района на село Микре по пътя София-Варна. Според Терзийски финансирането за тях вече е осигурено. Той уточни, че с тръгването на слуховете, за пускането на системата, при тестовата работа се отчита намаляване на случаите на превишена скорост. Пътна полиция е подготвила и обществена поръчка за покупка на нови 80 модерни камери за контрол на скоростта.

Вече е избран изпълнител на проекта за единен център за обработка на нарушенията. Идеята е всички данни от камерите да отиват в него, като се автоматизира регистрацията на провиненията и издаването на наказателните постановления. Това ще облекчи допълнително работата на пътните полицаи.

За първите седем месеца на годината са регистрирани над 438 хиляди превишения на скоростта, като най-често става дума за отклонение до 30 км/ч. От понеделник в страната върви поредната акция с акцент върху скоростта, по линия на службите за европейска полиция TISPOL.

Снимки: Авторът, Jenoptic

(Visited 7 441 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *