Електрическият BMW iX3 идва с 440 км пробег

BMW iX3, чието производство стартира през 2020 година, позволява шофиране с нулеви локални емисии в уникална, новаторска, ефективна и в същото време пригодна за всекидневието форма. Пробегът в WLTP цикъл е над 440 км при нето-капацитет на батерията от 74 кВтч. Първият Sports Activity Vehicle (SAV) с чисто електрическо задвижване е пионер на технологията BMW eDrive от пето поколение, което ще се използва от 2021 година и при BMW i4 и BMW iNEXT. За тази цел както високоволтовата батерия, така и насочената към бъдещето технология на акумулаторните клетки е разработена наново.

С дебюта му през 2020 година BMW X3 ще се превърне и в първия модел на марката, който се предлага с конвенционални бензинови и дизелови двигатели, както и с Plug-in хибридно задвижване и с чисто електрическо задвижване. Така гамата на глобалния производител отразява концепцията “Power of choice” и съответства на многообразието от изисквания и желания на клиентите си по целия свят, като постига максималната ефективност при понижаването на емисиите на СО2. BMW iX3 ще се произвежда съвместната компания BMW Brilliance Automotive в Шънян, Китай за целия свят.

Компонентите на задвижването на технологията BMW eDrive са собствени разработки на BMW Group. Освен това електромоторът и високоволтовата батерия се произвеждат в собствени заводи. По този начин BMW Group има непосредствено влияние върху продуктовите характеристики и качеството на отделните компоненти. Освен това мощността и енергийният капацитет на задвижването и високоволтовата батерия са мащабируеми гъвкаво, което позволява използването им при различни автомобилни концепции и сегменти.

При BMW iX3 EfficientDynamics достига ново ниво. Неговата технология BMW eDrive от пето поколение включва задвижване, при което електромоторът, мощната управляваща електроника и трансмисията са високо интегрирани в един централен корпус. По този начин значително се намаляват обемът и масата на задвижващата технология в съотношение с предлаганата мощност. Плътността на мощността е увеличена с около 30% спрямо досегашното електрическо задвижване на BMW. Електромоторът на BMW iX3 развива максимална мощност от над 270 к.с. Въртящият момент от 400 Нм позволява мощно ускорение и благодарение на особената конструкция се запазва и при високи обороти. Друга особеност на използваният за пръв път при BMW iX3 електромотор е конструкцията, която позволява отказ от редкоземни елементи. Електромоторът на BMW iX3 подава мощността си към задните колела. По този начин допълнително се повишава цялостната ефективност на задвижващата система. Този тип задвижване, който осигурява традиционното за BMW изживяване от шофирането на автомобил със задно задвижване, осигурява и увеличаване на пробега на BMW iX3.

В сравнение с използваните досега от BMW Group акумулаторни клетки за напълно електрически автомобили при BMW iX3 с 20% на клетъчно ниво е повишена гравиметричната енергийна плътност на батерията. При BMW iX3 BMW Group за пръв път самостоятелно се снабдява със суровините литий и кобалт и ги предоставя на производителите на акумулаторни клетки. Освен това са оптимизирани мащабируемостта и компактните размери на високоволтовите батерии. Акумулаторните клетки се групират в модули в специализираните производствени мощности на BMW Group и след това се сглобяват до специфични за модела високоволтови батерии. Батерията на BMW iX3 е монтирана ниско в дъното на автомобила. По този начин изобщо не се ограничава предлагането на място за пътниците и техния багаж в сравнение с BMW X3 с конвенционално задвижване.

Доскоро положителната СО2 равносметка на електромобилите бе поставяна под съмнение, особено на пазарите с нисък дял на „зелена“ електроенергия в енергопреносната мрежа. При BMW Group всеки електрифициран модел трябва да докаже, че в целия си жизнен цикъл, състоящ се от доставка на суровините, производство, ползване и рециклиране има значително преимущество пред сравним автомобил с конвенционално задвижване. За BMW iX3 преимуществото спрямо актуалното BMW X3 sDrive 20d е над 20% при използване на европейски енергиен микс при ползването на автомобила и около 60% при ползване на „зелена“ електроенергия.

Освен това високоволтовата батерия на BMW iX3 също като този на BMW i3 с технология Plug&Play технология може след дългия си автомобилен живот да бъде използван и като стационарен акумулатор. С това и без това положителната СО2 равносметка на BMW iX3 се повишава допълнително.

Снимки: BMW

(Visited 1 132 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *