Водородният двигател на BMW ще тегли Х5 с 374 коня

BMW разкри повече подробности за водородния си двигател i Hydrogen NEXT.

„При задвижващата система на BMW i Hydrogen NEXT системата с горивна клетка генерира до 125 кВт (170 к.с.) електрическа енергия, която е резултат на химическата реакция между водорода и кислорода от въздуха“, казва Юрген Гулднер, ръководител на технологията и автомобилните проекти с горивна клетка на BMW Group. Благодарение на това автомобилът изхвърля само водна пара. Преобразувателят на електрическа енергия, разположен под горивната клетка, адаптира нивото на напрежението към електрическото задвижване, както и към буферните електрически батерии. Те се захранват както от спирачната енергия, така и от горивната клетка. В автомобила са монтирани два резервоара с налягане 700 бара с общ капацитет шест килограма водород.

Това гарантира голям пробег при всякакви метеорологични условия. Процесът на зареждане отнема три – четири минути. В BMW i Hydrogen NEXT е интегриран пълният обхват на електрическото задвижване от пето поколение, което за пръв път ще се монтира на BMW iX3. Буферният акумулатор, който е монтиран над електромотора, може да осигури допълнителна динамика, например при изпреварване и ускорение. Общата системна мощност е 275 кВт (374 к.с.) осигурява типичната за BMW динамика на управлението. През 2022 година BMW ще оборудва с това електрическо задвижване, базирано на водородна горивна клетка, малка серия от автомобили, базирани на актуалното поколение BMW X5. Най-рано през втората половина на това десетилетие и в зависимост от изискванията на пазара и рамковите условия BMW Group ще стартира с автомобили за клиенти с технологията на водородните горивни клетки.

За да бъде оптимално подготвена за технологичните предизвикателства при един автомобил с водородна горивна клетка през втората половина на десетилетието, още от 2013 година BMW Group си сътрудничи успешно с Toyota Motor Corporation. На базата на договор за съвместна разработка на продукти двата производителя работят с общи усилия по задвижващи системи с горивна клетка, както и по мащабируеми, модулни компоненти за автомобили с водородна горивна клетка. При BMW i Hydrogen NEXT се монтират горивни клетки, които са резултат от сътрудничеството с Toyota. Т. нар. Stack от горивни клетки, както и цялостната система са оригинални разработки на BMW Group. В допълнение към сътрудничеството с Toyota, насочено към разработката и индустриализацията на технологията на горивните клетки и нейната пригодност за крупносерийно производство, двете компании са основатели на Hydrogen Council. От 2017 година към него се присъединиха и други водещи компании от енергийния сектор, икономиката и индустрията. Междувременно Hydrogen Council има над 80 члена.

Снимки: BMW

(Visited 1 067 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *