Българи направиха първото 3D табло, Peugeot го сложи в 208

Първият по рода си 3D изцяло дигитален панел, изобразяващ холограмни обекти е направен в България и бе представен от водещата компания в изработването на инструментални панели Visteon. Таблото се поставя за пръв път в индустрията на борда на новото Peugeot 208.

Премиерата му се състоя на официална церемония в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. По време на събитието, столичният кмет загатна, че се работи по изграждането на автомобилна писта около София. От своя страна пък премиерът Борисов заяви, че няколко автомобилни производители се колебаят дали да построят завод в България и очаква догодина подобно споразумение да е факт. Той дори направи кратък тест драйв на новото Peugeot 208.

В партньорство с Groupe PSA, Visteon разработи новаторската концепция 3D Blade, която чрез синхронизирани отражения създава усещането за 3D графика. Продуктът се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за предния план, чиито изображения се проектират на полупрозрачно огледало. Инструменталният панел създава 3D проекция с 15 мм приблизително разстояние между предното и задното изображение. Цветовете и темите на 3D анимациите са конфигурируеми, стилните менюта се въртят в дълбочина, а различните по важност данни като скорост и предупреждения се разпределят по приоритет в дълбочина на изображението и с ефектни сенки.
“Надеждната работа на 3D панела на Вистеон се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код. Вградените хардуер, софтуер и механични компоненти са разработени според на най-строгите автомобилни стандарти за да позволят стабилно поведение при екстремни условия. Електрониката предоставя синхронизиран видео сигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила”, коментира Иван Михайлов, управител на Вистеон Технологичен Център София. Вистеон е американска технологична компания, която разработва и произвежда иновативна електроника за автомобилния интериор и решения за свързани коли за големите световни автомобилни производители. В българския й офис работят над 1000 инженери. Фирмата е лидер с разнообразните си продукти като цифрови инструментални панели, дисплеи, инфо-развлекателни системи, хедъп дисплеи, телеметрия, както и собствените платформи: SmartCore – цялостна електроника за таблото и DriveCore – електроника за автономни автомобили. Компанията е произвела и таблото за изцяло новия Mercedes-Benz S-Class, чиято премиера се очаква през следващата година. Вистеон също така предоставя технологии базирани на изкуствен интелект, киберсигурност, наблюдение на купето, вградена мултимедия и връзка с мобилни устройства.

Инструменталният 3D панел на Peugeot 208 е първият от наколкото варианта на Groupe PSA, които предстои да бъдат пуснати в производство през следващите години с различни размери на дисплеите. Споделяйки същата платформа като DS3 Crossback, в Peugeot 208 3D панелът със своите два TFT дисплея и странични индикатори предоставя графична информация с високо качество, защитена в сложен и калибриран механичен корпус. Това позволява постигането на реално усещане за дълбочина, без разсейване на водача. 3D технологията е налична в луксозните версии на 208, докато базовата версия е с аналогов инструментален панел, разработен и произведен също от Visteon.
Новото 208 се отличава с енергичните линии на своя дизайн и се предлага в три варианта на енергиен източник – електрически, бензинов и дизелов. По-дълго, по-широко и по-ниско в сравнение с предшественика си, това ново поколение разкрива отличителен силует, подсказващ спортен дух чрез своите изчистени, стегнати линии.
Електрозадвижваният вариант Peugeot e-208 предлага жизнено, стимулиращо изживяване при шофиране със своя 100 KW (136 к.с.) електрически мотор, развиващ 260 Нм въртящ момент.
Освен това моделът притежава пълна гама модерни бензинови (3-цилиндрови, 1,2-литрови двигатели PureTech 75, 100 и 130) и дизелов (4-цилиндров,1,5-литров двигател BlueHDi 102) двигател, съответстващи на стандартите Евро6.d. Уникално за сегмент B, PureTech 100 и 130 са налични с осемстепенна автоматична скоростна кутия EAT8.
Чрез Drive Assist новият Peugeot 208 проправя пътя за полуавтономно шофиране със своето най-ново и най-добро в сегмента поколение от системи в помощ на водача: адаптивен автопилот, система за паркиране Full Park Assist с функция Flank guard (системата автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото), автоматична спирачка за безопасност (отчита пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч и предупреждава при риск от сблъсък), активен асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите) с корекция на курса при скорост от 65 км/ч и по-висока, следене за бдителността на водача, автоматично превключване на къси светлини, разпознаване на ограниченията за скорост и препоръки, система за разширено разпознаване на пътните знаци, активно следене на мъртвата зона и електрическа паркинг спирачка.
Купето оформя кокпит, който обгръща пътниците. Сериозно внимание е отделено на пропорциите и разположението на местата за съхранение на вещи. Освен отделенията във вратите и жабката, в автомобила присъстват 3 зони за съхранение (според версията) – между предните седалки, пред лоста за предавките и в централната конзола, която зона може да се използва за дискретно индукционно зареждане на смартфон.

Снимки: Peugeot

(Visited 1 950 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *