Бруталното BMW M8 с 600 или 625 коня, с покрив или без

BMW представи новото BMW M8 Купе и M8 Кабриолет (тест на M850i виж ТУК). Премиерата всъщност бе четворна, защото едновременно с „обикновените“ М версии с по 600 к.с., бяха представени и още по-наточените Competition с 625 к.с.

Новите модели черпят силата за своите изключителни динамични характеристики от най-мощния двигател, разработван някога за автомобилите на BMW M GmbH. V8 двигателят с технология M TwinPower Turbo. Мощният агрегат е комбиниран с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Мощността достига до пътя със системата за задвижване на четирите колела M xDrive. Конструкцията и настройките на специфичното за моделите окачване са ориентирани към особените изисквания при шофирането на състезателна писта. Сред особеностите на моделите е новоразработената интегрирана спирачна система, която в специфичния си за М вариант позволява реализирането на две различни характеристики на спирачния педал. Новите върхови модели на BMW M GmbH ще отпразнуват световната си премиера на BMW Group #NextGen, което ще се проведе от 25 до 27 юни в BMW Welt в Мюнхен.

Прецизното взаимодействие между задвижването, окачването и аеродинамиката е подобрено в рамките на интензивни тестове на изпитателните полигони на BMW Group в Мирамас, Южна Франция, на зимния тестов център в Арьеплог, Швеция, както и на Северната отсечка на Нюрбургринг и други състезателни писти. В процеса на настройки е ползван опитът, натрупан при разработката на състезателния автомобил BMW M8 GTE. Ориентираният към максимална динамика характер на двигателя, задвижването и окачването осигурява на новото BMW M8 Купе и M8 Кабриолет ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,3, респективно 3,4 сек. Competition версиите са с по една десета по-бързи – 3,2 и 3,3 сек.

Високооборотният V8 двигател впечатлява със спонтанните си реакции, голямата пъргавина и константното разгръщане на мощността в изключително широк оборотен диапазон. Технологията M TwinPower Turbo на 4,4-литровия двигател включва два турбокомпресора с оптимизиран коефициент на полезно действие, разположени във V-образното пространство между двата реда цилиндри, индиректно охлаждане на нагнетявания въздух и директно впръскване на горивото, което работи с максимално налягане от 350 бара.

При новото BMW M8 Купе и новото BMW M8 Кабриолет двигателят развива максимален въртящ момент от 750 Нм между 1800 и 5600 об/мин. Максималната мощност от 600 к.с. се постига при 6000 об/мин. Максималните обороти на двигателя са 7200 об/мин. Двигателят на Competition моделите поддържа максималният въртящ момент дори до 5800 об/мин. и при 6000 об/мин. развива максималната си мощност от 625 к.с. Тук ярко проличава високооборотната концепция, заимствана от моторните спортове. Най-мощният вариант на V8 двигателя е комбиниран със специфични тампони. Особено стегнатата връзка със структурата на каросерията подобрява реакциите на двигателя, както и пренасянето на акустиката на задвижването към интериора. Високотехнологичната охладителна система осигурява винаги оптимална работна температура както във всекидневието, така и при шофиране на състезателна писта. Освен централен охладителен модул на разположение са и два отделни високотемпературни радиатори. Освен това системата включва допълнителен радиатор за моторното масло и отделен радиатор за маслото на трансмисията. Особените изисквания на състезателната писта са отразени при концепцията на подаването на масло в двигателя. Масленият картер е оборудван с по-малко предно отделение, което служи като обемен буфер. Намиращото се в него масло може да бъде подавано към двигателя от регулируемата маслена помпа чрез допълнителен смукател. По този начин се гарантира сигурно снабдяване на двигателя с масло при екстремни надлъжни и странични ускорения.

Пренасянето на мощността е поверено на осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. С бутона Drivelogic на оформения по нов начин селектор на трансмисията могат да бъдат избирани три режима с индивидуална характеристика на превключване за ефективно, спортно или особено динамично шофиране. Освен това на разположение на водача са лостчетата за превключване на волана.

За въодушевяващата динамика на новите BMW M8 модели допринася и задвижването на четирите колела M xDrive, което подава повече мощност към задните колела. За пренасянето на високата мощност без загуби допринася централно контролираното взаимодействие на M xDrive с Активния М диференциал. Чрез менюто Setup водачът освен базовата настройка 4WD може да избере и режима 4WD Sport, при който към задните колела се подава по-голяма част от мощността на двигателя. Режимът 2WD е на разположение при деактивирана DSC. Подаването на цялата мощност към задните колела и отказът от стабилизиращи намеси на контролиращите системи позволява пуристко изживяване от шофирането за опитните пилоти.

Максимална стабилност на пътя дори и при високо динамични ситуации, линейна структура на силите в целия диапазон на странично ускорение и неутралните до граничния режим реакции на кормилното управление характеризират новото измерение на типичното за М усещане, на което може да се насладите в новите BMW M8 модели. Окачването включва специфични за модела компоненти и е настроено перфектно при интензивни тестове на състезателна писта. То отговаря и на изискванията, поставени пред автомобилите в луксозния сегмент по отношение на комфорта във всекидневието и при дълги пътувания. Управляемостта се повишава и от високата устойчивост срещу усукване на предната част на автомобила, постигната с множество усилващи елементи и греди. За допълнителна стабилност на закрепването на задната ос към каросерията е монтирана кръстосана греда от стомана и една алуминиева напречна греда. Серийното оборудване на новите BMW M8 модели включва и специфично за М адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление и електромеханично кормилно управление M Servotronic. Системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) е свързана както със задвижването на четирите колела M xDrive, така и с Активния М диференциал и предлага M Dynamic Mode. Той допуска по-голямо превъртане на колелата и в комбинация с по-голямата мощност, подавана към задните колела, позволява особено спортно изживяване при шофиране включително контролирани дрифтове. Освен това серийното оборудване включва и 20-инчови М алуминиеви джанти с двойни спици, както и High-Performance гуми с размери 275/35 R 20 отпред и 285/35 R 20 отзад.

Като алтернатива на серийната M Compound спирачна система за новите M8 модели се предлагат опционалните M Carbon керамични спирачки. В комбинация с двата варианта са пръв път се монтира специфичния за М вариант на една интегрирана спирачна система. С тази иновативна технология функциите активиране на спирачките, усилване на спирачното усилие и контролът на спирачките са комбинирани в един компактен модул. Необходимото в момента спирачно налягане се реализира от електрически актуатор. По този начин се оптимизират както динамиката на спирането и усещането на спирачния педал, така и прецизността и скоростта на намесите на системата за контрол на стабилността. Създаденият за BMW M автомобилите вариант на интегрираната спирачна система позволява и реализирането на две характеристики на спирачния педал. Водачът може да избира между едно комфортно и едно особено директно и спонтанно усещане на педала на спирачката.

За презентацията е нужен JavaScript.

За ексклузивното излъчване на новите BMW M8 модели допринасят специфичните за модела дизайнерски елементи, които са ориентирани към функционалните изисквания през мощните спортни автомобили. Големите въздухозаборници и BMW бъбрековидната радиаторна решетка с типичните за М двойни пластини отпред, особено широките арки на предните калници, М хрилете на предните странични панели, аеродинамично оптимизираните външни огледала, задният спойлер и задната броня с дифузор в различен цвят подчертават динамичния потенциал и ексклузивния статус на High-Performance моделите. Като опция се предлага M Carbon екстериорен пакет. Сред характерните елементи на новото BMW M8 Купе е напомнящият на класическите спортни автомобили Double Bubble контур на покрива, изработен от карбонов композит (CFRP). Новото BMW M8 Кабриолет се оборудва с добре изпънат многослоен мек покрив, който може да бъде отворен и затворен с натискане на бутон за 15 сек. дори и по време на движение.

В интериора на новия мощен спортен автомобил типичното за М оформление на кокпита е комбинирано с прогресивен лукс. Серийното оборудване на BMW M8 Купе, на BMW M8 Кабриолет и на Competition моделите включва и специфични за модела кожени тапицерии, BMW Display ключ, BMW Head-Up дисплей със специфични за M индикатори, Асистент за шофиране, Асистент за паркиране, както и BMW Live Cockpit Professional включително навигационна система и BMW Intelligent Personal Assistant. За допълнително повишаване на комфорта и сигурността се предлагат други опционални системи за подпомагане.

Новият бутон Setup на средната конзола позволява директен достъп до настройките на двигателя, амортисьорите, кормилното управление, M xDrive и спирачната система, за да могат те да бъдат адаптирани индивидуално към личните предпочитания и ситуацията на пътя. Двата индивидуално конфигурирани варианта на M Setup могат да бъдат запаметени заедно с предпочитаните настройки на звука на двигателя, характеристиката на превключване на осемстепенната трансмисия M Steptronic, на контрола на стабилността и автоматичната функция Старт/Стоп. След това съответната цялостна конфигурация на автомобила може по всяко време да бъде активирана с натискане на един от двата М бутона на волана. Друга новост е бутонът M Mode на средната конзола, с който могат да бъдат променяни настройките на асистиращите системи, както и индикациите на арматурното табло и Head-Up дисплея. С M Mode могат да бъдат активирани и настройките ROAD и SPORT, като при Competition моделите на разположение е и настройката TRACK, създадена изключително за шофиране по състезателни писти. В зависимост от режима се променя и гамата от информации, предоставяна на водача. Освен това намесите на асистиращите системи като активни спирачни намеси или импулси на кормилното управление се редуцират до съобразен с аспектите на сигурността минимум респективно се деактивират напълно.

Снимки: BMW

 

(Visited 1 157 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *