Виж видеата
Виж снимките

Триногите щракат по 1500 на час

Над 1500 шофьори с превишена скорост на час заснемат новите 28 модерни преносими камери на КАТ.

Това пише „Телеграф“, позовавайки се на статистиката на МВР за първите три дни, откакто радарите са в действие.

Във всяка област у нас има по една камера. Ако в Шумен тя лови по близо 50 нарушители на всеки 60 минути, в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора камерите засичат поне двойно повече за същото време. „Не може да се каже с точност колко снимки имаме за час, зависи точно къде са позиционирани устройствата, но със сигурност са поне 1500 за цялата страна на всеки 60 минути, в които работят“, казват от КАТ.

Уредите снимат след 14 км/ч превишение на ограничението. 28-те камери на КАТ в момента следят за превишена скорост основно на големи булеварди. „Причината е, че могат да засичат по трима нарушители в кадър. Затова тестваме тази функция“, обясниха от полицията. В София триножникът може да бъде засечен на булевардите „България“, „Цариградско шосе“, „Ботевградско шосе“, „Ломско шосе“, „Рожен“, както и на Околовръстния път.

До броени дни обаче уредите ще започнат да снимат от всякакви странни пътни участъци като завои и кръстовища, където досега не е имало начин да спре патрулка или да се монтира стационарна камера. Наблизо ще има кола на полицията, а работата на униформените ще е да охраняват всеки уред и да го местят от едно място на друго. Ще дебнат за джигити и денем, и нощем. Периметърът на очите на действие е до 600 метра и са с вградено разпознаване на регистрационните номера.

Макар и катаджиите да твърдят, че новите камери са неуловими за антирадарите, се оказа, че нов модел радар детектор на цена от 120 до 300-400 лева ги засича. „Най-евтиният уред е 120 лева. Очакваме скоро много добри устройства от Русия за по 250 лева. Иначе имаме и доста скъпи джаджи за по 300-400 лева“, разясняват пред вестника вносители на радар детектори у нас. По закон с 50 лева глоба се наказва „водач, който използва устройство, смущаващо действието на уредите, използвани за измерване скоростта на движение на моторните превозни средства“. Радар детекторите обаче са позволени у нас.

КАТ може да дебне шофьорите за превишена скорост не само с камери от патрулки с надпис „Полиция” и с новите 28 триножника, но и от цивилни коли и мотоциклети. Тази алтернатива е заложена в наредбата за условията и реда за използване на системите за контрол на правилата за движение по пътищата. Затова, ако решат и имат средства, от Пътна полиция могат да купят специални камери, да ги монтират на мотори и да засичат скоростта на колите и докато се разминават с тях на шосето.

Снимки: МВР, БНР

(Visited 6 993 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *