FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Спортните седалки били неудобни. Opel не мисли така (ВИДЕО)

Opel Insignia GSi

Спортните модификации GSi на новата Insignia (тест на стандартния модел виж ТУК) предлагат сертифицирани от немската асициация на ортопедите AGR седалки, с изключителна странична опора и комфорт за пътуване на дълги разстояния. Интегралната седалка на GSi предлага вентилация, отопление, функция за масаж и странични опори с настройка. В най-спортната версия на Insignia тези функции се съчетават с висока опора за гърба. В допълнение, траекторията на колана е максимално оптимизирана – факт, който не е общовалиден за интегралните спортни седалки. Клиентите могат да избират измежду две премиум кожени комбинации, а дискретно лого GSi е интегрирано във вертикалната част.

Настройката по дължина, дълбочина, както и регулирането на опората за краката и ъгъла на вертикалната част, наподобяваща кралска кобра готова за атака, могат да бъдат електрически настройвани. Въздушните възглавници на регулируемата в четири посоки лумбална опора също се активират по електрически път. Всички настройки могат да бъдат запаметени с бутон memory – единствено регулирането в дълбочина трябва да бъде извършено ръчно. Вентилацията и отоплението са интегрирани и в двете части на седалката, а като допълнение водачът може да се наслади на масажна функция на гърба. Цялостното съчетание от спортна странична опора и функции свързани с комфорта превръщат новата Performance седалка в уникално предложение. То е разработено в развойния център за седалки в Рюселсхайм.

За презентацията е нужен JavaScript.

Концепцията на второто поколение на Insignia предвижда от самото начало на разработката създаването на модулна система с интегрирана Performance седалка, като своеобразен апогей. Това позволява всички системи свързани с комфорта да бъдат запазени и в една „чистокръвна“ спортна седалка. Освен всичко друго, създадената от конструкторите на Opel разработка има и своите стилистични особености: водачите за раменните колани имат същата форма като отворите за въздух в предната част на Opel Insignia GSi и са израз на изключително внимание към детайла. Докато спортните седалки – без каквито и да било комфортни характеристики, които GSi има – имат тегло от 28 килограма в Corsa OPC, присъстваща на пазара от няколко години, новата интегрална седалка с всичките функции добавя само 26 килограма към теглото на Opel Insignia GSi.

Снимки и видео: Opel

(Visited 137 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *