Смразяващо шутинг брейк комби за Peugeot 508

Само няколко месеца след лансирането на изцяло новия Peugeot 508, французите представят и комби версията на модела.

Новият 508 SW пренаписва всички елементи на дизайна в силно конкурентния пазар на комби моделите от сегмент D като черпи вдъхновение от света на моделите шутинг брейк. Дизайнът на новия 508 SW е впечатляващ със снижения спортен силует на модела. Благодарение на функционалните покривни рейки, стилизирани да съответстват на дизайна, автомобилът е почти толкова висок, колкото фастбека – едва 1,42 м. Това е с почти 6 см по-малко в сравнение с предишното поколение (тест на предшественика виж ТУК) и осигурява оптимална аеродинамика, заедно с достатъчно пространство за главата на пътниците на задните седалки в съответствие със стандартите в сегмента. С дължина от 4,78 м (само 3 см повече от версията фастбек и 5 см по-малко спрямо предишното поколение) новият 508 SW разкрива плавни, обтекаеми линии и елегантен, снижен покрив.

Вратите без рамки, уникална характеристика за масов комби автомобил, усъвършенстват и подчертават силуета на каросерията и същевременно позволяват по-ниско разположени стъкла. Както и при фастбека, предницата е невероятно впечатляваща. С Full LED предни фарове и вертикалната светлинна идентификация на опалесцентните LED светлини новият 508 SW има характерна, ексклузивна индивидуалност, подчертана от известната емблема на Лъва в центъра на радиаторната решетка и логото 508 в най-предната част на капака.

Отзад, автомобилът създава усещане за мощност и модерен стил с блестящо черна хоризонтална лента, интегрирана между триизмерните Full LED задни светлини, заимствани от седана, които светят и през нощта, и през деня с променлив интензитет и правят светлинната идентификация във формата на нокти постоянно видима, независимо дали се гледат отстрани или отзад.

Достъпът до багажника се осъществява през практична задна врата (която може да бъде електроуправляема и с достъп без използване на ръцете). Прагът на багажника е нисък и широк (6 см по-нисък спрямо версията седан, с височина от едва 63,5 см от земята и 2,4 см по-широк). Бързо издърпващата се кора на багажника осигурява незабавен изглед към цялото отделение, което има капацитет от 530 литра (с поставена кора). То е проектирано да бъде с проста форма и напълно използваемо. Капацитетът на багажното отделение под кората на багажника е много близко до това на предишния модел (560 литра).

Оборудван с Peugeot i-Cockpit от най-ново поколение и притежаващ малък радиус на завой, автомобилът се справя отлично навсякъде – независимо дали шофирате в града, или по магистрала. Пътниците на задните седалки могат да се възползват от допълнителния комфорт на облегалката, която се накланя до 27°. Пространството за главата е с 4 см по-голямо в сравнение с версията фастбек, като пътниците могат да се наслаждават и на стъкления панорамен покрив.

Използването на платформата EMP2 – намаляване на масата (средно 70 кг по-малко спрямо предишното поколение) в полза на разхода на гориво, пасивната безопасност и динамиката. Въвеждането на нова техника за заваряване на каросерията, усилена с 24 м свързване посредством структурно лепене, осигуряваща по-голяма твърдост и гаранция за по-добра издръжливост. Инсталиране на филтрираща вибрациите греда на двигателя за оптимално омекотяване на окачването (според версията). Адаптиране на задната ос с многораменно окачване, свързана с окачване, управлявано от променливи амортисьори – Активно управление на окачването – е стандартно оборудване на GT. Широко се въвежда новата 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8 с електрически лост и управление с едно натискане.

Новият Peugeot 508 SW се радва на двигателите от ново поколение PureTech и BlueHDi (с разширена технология SCR), вече представени при фастбека. При бензиновите двигатели има две нови предложения, разработени въз основа на 1,6-литровия двигател PureTech: 180 S&S EAT8 и 225 S&S EAT8 – цифрите показват мощността им в конски сили. Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири, разработени въз основа на 1,5-литровия и 2,0-литровия двигатели BlueHDi – 130 S&S с 6-степенна ръчка или 8-степенен автоматик, 160 S&S EAT8 и 180 S&S EAT8. Всички тези двигатели вече са сертифицирани по временния стандарт Euro6.d в очакване на изискванията на стандарта Euro 6, който ще влезе в сила от януари 2020 г., особено по отношение на емисиите на азотен оксид. Тези CO2 стойности са Best in Class (най-добрите в класа); те вземат предвид новите технически изисквания и процедурата WLTP, която търси съответствие между одобрените нива на разход на гориво и нивата при употреба от клиентите в реални условия.

През втората половина на 2019 г. гамата ще бъде допълнена от икономичен Plug-in хибриден бензинов силов агрегат с удължен ZEV пробег от 50 км (WLTP цикъл). Батериите ще бъдат разположени под седалките на втория ред, за да се запази просторният багажник.

Новият 508 SW предлага широка гама от системи в помощ на водача от най-ново поколение. Новите характеристики спрямо останалите модели от гамата Peugeot са: Система за нощно виждане (Night Vision), която използва инфрачервена камера и засича живи същества пред автомобила нощем или в условия на намалена видимост. Системата осигурява засичане в рамките на 200 м извън обхвата на предните фарове и извежда образа от инфрачервената камера централно на цифровия дисплей на нивото на очите на водача за максимална безопасност. Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия ЕАТ8) с възможност за задаване на дистанцията между автомобилите. Функцията е налична от 0 км/ч, Асистент за позициониране в лентата, като водачът прави избора за позициониране в лентата (свързан с Адаптивния автопилот с функция Stop & Go). Система за паркиране Full Park Assist с функция Flank guard за защита на фланговете (предлага се само с автоматична скоростна кутия EAT8). Системата управлява автоматично посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото и др.

В допълнение към всички тези нови функции новият 508 SW е оборудван и с много други системи в помощ на водача. Най-новата система Активна спирачка за безопасност (отчита пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч) и предупреждава при риск от сблъсък. Асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите) с коригиране на курса от 65 км/ч. Система за активно следене на мъртвата зона (с коригиране на курса). Тази функция е налична при скорост над 12 км/ч и др.

Новият Peugeot 508 SW ще бъде представен на Автомобилния салон в Париж през 2018 и ще бъде пуснат в продажба в Европа през януари 2019.

Снимки: Peugeot

(Visited 2 353 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *