Свалят номерата при техническа неизправност

Отнемане на регистрацията на автомобилите, които не издържат годишния технически преглед, предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за МВР, в чийто преходни и заключителни разпоредби беше променен Законът за движение по пътищата.

Така в случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция „Автомобилна информация“ уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство. Това ще бъде възможно, тъй като в промените се регламентира и обменът на технически данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи между администрациите на транспортното министерство и МВР. След отстраняването на техническата неизправност, МВР отново ще позволява използването на превозното средство, без за това да е необходима нова процедура по регистрация.

Вътрешното ведомство ще обменя информация и с държавите от ЕС информация за правния статут на превозните средства и за неговата регистрация в съответната държава. Това ще става чрез използването на електронна мрежа, включваща данни от националните електронни бази от данни.

С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания. Към момента системата ще работи само с новопроизведени автомобили, които вече задължително трябва да имат такава система.

Снимки: Интернет

(Visited 3 602 times, 1 visits today)

2 коментара

 • ЕХХ тези не спряха да сеч удят аккви промени да правят какви санкции да налагат за неизрядни автомобили… ами да измислят как да вдигнат на хората стандарта на живот! Всеки ден с Пътната помощ в София която карам гледам какви ли не аварии и хората наистина нямат възможност да поддържат качествено автомобила си финансова възможност!
  Благодаря за полезната информация! Сайта ви е супер и много се радвам, че ви има.

  • skorost каза:

   Сърдечно благодаря, у нас позитивните отзиви са рядкост, а действат толкова стимулиращо и зареждащо. Ще продължавам да се старая да съм полезен за читателите.
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *