Палим колата с пръстов отпечатък срещу 300 лв.

Биометричен имобилайзер, който позволява на колата да запали само с пръстовия отпечатък на шофьора, е една от най-новите защити срещу крадци, пише в днешния си брой „Телеграф“.

Уредът прекъсва различни модули в автомобила. Ако доскоро се поставяше серийно само в последни модели супер скъпи возила, срещу 300 лв. вече може да се монтира във всяка кола, без значение годината на производство. Уредът запаметява отпечатъците на до 19 потребителя, които биха искали да карат колата и разполага със сервизен режим, ако бъде оставена в автомивка. Досега машинката доказано е предотвратила около 30 посегателства, съобщиха изобретателите й.

Само за миналата седмица два опита за кражба на тойоти модел C-HR с биометричен имобилайзер бяха предотвратени“, казаха от фирмата производител. Уредът е предотвратил кражби на „Рейндж Роувъри“ от моделите „Воук“ и „Спорт“, спортно „Мицубиши Еволюшън“, БМВ Х5 2013 г. и др. Собственици на по-стари коли като „Крайслер Ласети“ и „Тойота“ от 2005 г. също поискали да им бъде монтирано. За да се запали колата, трябва да се свали устройството.

Биометричният имобилайзер не може да бъде заблуден със силиконова отливка на отпечатък, тъй като отчита телесната температура, обясниха от компанията производител. Според тях устройството има 99,2% успеваемост. Вече са констатирани и опити на застрахователни измами, като собственици на коли, палещи само отпечатък, обявявали возилата си за задигнати. При проверки се оказвало, че автомобилът изобщо не се е намирал там, където твърдят собствениците. Самият биометричен имобилайзер не излъчва сигнал, който може да бъде заглушен, а информацията между устройството и четеца е криптирана. Имобилайзерът не консумира енергия и няма нужда от периодична поддръжка.

Снимки: Интернет

(Visited 5 096 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *