Окончателно: 3 м. без книжка и 1000 лв. за каране в аварийната лента

Отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лв. за движение на автомобили в лентата за принудително спиране по автомагистрала. Тези промени в Закона за движение по пътищата, за които skorost.info информира още през юли, бяха окончателно приети днес на второ четене в парламента.

Предложението беше направено от Георги Свиленски и група депутати от БСП. То бе гласувано със 133 гласа „за“ и един против. За да аргументират поправката, депутатите припомниха случка, при която съвсем скоро дете едва не загина в линейка на магистралата по път за болницата заради задръстване и запушена аварийна лента.

Депутатите приеха още шофьорска книжка да може да се изкарва само след завършен десети клас в училище, а не както досега след 8-ми. От новите правила ще бъдат засегнати само тези, които в момента се обучат по новия образователен закон.
Народните представители също така задължиха водачите на автомобили да се изтеглят колкото се може по-бързо от релсовия път на градския транспорт при приближаване на трамвай. Освен това беше прието автобусите на обществения транспорт да могат да се движат по трамвайните релси.

На шофьор е забранено да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, гласуваха още депутатите. До сега в закона беше записано, че забраната е за управление на пътно превозно средство под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Въвежда се и изискването кръвните проби за алкохол и наркотици вече да се плащат от самите шофьори, ако се докаже, че са употребили непозволени количества. На водач, чиято книжка е била отнета именно заради такова нарушение, тя няма да се връща, докато не си плати и направеното изследване. Депутатите приеха също, че ако автомобил бъде заскобен и собственикът му не плати глобата до края на работния ден, колата ще бъде вдигана от паяк.

Снимки: Нова ТВ

(Visited 1 768 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *