Оборудват патрулките с видеорегистратори

В патрулките на КАТ се планира да бъдат интегрирани видеорегистратори и полицаите да могат да пишат актове и електронни фишове за всякакви нарушения, заснети от тях.

Това съобщава днешният брой на в. „Телеграф“, цитирайки началника на Пътна полиция комисар Росен Рапчев. Проектът за оборудването на колите с уредите се очаква да стане факт през 2019 година като част от мерките за борба с войната на пътя и намаляването на катастрофите.

„Целта на видеорегистраторите ще е да обхваща случващото се извън автомобила. При всякакви заснети нарушения на шофьори в движение, на база информацията от устройствата, полицейският служител ще може да стартира административнонаказателнапреписка“, разясни комисар Рапчев. Ако устройството заснеме шофьор да говори по телефона например, катаджиите или ще го спрат и ще му напишат глоба на място, или ще му изпратят по-късно наказанието под формата на акт по пощата. „Служителите ни ще са свидетели вслучаите, когато им се налага санкция дистанционно“, уточни началникът на КАТ. Очаква се пътните полицаи да попълнят автопарка си с нови коли през 2019 година и ще е заложено всяка от тях да е с видеорегистратор. Точната бройка все още се уточнява, както и колко ще струват устройствата, но за това ще бъде пусната обществена поръчка.

Освентях през 2019 година се очаква по пътищата да започнат да дебнат нови технически средства за контрол на скоростта. Отделно ще стартира работата на 23-те суперкамери на КАТ, които са монтирани на покривит ена патрулките и разпознават регистрационните номера на автомобилите. Те автоматично ще индикират дали заснетият автомобил се издирва, дали е със сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, както и дали водачът кара с превишена скорост.

Снимки: Интернет, МВР

(Visited 2 406 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *