Новото Peugeot 208 с електрическа версия

Peugeot представи официално новото 208 (тест на предишното поколение виж ТУК). Още от момента на своето лансиране, то ще предлага три различни опции за енергиен източник – електрически, бензинов и дизелов.

Тенденцията, подета от 508 към препозициониране на моделите на Peugeot към луксозния клас, е приложена и за мъника в В сегмента, твърдят французите. 208 се отличава с енергичните линии на своя дизайн, който носи изобилие от младежки дух и ентусиазъм, а интериорът е в стила на патентованата от Peugeot философия, наречена I-Cockpit.

Новото 208 стъпва на CMP (Common Modular Platform) – автомобилната платформа на PSA Group от най-ново поколение. Създадена специално за сегменти B и C, тази нова автомобилна база допълва EMP2 (Efficient Modular Platform). Както подсказва името, платформата CMP се адаптира по отношение на размерите и възможностите за двигатели. Приспособявайки се към всички енергийни източници, тя ще позволи на клиентите да избират своя предпочитан тип силов агрегат – традиционен двигател с вътрешно горене (бензинов или дизелов) или електрически мотор.

Основната дума във фазата на разработване бе „икономия“. Тази нова платформа позволява да се ограничат CO2 емисиите, благодарение на намаляване на масата (30 кг по-лека спрямо платформата F1), подобрена аеродинамика (изравнен под, електронно контролирани отвори за входящ въздух), намалено съпротивление при движение (гуми клас А, намалено триене в системите на окачване) и оптимизация на силовия агрегат (подобрено изгаряне, намаляване на размерите, намалено механично триене, удължаване на трансмисията и генерализация на Stop & Start). Платформата CMP осигурява също повече комфорт и по-високи нива на безопасност чрез по-голям акустичен и температурен комфорт на борда, по-ниски нива на вибрации, системи в помощ на водача, запазени за по-високите пазарни сегменти и нови за В сегмента

Безспорният хит в гамата ще бъде e-208 със своя 100% електрически мотор. Той ще достига мощност от 136 конски сили и 260 Нм въртящ момент (наличен от 0 км/ч) за незабавна реакция, което ще осигурява наистина вълнуващо ускорение на градския мъник. Peugeot e-208 предлага три режима на шофиране: Eco: за оптимизиране на пробега, Normal: оптимален комфорт за ежедневно ползване и Sport: дава се приоритет на динамиката и усещанията, максимална мощност и въртящ момент (0 до 100 км/ч за 8,1 сек.). Налични са също два режима на спиране чрез скоростния лост с подходящо презареждане на батерията.

Новият e-208 е оборудван с батерия с голям капацитет 50 kWh, позволяваща пробег на автомобила до 340 км, съгласно сертифициращия протокол WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedures) и 450 км съгласно NEDC (New European Driving Cycle). Свързаният с охлаждащата система на купето температурен контрол с течно охлаждане позволява бързо презареждане, оптимизиран пробег и по-дълъг жизнен цикъл. Тази батерия има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет.

Режимите на зареждане са гъвкави и адаптирани към ежедневното ползване. Възможни са три режима на зареждане: използване на обикновен домашен контакт или за пълно зареждане за 16 часа – използване на контакт Legrand® Green Up™ за тежки натоварвания, предоставян заедно с кабел за зареждане, чрез Wall Box, осигуряваща пълно зареждане за 5 часа и 15 минути с трифазната версия (11 kW) или за 8 часа с монофазната версия (7,4 kW), използване на специална обществена станция за зареждане: регулирането на температурата на батерията позволява използването на 100 kW зарядни устройства, като 80% от заряда се постига за 30 минути.

Новият e-208 може да бъде зареждан и дистанционно, ако бъде програмиран чрез екрана Connected Navigation или с приложението за смартфон MyPeugeot. Тази система ви позволява да започвате и да спирате зареждането по всяко време, както и да проверявате статуса на заряда.

Освен електрически, Peugeot 208 притежава и пълна гама модерни бензинови и дизелови двигатели, съответстващи на стандартите Евро 6.d. Уникално за сегмент B, PureTech 100 и 130 са налични с осемстепенна автоматична скоростна кутия EAT8. Бензиновият мотор е с обем от 1.2 л, 3-цилиндров във варианти на мощност от 75, 100 и 130 к.с.

Дизелът е с обем от 1.5 л, 4-цилиндров с мощност от 102 к.с.

Снимки: Peugeot

(Visited 1 113 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *