FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Новото BMW S 1000 RR – 207 коня, 197 кг, симетрична муцуна

Новото BMW S 1000 RR дебютира на изложението EICMA 2018. И за първи път има напълно симетрична „физиономия“.

Първото поколение на супер спортния мотоциклет е представено през 2009-та (авторски тест на модела и видео ревю виж ТУК), а сега се въвежда третото изцяло ново издание на машината, с напълно нови двигател и окачване.

Мощността е увеличена с 8 к.с. на 207 к.с., а масата е намалена от 208 кг на 197 (193,5 кг с M пакет). Освен увеличението на мощността, основни точки при разработката на новия S 1000 RR са да бъде с поне една секунда по-бърз на пистата и същевременно да гарантира максимален контрол. Без значение дали ще бъде каран в града, по извитите планински пътища или на пистата, новият S 1000 RR е безкомпромисен. Голяма роля за това играят асистиращите системи, като контролът на сцеплението и на вдигане на предното колело, ABS и Hill Start Control системите, както и LED светлините и големият TFT екран. Компоненти, които BMW Motorrad издига на нови висоти.

„Първоначалната ни идея бе да вземем досегашния модел за отправна точка, машина, която в продължение на 10 години доминираше във всички дисциплини, и да подобрим значително нейната динамика. Идея, която се превърна в ясно дефинирани цели: 1 секунда по-бърз на пистата, 10 кг по-лек и още по-лесен за управление. Тези цели послужиха за база на всяко едно наше решение, а резултатът е мотоциклет, който надминава първоначално зададените от самите нас параметри. Машина, поставяща нови стандарти“, каза Клаудио Де Мартино, ръководител на отдела за технологии на мотоциклета.

В основата на сериозно подобрената динамика на новия RR стой новоразработеният четирицилиндров двигател, който е с 4 кг по-лек от преди. Променена е не само геометрията на всмукателните и изпускателните портове, но е внедрена и технологията BMW ShiftCam. Тя е изцяло нова за мотоциклетите на BMW и осигурява променливи ход и време на отваряне на всмукателните клапани. Ревизираните всмукателни пътища и новата изпускателна система са довели до намаляване на масата с 1,3 кг и по-висок въртящ момент в по-широк оборотен диапазон.

Инженерите на BMW Motorrad са положили сериозни усилия и в областта на окачването. Двигателят, който и досега изпълняваше ролята на носещ елемент, поема още по-голяма част от натоварването. Основната рама е проектирана така, че силите да се предават възможно най-директно към структурата на двигателя, по най-кратките възможни пътища. В следствие и допълнение, геометрията на каране е променена, а масата и нейното разпределение са оптимизирани. В резултат новият RR се характеризира с подобрена динамика, оптимизирано сцепление и още по-прозрачно управление. Мотоциклетът може да се поръча и с опционално електронно окачване DDC. Специално разработена за RR, системата Dynamic Damping Control (DDC) е безкомпромисна по отношение на настройките и адаптивността си. Сега тя е още по-ефективна, благодарение на подобрената система от клапани и тяхното управление. BMW Motorrad предлага също и допълнителен комплект за селективно адаптиране на окачването за каране на писта.

Стандартно новият S 1000 RR се предлага с четири режима за каране: Rain, Road, Dynamic и Race. Допълнително може да се поръча и разширението Pro, даващо възможност за избиране на още три свободно програмируеми режима (Race Pro 1-3). Чрез тях могат да бъдат активирани три различни комбинации от настройки на системи, като Dynamic Traction Control (DTC), ABS, системата следяща за повдигане на предното колело, кривата на въртящия момент, както и „моторната спирачка“. Pro режимите включват също Launch Control за перфектни стартове и Pit Lane Limiter ограничител на скоростта при влизане в питлейна. HP Shift Assistant Pro системата за светкавична смяна на скоростите без съединител е част от стандартното оборудване.

Новият S 1000 RR е стандартно оборудван с ABS Pro и Dynamic Traction Control. В допълнение към контрола на сцеплението DTC, моторът за пръв път може да се поръча и с индивидуално настройваща се функция DTC Wheelie. Всички контролни системи са пренастроени за оптимално действие и ефективност. Частично интегрираната BMW Motorrad ABS е предпоставка за по-сигурно каране, сама по себе си, но ABS Pro прави моторът още по-сигурен, дори когато спирате в завои.

Инструменталният панел на новия RR е новоразработен и специално съобразен и с нуждите при супер спортно каране. Новият 6,5-инчов TFT дисплей осигурява богат набор от информация, която е ясно видима при всякакви светлинни условия. Показанията му могат да се конфигурират в различни режими на изобразяване, според различните нужди. Ride Pure екранът показва всичко необходимо при едно нормално шосейно каране, докато трите Core екрана са съобразени с нуждите при каране на писта. Оборотомерът при Core 1 и Core 2 например е изобразен с графика имитираща аналогов циферблат, докато при Core 3 е във вид на графична лента.

Новият тип рама – Flex Frame – позволява проектирането на още по-обтекаем резервоар и панели в областта на седене, които осигуряват още по-добро сцепление на колената с мотора. Оптимизираните контактни повърхности и предефинираният триъгълник между кормилото седалката и стъпенките, правят позицията на седене още по-ергономична. Същевременно, новият дизайн на панелите гарантират мигновената разпознаваемост на RR. Той е подчертан от двете разцветки Racing Red и Motorsport.

Снимки: BMW

 

(Visited 2 013 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *