Виж видеата
Виж снимките

Новата B-класа на Mercedes стана Sports Tourer

Със Sports Tourer, новата B-класа на Mercedes-Benz поставя акцент върху спорта (тест на предишното поколение виж ТУК). Автомобилът изглежда по-динамичен от своя предшественик и е по-пъргав на пътя, като същевременно предлага повече комфорт.

Благодарение на отличителния дизайн на инструменталното табло, неговият авангарден интериор създава уникално усещане за простор. Една от отличителните характеристики е свързана с повърхностите на основния обем, които са отдалечени от шофьора и пътника отпред. Иновативен е и интуитивният потребителски интерфейс на адаптивната мултимедийна система MBUX. Той впечатлява със своите отлични графични характеристики, системата за гласов контрол „Hey Mercedes“, стандартния сензорен екран на MBUX.

По отношение на активната безопасност, благодарение на съвременните асистиращи системи B-класата е един от лидерите в този сегмент и предлага функции, заимствани от S-класата. Освен това, интериорът е по-просторен, а двигателите са по-ефективни и чисти. Осемстепенната трансмисия с двоен съединител прави своя дебют. В България, новата В-класа ще може да се поръчва от Генералния дистрибутор на Mercedes-Benz – Силвър Стар от декември месец 2018 г.

Задачата на дизайнерите на новата B-класа беше да създадат автомобил, който се отличава визуално от предлаганите минивановете. Задачата бе приета и изпълнена – динамичните пропорции на автомобила се отличават с дълго междуосие (2729 мм) и къси надвеси, леко снижена линия на покрива и по-големи 16-19-цолови джанти. Сравнително снижената и устремена напред предница с плавен преход от предния капак към А-колоните и предното стъкло, заедно с мускулестите форми под линията на страничните прозорци, подсилват цялостното спортно излъчване.

Същото важи и за дискретния дизайн на фаровете, чиято прецизна конструкция от висока класа при базовия модел е постигната с помощта на H7 технология и светодиодни дневни светлини. Във вариантите с LED фарове или по-високо оборудване, отличителната светлинна визия на B-класата се подсилва от двойните прожекторни дневни светлини. Предлаганите като опция MULTIBEAM LED фарове добавят ефектен спортен акцент в оформлението на автомобила. Електронното управление на тези фарове реагира бързо на променящите се условия на пътя. Това оборудване от луксозния клас, което направи своя дебют в компактния клас с новата A-класа, вече подсилва ефектната визия и повишава нивото на безопасност и на новата B-класа.

Отзад ширината на автомобила се подчертава визуално с помощта на двусекционни задни светлини, интегрирани в бронята рефлектори и отличителна черна долна част на бронята с дифузерна визия и хромирана лайстна. Големият покривен спойлер, както и разположените отстрани на задното стъкло черни спойлери със силен гланцов ефект, подобряват аеродинамиката и същевременно подсилват спортното излъчване на автомобила.

Коефициентът на аеродинамично съпротивление cd на новата B-класа достига 0.24 (при предишния модел: 0.25). Ниската линия на покрива също помага да се постигне най-доброто в този клас автомобили обтичане на каросерията, благодарение на малката площ на задното сечение. Освен това, с помощта на различни технически решения, конструкторите, отговарящи за аеродинамиката на автомобила, са намалили и шума от вятъра. Ползите: възможност да се следи по-добре ситуацията на пътя и да се разговаря без напрежение в купето.

Благодарение на подобрената геометрия на седалките и по-ниската долна линия на страничните прозорци, интериорът изглежда по-просторен в сравнение с предишния модел. Позицията на седалката на шофьора е с 90 мм по-висока в сравнение с A-класата, което подобрява значително видимостта – също и благодарение оптимизирания профил на страничните колони, които закриват по-малка част от полезрението на шофьора.

Моделът идва с нов мощен 2-литров дизелов двигател, отговарящ на изискванията на стандарта Euro 6d, плюс нова осемстепенна трансмисия с двоен съединител. В сравнение със своя предшественик, новата B-класа се задвижва, във всички свои версии, от нови ефективни двигатели, отговарящи на изискванията на Euro 6d-TEMP. Дебют прави и напречно монтираната версия на двулитровия дизелов двигател OM 654 с мощност 150 к.с. и 190 к.с., алуминиев картер и степенен горивен процес в стъпаловидните горивни камери в буталата. Благодарение на разширената система за допълнителна обработка на отработените газове с разположен под пода допълнителен катализатор за селективна каталитична редукция, B-класата с OM 654q е първият компактен модел на Mercedes-Benz, отговарящ на условията за сертифициране по стандарта Euro 6d, който става задължителен за новите модели чак от 1 януари 2020 г. В сравнение със съществуващия 4-цилиндров дизелов двигател (OM 608), известен от A-класата във версията с работен обем 1.5 литра, големият дизелов двигател развива по-голяма мощност и въртящ момент – съответно с 115 к.с. и 260 Нм.

Предлагат се и два 4-цилиндрови бензинови двигателя от серията M 282 с работен обем 1.33 литра и мощност 136/163 к.с. Иновациите включват управление на цилиндрите (в комбинация с трансмисия 7G-DCT), делта форма на цилиндровата глава и филтър за твърди частици.

Снимки: Mercedes-Benz

(Visited 887 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *