Намаляват скоростта на извънградско до 80 км/ч

Ограничението на скоростта на двулентов път без разделителна преграда да бъде намалено от 90 на 80 км/ч.

Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, които са били одобрени на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. Неин председател е вътрешният министър Младен Маринов, а текстовете, които са част от мерките за намаляване на жертвите на пътя в периода до 2020 г., ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

1000 лева да стане глобата за шофиране с повече от 40 км/ч над ограничението без значение дали е на път в града или извън населено място, предлагат още експертите от комисията. Отделно за нарушението да се отнема книжката за месец, колата да се спира от движение за 30 дни и да се отнемат 13 контролни точки от талона на джигита.

Поставена е цел и до 1 януари 2020 година да започне негласен контрол над джигитите на пътя. „Ще се използват немаркирани, цивилни мощни коли, оборудвани със специална техника, които ще документират агресивното поведение при движение по магистрали и скоростни пътища“, уточняват от комисията пред „Телеграф“. В предложенията за промени е поместен и текст, с който часовете за кормуване на кандидат-шофьорите се увеличават от 31 на 50. За всеки, който самокатастрофира пък е предвиден проверочен изпит, а книжката му ще се отнема до успешното му вземане. Между 15 и 20 точки от талона ще се отнемат на водач, който нарушава правилата, докато вози пътници, гази закона в празнични и почивни дни или предизвика катастрофа в насрещното. Планира се и шофьорите да се задължат, когато влязат в колата, да извадят свидетелството си за правоуправление и да го поставят на видно място в купето, преди да потеглят.

Снимки: БНР, Фокус

(Visited 15 196 times, 1 visits today)

13 коментара

 • Фен каза:

  + снимка на проверяващия и изпитващия. Джигитите се движат с 50 км/ч. над ограниченията….какво ще спечелим като намалим с 10 км максималната скорост. Нищо. Обикновенния гражданин ще спре да се движи. Направете и градско с 30 км/ч, на места с 10км/ч и ще всичко ще заспиии. Вече изкарвате извън нерви хората, господа управляващи.

 • Стоян Митев каза:

  Вземете оправете пътищата, а не скоростта! Вие сте пълни идиоти, които правят нас на будали.

  • hristoxm каза:

   Те забраните, глобите и ограниченията се налагат по лесно от оправянето на пътищата!

   • Oktai mustafa каза:

    Da si opraviat sistemite v kat vzemaha mi knijkata za to4ki no predi 8 g sam ostanal bez to4ki i se ga se setiha da mi e vzemat a prez 2013 sam pplojil izpit za po vis6i kategorii.davam starata si vzimam nova i gi pitam tezi maloumnici kak moga da izkaram knova knijka a sam niamal to4ki

 • Паро Никодимов каза:

  За всеки, който самокатострофира – проверочен! Значи, ако блъсна колата си във вратата на гаража, което се брои за самокатастрофа, ще ходя на проверочен? Ха, не разбирате ли, че по този начин рязко ще намалеят катастрофите, защото хората просто няма да звънят на 112!

 • ожщ каза:

  надявам се това да е фалшива новина

 • Веселин Михайлов каза:

  Както винаги става в България, проблемите се лекуват с неправилните лекарства! Какво ще се промени с това бе тъпаци? Постоянно се променят правила а главният проблем си остава. Няма кой да упражнява контрол на тези закони. КОНТРОЛ, КОНТРОЛ и КОНТРОЛ. Ако се осъществява контрол и се налагат наказания, няма как да не се променят нещата. Но в държава в която цари кривосъдие, не очаквайте да я излекуват само със закони.

 • Росен Иванов каза:

  Нищо няма да промените всяко стадо си има мърша.В Германия по националите се кара със 70,но всички спазват закона,а имат и пътища.А вие вдигате глобите и само това.Пътищата са в окаяно състояние.Дори Румъния е по добре от нас.

 • Георги Георгиев каза:

  Някой страни от африка са по добре с пътищата от нас,а Румъния е светлинни години напред !

 • Станислав каза:

  Идиотиииииииииии!Тъпациииииииииии! До кога ще се доказвате , че сте малоумници с ментални отклонения! Освен книжката шофьорите да си закачат на видно място и чорапите, слиповете ,сутиените и ………….А бе бутате ни към Индия не към Европа! Нямам думи !

 • Николай каза:

  Вземете оправете пътищата, а не скоростта! Вие за пореден път доказахте , че полицай и разум са две взаимно изключващи се понятия. Има хиляди начини, с които да се намалят жертвите по пътищата, а това със скоростта е тъпо. В Германия по аутобаните като няма ограничение на скоростта да не се избиват масово. Хората имат пътища още от Хитлер, а ние правим пътя и на втория месец вече мислим за ремонт. Кажете на колко места в България има разделителна мантинела-вероятно на по-малко от дузина, но не Вие полицаите сте велики в изхождането. Не е случайна поговорката, че на десет умни глави трябва един глупав да ги командва. Докога бе българи в България ще командват все глупаците. Ние ли сме най-тъпата нация, че го позволяваме това. Вече ме е срам да казвам че съм българин. Хрантутниците ги возят служебни коли и те не отговарят пред закона като нас. На хубав междуградски път слагат шибан и нелогичен знак за ограничение на скоростта и хоп пълним хазната или по-скоро джобовете на „куките“, а те по веригата нагоре пълнят джобовете на началниците(вероятно).

 • росен каза:

  поредната глупост която измислиха

 • Жоро каза:

  Значи влизам в дупка гумата гърми тряс в близкото дръвце и опааа без книжка без кола баси кефа самокатасрофа ли ще се води или държавата ме блъсна трябва го пиша за да имам книжка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *