Ликвидират сервизите по гаражи

Сервизите по гаражи ще бъдат затворени и шофьорите ще трябва да ремонтират колите си само в такива с лиценз, пише „Телеграф“. Тази новост се очаква да залегне в един от трите чисто нови закона за шофьорите след разкомплектоването на Закона за движение по пътищата. Служители на транспортното, строителното министерство и на МВР всеки четвъртък се събират в работна група и обсъждат какви промени трябва да се приемат в нормативните актове. Те ще са за подготовката, квалификацията и категорията на водачите, за пътните знаци и маркировката и за техническата част на превозните средства. С поправката водачите ще могат да оставят автомобилите си само в лицензирани сервизи. Ако работилница не се сдобие с разрешително, тя ще трябва да затвори завинаги. В момента такива у нас няма и на практика всеки желаещ да ремонтира коли, може да го направи свободно.

Всяка кола ще си има сервизна книжка. В нея ще се посочва какви поправки са се извършвали по колата и ще е задължително да се вписват, обясниват членове на работната група от транспортното ведомство. Ако нещо липсва, ще се налагат глоби. Ако шофьор сам смени масло или гума например, няма да има санкции, но пак ще е длъжен да посочи това в книжката на автомобила си.

Очакват се и промени при техническите прегледи на возилата. Ако в момента при смяна на табелите на колата, изправността й се тества в пункта за регистрация на Пътна полиция, до няколко месеца прегледът най-вероятно ще се прави в Министерство на транспорта. „Така ще бъде улеснена работата на МВР, но и водачите ще бъдат натоварени да обикалят ведомствата двойно повече“, изразиха мнение от работната група.

В чисто новите закони за шофьорите се планира създаването и на раздел за чужденците. Причината е, че в момента едва около 5% от тях си плащат глобите след нарушения у нас. Когато бъдат засечени на газят правилата и бъдат спрени за това на място от екип на КАТ, ще са длъжни да си платят преди да напуснат страната, споделят от МВР. Чужденците ще бъдат водени до близкото районно управление, където ще имат възможност да се издължат. Ако откажат, шофьорската книжка на всеки от тях ще се отнема до заплащане на санкцията.

Трите нови закона се очаква да бъдат пуснати за обществено обсъждане до пролетта и скоро след това да се гласуват и приемат от депутатите в Народното събрание.

Снимки: Интернет

(Visited 765 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *