FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Колата звъни сама на 112 при катастрофа

До 100 лева за внедряване на системата в стари автомобили

Колите сами ще се обаждат на линейка при катастрофа до края на годината, пише в днешния си брой „Телеграф“. Обществена поръчка за избор на фирма, която да се заеме с въвеждането на системата e-call у нас, е обявена във вторник на сайта на Министерството на вътрешните работи, е научил вестникът. Стойността на проекта е 887 218 лева.

С внедряването му в България при всеки по-сериозен инцидент ще се задейства устройство, монтирано в автомобила, което ще набира спешния номер и ще съобщава точно мястото на инцидента, модела и цвета на потърпевшото возило, както и самоличността на собственика му. При новите коли системата ще реагира от датчици в обезопасителните колани, разясниха от ръководството на тел. 112. При по-старите возила, които в България са над 60% от автопарка, твърде рязкото спиране ще води до позвъняване на 112. Ще се включва и високоговорител в купето, чрез който ще се осъществява контакт с шофьора и пътниците, в случай че някой от тях е в състояние да говори.

От няколко години системата се внедрява в колите ново производство. Тя е безплатна за всички граждани на Европейския съюз. За по-старите автомобили монтирането на устройство ще струва пари. „След като се избере фирма, ще стане ясна цената, но ще е между 60 и 100 лева”, казват от Министерството на вътрешните работи. След получен сигнал за катастрофа на 112 той ще отива в един от шестте координационни центъра на спешния телефон в София, Русе, Бургас, Монтана, Варна и Кърджали. За да са наясно със системата, стотици полицаи ще бъдат обучени да боравят с нея. Колко точно ще са те, ще стане ясно след избора на фирма – изпълнител на поръчката.

Снимки: Интерент

(Visited 3 840 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *