Камерите на КАТ ще снимат при 3 км/ч превишение

Бойко Рановски
Снимка: МВР

Камерите на КАТ ще започнат да снимат за превишена скорост без никакъв толеранс за шофьорите, пише „Телеграф“. 20 лева глоба ще отнася всеки, който мине с повече от 3 км/ч над ограничението покрай радар. Това предвижда промяна в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, съобщи за вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Текстът и десетки други новости за водачите се очаква да бъдат качени за обществено обсъждане до края на следващата седмица.

В момента 200 мобилни, стационарни и триноги камери на Пътна полиция засичат нарушители само, ако се движат поне с над 10 км/ч над ограничението. Причината е, че законът не предвижда глоба за по-ниска скорост, въпреки че е над позволената. „Това ще се промени. Ако ограничението е 50 км/ч, ще снимат след 53 км/ч. Тези 3 км са задължителни, за да сме сигурни, че ще избегнем техническа грешка“, уточниха от КАТ.

Ще има ръст на паричните наказания за няколко тежки нарушения. Ако в момента неправилното изпреварване се наказва с 20 лева, а промени в закона предвиждат глобата да скочи 7.5 пъти до 150 лева. От 100 на 150 лева ще нарасне наказанието за минаване на червено. Същата ще е санкцията и за отнемане на предимство на пешеходна пътека или на велосипедист на велопътека, т.е. продължението на велоалеята в кръстовище.

Въвежда се и нов вид неправоспособен водач. Ако сега мъжете и жените без книжки се слагат под общ знаменател, скоро се очаква най-големият джигит от тях да е този, който е седнал зад волана без никога да е имал книжка. За него санкцията ще е 600 лева. Ако шофьорът кара автомобил с отнето свидетелство за нарушение, санкцията за него ще е 300 лева.

Книжката на всеки, които е извършил три тежки нарушения в рамките на две години, ще се отнема и ще му се налага да ходи пак на кормуване и да минава изпити за правоспособност. Отделно се предвижда, по предложение на Министерство на финансите, спиране на колата от движение за неплатен данък на превозното средство да плащането му. „Обмислят се и три различни санкции за техническа неизправност. 500 лева, ако е опасна, 200, ако е значителна и 50 – ако е лека“, казва още Бойко Рановски. Единствената санкция, която няма да е фиксирана, ще е тази за паркиране в паркове и градинки. В момента тя е от 20 до 200 лева, но се очаква да бъде намалена от 20 до 100 лева.

Има цял раздел в новия Закон за движение по пътищата за новите водачи. Те ще бъдат задължени да са зад волана с придружител в първите 6 месеца от придобиване на правоспособност. Той трябва да е със стаж зад волана поне 5 години. От 22 до 6 часа сутринта зайците на пътя няма да имат право да возят други пътници, освен придружителя си. Обмисля се и да им се забрани да карат половин година след взимането на книжка коли с висока мощност, а само такива до 75 киловата.

Чужденците да бъдат задължени да плащат веднага санкциите си в районното управление или банка, за да не останат ненаказани след извършено нарушение на пътя у нас, е друго предложение, което се очаква да залегне в Закона за движение по пътищата, уточни шефът на ДАИ Бойко Рановски. Причината е, че в момента едва 5% от шофьорите от други страни си плащат глобите за пътни гафове в България. „Ще им се издава наказателното постановление на място. След това ще им се отнема книжката до плащане на глобата. Тя би могла да се плати във всяко районно управление, където има ПОС терминал, през нощта, или в банка по светло“, разясни Рановски, който е бивш шеф на Пътна полиция. Отделно се предвижда да се въведе срок от половин година, в който у нас може да се кара кола с чужди номера. Ако той бъде преминат, а автомобилът не е пререгистриран с бг табели, санкцията за нарушителя ще е 500 лева.

Снимки: МВР, Интернет

(Visited 17 266 times, 1 visits today)

10 коментара

 • И. каза:

  Какъв е този толеранс от 3км/ч след като фабричният толеранс на километраж със жило е +-7км/ч. Да не говорим ако се кара с различни от фабричните размери гуми. Тогава може да скочи и до +-15км/ч. И по какъв начин МВР ще гарантира изправността и калибрацията на въпросните триноги или каквито и да било други радарни камери?

  • Съдник каза:

   Боклуци мръсни кога ще оправите пътищата крадци мизерни!!! Хайде оправете всичко друго че си плащаме винетки и данъци пък после ни глобявайте че няма да търпи вечно народа! Всичко се връща на този свят!!!

  • T09582 каза:

   Точността на камерата се гарантира с това че всяка година минава проверка в БИМ.

  • Паро Никодимов каза:

   Калибрацията на триногите се доказва с документи! А защо трябва да се кара с „нещо“ отгоре, а не с „нещо“ отдолу?? Толерансът на километражите с жило е +- 5%! А движението с гуми, неописани от производителя е нарушение на закона!

 • Чичко полицай каза:

  Източник „Телеграф“.. ей като почнете с тези фалшиви новини!!!!

 • транспортна комисия каза:

  Аман от ГЕРБаджийски поправки ва ЗДвП. Такива драстични покачвания на глобите въобще не са съобразени със средната работна заплата, а механично ги изравняваме с глобите в ЕС. Защо там няма понятия като дерегистрация и отнемане свидетелство при неплатена глоба? Защото държавата си е на мястото и си има специализирана администрация за събиране на задълженията. В тази връзка предлагам мобилни екипи на полиция, жандармерия, ДАНС и ГДБОП и Военна полиция да правят ежедневни масирани проверки в метрото, градския транспорт и железниците за непплатени глоби!

 • Златко каза:

  Аз съм за. Всички неграмотнни и джигити – пешеходци!

  Румънците са напаст за която трябва да се погрижите!

  Дани и полицаите да са по=малко корумпирани и след разговор с водача да преценяват може ли да се „пусне“ или е идиот на който трябва да се гледа като на луд с картечница

 • От 01.09.2018г който не си е платил данъците на колите и имотите няма да има право да се вози в метрото и в грацкия транспорт . Започват засилени проверки нарушителите ще бъдат сваляни от транспортното средство.

 • Васил василев каза:

  Дали жертвите на пътя ще намалеят!!!

 • Zapoznat каза:

  Всичко е така и е правилно , но не трябва да се крият по храсти и кофи за боклук , ЖАЛКИ И СМЕШНИ МИШКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *