FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките
GOOGLE
GOOGLE
http://skorost.info/wp/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%8F%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7">

Как се ражда модата на кожените якета за мотоциклетисти

Ако трябва да опишем с една дума облеклото на мотористите, тя със сигурност ще е „кожено яке“. Добре, де, това са две думи, но знаете какво имаме предвид. То става задължителна част от екипировката на гордия собственик на мотоциклет в края на 40-те години на миналия век и до днес е символ на свободата и непокорния дух. В гардероба на жените пък, то се е превърнало в дреха, подобна на малката черна рокля – нещо удобно, задължително и стилно. Но защо го носят?

Човечеството се облича в кожа от векове, а мотоциклетите се появяват в началото на 20-и, но якето става част от екипировката на ездача чак в края на 40-те години. Причината да дойде на гърба на човека с мотора е проста, категорично не е “суета” и всъщност пада от небето.

На 17 декември 1903 година братята Райт осъществяват първия полет със самолет. След това технологията се развива, самолетите започват да се използват все повече и пилотите, които седели в отворения кокпит, имали нужда от защита. Проблемът намерил своето решение в тежките и подплатени с овча кожа якета, които ги предпазвали от вятъра и студа, без да им отнемат свободата на движение. Германските летци по време първата световна война ги носели много и постепенно якетата се превърнали в част от униформата им. По време на Втората световна кокпитът вече бил затворен, но самолетите били по-бързи и летели по-високо, а това означавало още по-ниски температури. Затова армията осигурявала на своите войници кожени якета, които ги пазели от тежките условия в битка.

В един момент войната свършила, но кожените якета продължили да се носят от бившите летци, които след завръщането си от фронта започнали да търсят нови занимания, по възможност не по-малко вълнуващи от летенето. Нищо чудно, че голяма част от тях станали запалени мотоциклетисти и създали собствени клубове. Тяхна отличителна черта били авиаторските им якета.

Така кожената връхна дреха бързо се превърнала в знак на чест и смелост, защото хората веднага разбирали, че човекът, който го носи, е ветеран от войната. Постепенно якетата набрали популярност и започнали да се носят и от останалите ездачи. И макар модата да се променя през годините, коженото яке остава неизменна част от екипировката, а в обществото е символ на свободния дух и до днес.

През 20-те и 30-те години на миналия век Harley-Davidson произвеждат кожени палта, но те не наподобяват класическото авиаторско яке. През 1954 американската компания представя “The Champ Jacket”, което наследява “Genuine Black Horsehide Leather Jacket” от 1947-а. Днес Harley-Davidson продължават да правят кожени якета, запазвайки духа на свободата.

skorost.info благодари на Harley-Davidson България за интересния материал.

Снимки: Harley-Davidson

(Visited 1 433 times, 2 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *