FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките
GOOGLE
GOOGLE
http://skorost.info/wp/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%BC-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82">

Как да оцелеем в града с мотоциклет

Източник на информацията е глава 9 от книгата на Ник Йенач „Техника на спортната езда“, издадена през 2003 г. Авторът е мотоциклетен състезател и журналист, обучаван лично от „Краля“ Кени Робъртс – легендарен американски състезател (1974-1983 г.), трикратен шампион в клас 500 кубика в MotoGP, двукратен победител в американския шампионат и т.н. Книгата не е фокусирана върху състезателната техника, а е насочена към усвояването на правилните навици за боравенето с мотоциклет и движението по обществени пътища.

Мотоциклетистът на улицата зависи от множество фактори – настроението на съседите в потока, хлъзгавия асфалт на кръстовищата, техническото състояние на автомобилите наоколо и огромно количество всякакви изненади.

Владението на навиците за управление на добро ниво е залог за оцеляване в градовете, затова е нужно обезателно да се научите както трябва да СПИРАТЕ и ЗАВИВАТЕ. Но това е недостатъчно. Ще ви се наложи да се научите да следите потока автомобили, да предсказвате неговото поведение, да бъдете видими, да избягвате мъртвите зони и винаги да имате подръка резервен вариант.

НЯКОЛКО АРГУМЕНТА

Има само няколко аргумента против ездата на мотоциклет по улиците, но това са много сериозни аргументи. Най-главният е заплахата за живота и здравето, като правило произлизаща от неподготвените или невнимателни съседи в потока. Зависимостта от времето, уязвимостта от престъпници, взаимоизключващите се изисквания към дрехите за пътя и работата – всичко това бледнее пред необходимостта всеки ден да рискувате своя живот. Но дългите години каране сред безумния Лос Анджелис ме научиха, че управлението на мотоциклет в града може да бъде предсказуемо, контролируемо и безопасно. Тук ще разгледаме възможните опасности и ще обсъдим навиците, помагащи да оцелеем в агресивната градска среда.

Впрочем, можете да тренирате прийомите за оцеляване и зад кормилото на автомобила. Просто си представете, че сега сте на две колела и вас ви защитават само навиците ви, мозъкът и екипировката. Отделяйте повече внимание на поведението на другите водачи, старайте се винаги да сте забележими. Мислете като мотоциклетист винаги, а не само на седлото на байка.

ЗАПОЧНЕТЕ С НАВИЦИТЕ

За начало се научете как трябва да управлявате мотоциклета, особено да спирате. Умението да спирате на минимална дистанция рано или късно ще спаси живота ви. Също така е важно, умението да разпознаете в потока пияния водач. Изследванията показват, че водачите често действат неправилно в случай на неочаквана опасност. Например, те блокират предното колело при спиране или забравят да завият и се движат в посока на опасността. На новаците и през ум не им минава да заявят участие в националния шампионат. Защо те тогава излизат на много по-опасните улици, не усвоили дори базовите навици на управление на мотоциклет?!

Изработете си навик често да тренирате екстремно спиране. Тренирайте при всяко каране. Експертите от мотосписанията са принудени да сменят мотоциклета няколко пъти на ден, така че ни се налага да свикваме с новите спирачки доста често. За това избираме момента, когато отзад няма никой и интензивно спираме на знак “Стоп” или на светофара. Винаги държим показалеца и средния пръст на ръчката на спирачката, за да намалим времето за реакция. Постоянно следим сцеплението с пътя и караме не по средата на лентата, защото там е много хлъзгаво, а примерно на една трета от левият край, защото там е най-зацепващият асфалт.

ОБЛИЧАЙТЕ СЕ КАКТО ТРЯБВА И СЛЕДЕТЕ ЗА СКОРОСТТА

Погледнете някой експерт на мотосписание – той винаги е облечен с пълна защита. Към избора на екипировка е нужно да се подхожда максимално отговорно. В нея не трябва да ви е много горещо, но тя трябва да противостои на капризите на времето. Повечето мотоексперти предпочитат да обличат синтетични костюми върху обикновени дрехи.

А още мотоекспертите никога не превишават скоростта. Скоростта не убива сама по себе си, тя само удължава спирачния път. Готов съм да се обзаложа – всеки път, когато сте попадали в аварийна ситуация сте се движили с превишена скорост. Ако тичате покрай лавиците в супермаркета в търсене на мляко, вие просто няма да го забележите. Така е и в потока – с висока скорост вие не можете да четете правилно трафика, а това неизбежно води до неприятни изненади. Никога не бързайте в града.

УЧЕТЕ СЕ ДА ВИЖДАТЕ

Умението правилно да следите трафика е залог за безопасна езда по улиците. В този момент, когато вашият поглед се фиксира на някакъв автомобил, знак или пешеходец, вие губите способността си да виждате цялата картина и си търсите белята. Вие сте длъжни постоянно да местите погледа си, да гледате на всички посоки. Това дава на мозъка ви повече информация, и той ще може отрано да разпознае опасността и да измисли, как да я избегне. Разбира се, ушите помагат да чуете воя на сирена или клаксона на съседната кола, а носът може да ви предупреди за локва гориво на пътя, но очите остават най-важният източник на информация.

Много истории за аварии започват с думите “аз бях много изморен и…” В състояние на умора очите лесно се фиксират на един предмет, изпускайки от поглед другите потенциални опасности. Нужно е да се научите да разпознавате момента на настъпване на умората, и специално да заставяте очите си да се местят активно. Ако във всяко каране тренирате преместването на очите си, това ще ви стане навик, който ще ви помогне, когато следващия път се връщате вкъщи в полунощ.

МОЖЕТ ЛИ ВСЕКИ ДА СТАНЕ МОТОЦИКЛЕТИСТ? НЕ!

Преди да седнете на мотоциклета, отговорете си на следващите въпроси:

1. Често ли ви засичат в потока? Ако да, значи вие не обръщате внимание на мъртвите зони на другите участници не умеете “да карате в огледалата”.

2. Често ли ви се налага да използвате клаксона? Звуковият сигнал е последната линия на отбраната. Ако ви се налага да разчитате само на него, значи не умеете да четете трафика и често се оказвате на неправилното място (възможно е, в нечия мъртва зона).

3. Мислят ли ви другите водачи зло? Няма нищо страшно в това, да мислите, че всички съседи в потока искат да ви сторят зло. Но ако построите управлението си на това предположение, вие ще карате твърде плахо. Няма да можете в случай на нужда да отвоювате своето място в потока, затова агресивните водачи са опасни за вас.

4. Често ли спирате силно? Ако да, вие неправилно използвате очите си и не гледате достатъчно далече.

5. Изпитвате ли трудности, когато се включвате в плътен поток от страничен вход? Вие не можете да карате мотоциклет без известна агресивност и способност плавно да се премествате в потока.

6. Често ли ви бибипкат? Ако да, значи вие често мечтаете зад кормилото, или извършвате непредсказуеми маневри, или забравяте за мигачите. Ако не можете да се съсредоточите върху карането, дори не се приближавайте до мотоциклет.

7. Често ли ви споменават с лошо съседите в потока? Ако да, значи вие извършвате наистина опасни действия.

8. Считате ли, че колкото е по-ниска скоростта, толкова е по-безопасно? Ако да, то вие не разбирате законите на трафика и бъркате скорост и безопасност.

9. Пренебрегвате ли мигачите? Предсказуемостта е залог за безопасност, а мигачът е най-добрият приятел на предсказуемостта. Ако не ги използвате, просто не общувате със съседите в потока.

10. Считате ли, че всички водачи са идиоти и че рано или късно ще попаднат в авария? Ако да, купете си вместо мотоциклет Volvo комби.

Ако сте отговорили с да на един или два въпроса може да се научите. Но ако имате повече такива отговори, е нужно сериозно да преразгледате отношението си към управлението. Малка доза параноя още на никой не е навредила. Нужно е да се научите да не се вълнувате за това, на което не можете да повлияете, и да се фокусирате на действията си.

БЪДИ КАМИОН, БЪДИ ВЕЛОСИПЕДИСТ

Водачте на камиони гледат на трафика различно от велосипедистите. Камионът си пробива път през потока, а велосипедистът се промъква. Камионът може да отстоява правата си, а на велосипедиста му се налага да отстъпи. Водачът на камион е уверен, че всички го виждат, велосипедистът се счита за невидим. За да карате успешно в града, ви трябва комбинация от двата подхода.

Аз винаги призовавам към безопасна езда, но това не значи, че трябва да карате плашливо, защото тогава всички ще ви притискат. От друга страна, твърде агресивната езда не оставя място за поправка на грешките – своите или чуждите. Нужно е да намерите баланс между предпазливостта и агресивността, и този баланс отлично се илюстрира от аналогията камион/велосипедист. Пазете си мястото под слънцето като камион, и отстъпвайте като велосипедист.

КАМИОН

Да бъдете толкова видими, както камиона – задачата е увлекателна сама по себе си. За да я решите, е нужно да отчетете разположението на огледалата на съседните автомобили в потока, мястото ви в лентата, типа на автомобилите, типа на водачите им, мъртвите зони, пътните условия, дистанцията, интервала на движение, дори времето на денонощието. Главната задача е да се набивате на очи. Всичко трябва да работи за постигането на тази цел – цвета на якето, включеният фар, пръстът на бутона на клаксона. Вие трябва да се научите да сте толкова забележим, колкото огромният камион. Но не забравяйте, че всъщност сте невидим.

ВЕЛОСИПЕДИСТ

Вие трябва да се преструвате на камион, но при това трябва ясно да разбирате, че сте само велосипедист. Затова, даже ако според правилата трябва да преминете първи, не си струва да сте прекалено настойчиви. Вие трябва да се научите да отстъпвате, ако това наистина е нужно, да избягвате “силови” сблъсъци и да сте подготвени. Винаги трябва да очаквате най-лошото, за да сте готови за него.

ПРОБИВАЙТЕ СИ ПЪТ ПРЕЗ ТРАФИКА

Не трябва просто да карате в трафика, трябва активно да си пробивате път, с известна доза агресивност. Патрулните офицери от пътната полиция в Калифорния се обучават да карат, малко по-бързо от потока. Това им позволява по-добре да контролират ситуацията, да не са толкова уязвими от чужди грешки, по-малко да се разсейват от ситуацията назад и да отделят повече внимание какво става отпред и отстрани. Малко по-бързо – означава малко по-бързо, а не да се носят през потока с 25 км/ч по-бързо от всички. Нужно е мъничко агресия, а не много нарушения.

Повечето водачи отделят повече внимание на избора на скоростта и дистанцията. Това е неправилно, повече внимание трябва да се отделя на това да ви забележат. Единственият критерий за избор на скоростния режим и дистанцията е това, колко сте забележими. Много начинаещи мотоциклетисти мислят, че всички ги виждат, и плащат за тази илюзия висока цена.

Повече от всичко се страхувайте от мъртвите зони. Във вас трябва да зазвучи тревожен сигнал, щом се окажете в нечия мъртва зона. Ако не виждате главата на водача в огледалата му, значи сте в мъртвата му зона. Ако не можете да го видите тогава…? Правилно, той също не ви вижда. Бързо променете своето положение в потока така, че да може водачът на автомобила да ви вижда, ако изведнъж реши да се престрои. Никога не се надявайте, че шофьорите гледат в огледалата, но винаги карайте “в огледала”.

ИЗУЧАВАЙТЕ АВТОМОБИЛИТЕ

Мъртвата зона зависи от конструкцията на автомобила, ръста на водача, настройките на огледалата и други фактори. Няма две коли с еднаква мъртва зона, затова задачата да бъдем видени иска всеки път нови решения. Ако в колата има 5 човека, то най-вероятно водачът не може да ползва от огледалото в салона, защото там се мотае нечия глава. А някои въобще нямат дясно огледало. Тунингованият пикап с микроскопични огледала и лодка в ремаркето трябва да ви повиши вниманието. Дръжте се по-далече от потенциално опасни машини, а ако това е невъзможно, избирайте позицията си в потока така, че техните грешки да не могат да ви застрашат сериозно.

МЪРТВА ЗОНА И СМЪРТНА ЗОНА

Във всяка мъртва зона има смъртна зона – място, където грешката на водача на съседната кола може да ви струва живота. Никога при никакви обстоятелства не стойте в смъртната зона. Щом вашето предно колело се изравни с задната броня на автомобила – вие сте в смъртната зона и ще сте в нея, докато напълно не изпреварите тази кола. Големината на смъртната зона и нейната реална заплаха за вас зависи от конкретния автомобил. Пикап от 1974 година не може да сменя лентата така бързо както Lotus Esprit, но неговата смъртна зона е определено по-дълга.

Вие често сте принудени да карате в мъртвата зона, особено на многолентови пътища, където темпото във вашата лента ви принуждава да стоите в мъртвата зона на колите от съседната лента. В такъв случай е нужно или да увеличите дистанцията, за да попаднете във видимостта на огледалата на съседната кола, или да я намалите, за да попаднете в огледалата на следващата кола на съседната лента.

Изборът на дистанция е важен момент, но не забравяйте за правилния интервал. Понякога е нужно да намалите дистанцията, за да ви виждат от съседната кола, а понякога да я увеличите, ако подозирате, че ще се престроява. И се старайте да напуснете смъртната зона колкото можете по-бързо. Правилното движение в трафика – това е постоянен избор на скорост и позиция, което изисква не по-малка концентрация отколкото в състезание.

ПРАВИЛНАТА ПОЗИЦИЯ НЕ ВИНАГИ Е ОТЛЯВО

Повечето експерти съветват да се придържате в лявата една-трета част от лентата, и в повечето случаи този съвет е правилен. Водачът на предния автомобил може да ви вижда в лявото и във вътрешното огледало (ако въобще ги ползва). Но не бива да се вкопчвате в това място, защото там не ви вижда водачът на колата, намираща се в лентата отдясно и леко пред вас. Така че ползвайте цялата ширина на лентата си, старайте се да ви видят всички съседни коли и да знаят, че сте там, като не се доближавате много до тях. На многолентов път трябва да се движите така, че да сте видими в огледалата на предните автомобили, докато е безопасно, и да се преместите встрани при преминаване покрай съседните коли, за да си осигурите необходимия интервал между вас в техните смъртни зони. Половин-един метър между борда на съседа и вашето коляно никога не са излишни.

ВСЕКИ ПЕТ СЕКУНДИ

Тези, които карат основно в града, са свикнали често да проверяват огледалата, примерно веднъж на 5 секунди. Това е добър навик, но можем да го направим още по-добър, ако привикнем едновременно с това да изключваме пътепоказателите. Работата е там, че неизключеният мигач води до аварии много по-често, отколкото си мислите. На повечето съвременни мотоциклети, мигачите се изключват с натискане на бутона, така че съвсем не е трудно да ги изключвате по-често за всеки случай. На всеки 5 секунди – огледалата и мигачите.

Някои водачи въобще не използват мигачи, защото се боят, че ще забравят да ги изключат. Това е неправилно. Пътепоказателите са нужни, за да обявите за своите намерения – престрояване, завой и др. Освен това, мигачите привличат внимание и ви правят по-забележими. Мигачът помага на водача на колата пред вас да ви види, когато тръгнете да го изпреварвате и така ще избегнете ситуацията, когато той реши да тръгне да изпреварва заедно с вас. Досещате ли се, ако не ви види, кой ще победи?

И щом говорим за осветителните прибори, ето ви още един съвет – включвайте дългите светлини в светлото време на денонощието, това ви прави по-забележими. Но, ако дълго карате зад някой, превключете на къси, за да не изморявате и дразните водача. Да-да, това означава, че ще ползвате често превключвателя, но нали мотоциклетът е активен отдих.

ВАШАТА МЪРТВА ЗОНА

Повечето неприятности идват отпред или отстрани, но това не значи, че не е нужно да мислите за ситуацията отзад. Периодически проверявайте огледалата, примерно през 5 секунди. Преди престрояване е нужно да погледнете през рамото си, за да се убедите, че лентата е свободна, макар че в плътен трафик има моменти, когато просто няма време да си въртите главата. Затова е нужно да гледате огледалата бързо и да запомняте картината, ще я оценявате после, гледайки напред. Ако усвоите този прийом, запомнените картини ще се събират като филм, затова ще можете да виждате ситуацията отзад динамично.

Снимка: Иван Монев

Мъртвата зона на мотоциклета може да бъде много голяма. Ако не успявате да се огледате, използвайте ръчката на газта като инструмент за борба с мъртвата зона. Неголямо ускорение помага да преместите мъртвата зона, така че съседът по поток да се покаже в огледалото. Този метод не е така безопасен, както погледът през рамо, но понякога да откъснем поглед от пътя е още по-опасно.

Вие трябва да се придържате в обороти в зоната на максималния въртящ момент, за да успеете да ускорите във всеки момент. За пикапа с двигател V8 са достатъчни и 2500 оборота, повечето мотоциклети искат повече. Когато чуете, че някой кара толкова предпазливо, че става опасно, знайте, че говорят за водач, който предпочита невисоки обороти и просто не може да ускори, за да влезе в пролуката в потока или да провери мъртвата си зона. Ако търсите мотоциклет за ежедневно ходене до работата, подберете си модел с голяма стойност и равна характеристика на въртящия момент, за да имате възможност да ускорявате практически от всякакви обороти.

Ездата в зоната на максималния въртящ момент изисква усвояването на още един навик. Работата е там, че затварянето на газта при високи обороти води до спиране с двигателя (как да боравите с газта вижте ТУК), за това в момента на затварянето на газта трябва да мигнете със стоп светлината. Това ще предупреди водача на задната машина и той ще започне да спира по-рано. Но може и да не предупреди, затова гледайте в огледалата и бъдете готови да се вмъкнете в пролуката между автомобилите пред вас.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ВИДОВЕТЕ

Един от навиците, особено полезни в градовете, е способността да класифицирате водачите и техните автомобили. Този ще тръгне срещу мен нарочно, този не ме вижда, този ме вижда, но ме игнорира, а този няма да се дръпне за нищо на света. На кого може да се доверим? С кого можем да се разберем, а кого можем да изплашим? Зад кого може да караме в потока, а зад кого не? Отговорите на тези и много други въпроси от такъв род ще ви помогнат много по-ефективно да планирате своите действия.

Аз, например, се научих да уважавам младите момчета с джипове. Те не обичат, когато карат зад тях. Захващат се със светофарни дуели със и без повод, и за нищо на света няма да отстъпят на мотоциклетист. Не им вися на опашката, държа се от тях по-далече, за да не наруша случайно безметежността на празното им съзнание.

Аз знам, че зад кормилото на занемарен автомобил като правило седи лош шофьор. Ако човек не се грижи за своя автомобил, той не се старае да подобри и навиците си на управление. Не се приближавайте до такива коли, по правило те не са и застраховани.

Ако видя кола, облепена с логота на някоя фирма, разбирам, че зад кормилото е безотговорен шофьор. Той не е платил със свои пари за тази кола и не го интересува, колко драскотини върху нея, ще се появят за този ден.

Автомобил с номера от друг град или автомобил под наем трябва да ви накарат да бъдете внимателни, защото водачът може рязко да смени посоката или да спре. Ако човекът зад кормилото не знае накъде да кара, как можете да предусетите неговите действия?

Жестикулацията на пасажера ще ви подскаже, че той изпълнява ролята на щурман, и всеки миг водачът ще започне да завива надясно от лявата лента. Даже, ако това не е така, все едно бъдете нащрек – най-вероятно на хората в колата не им е до вас.

Опасявайте се от този, който много внимателно кара много голяма кола. Той е наплашен. Вече е катастрофирал и е уверен, че обезателно ще катастрофира пак. Затова си е купил най-голямата кола и се движи със скоростта на охлюв. Неговата първа реакция на всяка изненада е да спре, за това не карайте зад него. Отстрани също, защото той почти никога не гледа в огледалата. Най-добре го изпреварете и по-далеч.

Оставяйте повече място на възрастните водачи. Тяхното зрение е отслабнало, реакциите са забавени и съобразяват по-бавно. Те за никъде не бързат и не се безпокоят за това което не виждат. Тоест вас и вашия мотоциклет.

Внимавайте и с тези, които ползват мобилни телефони. Те късно спират, късно тръгват, и всичкото им внимание е погълнато от разговора. Не очаквайте да включат мигач, нямат десет ръце.

На кого може да се доверим? На никой. Става въпрос за вашия живот. Възможно е да има разновидност водачи, на които може да се доверите при определени обстоятелства, но все пак по-добре не го правете. Разчитайте само на себе си. Доверието поражда спокойствие, а спокойствието причинява болка.

Разбира се, стереотипите не работят винаги. Познавам една баба, която кара по-бързо и по-безопасно от повечето ми познати, които са много по-млади от нея. Но ние, мотоциклетистите, трябва да грешим в полза на безопасността, затова трябва да мислим, че хората са по-лоши, отколкото са в действителност.

ДА ЧЕТЕМ ТРАФИКА

Движението по улиците изисква умения да четем трафика, тоест да предусещаме, къде този или онзи автомобил ще се окаже след някое време. Пробвайте да изучите своите маршрути и отбележете местата и направленията, където са възможни задръствания. Например, ако карате сутрин в 7:45, то най-вероятно максимално плътният поток ще е в направление към центъра на града. Не забравяйте да отчетете положението на слънцето, особено сутрин и вечер. Ако вечер карате на изток, считайте, че всички, които излизат от странични пътища не ви виждат. Научете се да разпознавате даже потенциалните опасности, от рода на опашка от коли, чакащи да завият наляво през вашата лента.

Четенето на трафика е като игра, в която трябва да играете независимо от това, с колко колела е вашето транспортно средство. Можете ли да се досетите, какво ще направи сега този автомобил? Възможно е да започне да се престроява. Номерът е от друг град? Може неочаквано да завие към изхода от дясно. Някои водачи при смяна на лентата не ускоряват, а намаляват скоростта. Вие можете ли да ги разпознаете? На някой може да му свърши търпението и да излезе от страничният път точно пред вас. Как да го предвидите? Ако видите движението на лявата ръка на водача, значи сега ще включи мигача и ще започне да се престроява. Бързият поглед през рамото означава бързо престрояване. Научете се да разпознавате намеренията на другите по тяхното поведение, и тогава те няма да ви застават на пътя, дори да не са включили мигач и не гледат в огледалото или през рамо при престрояване.

ЗАПАСЕН ВАРИАНТ

Част от вашия мозък трябва постоянно да строи запасен вариант в случай на неочаквани изненади. Като правило, такива изненади са рязко спиране, но със същия успех може да ви изненада и силно ускорение или притискане в клещи от две коли. Съобразявайте какво още може да се случи и ще започнете да избирате такова положение в потока, че винаги да имате резервен вариант.

Четенето на трафика трябва да ви стане втора природа. Водете си бележки и бъдете безпощадни в смооценките си. Станало е нещо неочаквано? Анализирайте, с какво сте се занимавали в този момент, какъв тип водач и автомобил са ви изненадали? Подозирали ли сте нещо подобно. Ако изненадата е била наистина опасна и ви се е наложило да задействате резервния план, сте длъжни да си вземете бележка от своята грешка и да я запомните. Четенето на трафика помага винаги да сте готови за неприятностите, които градските улици готвят за вас.

ЕЗДА МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Многo от нас постоянно живеят в Калифорния или често отиват там, затова ми се иска да обсъдя накратко карането между редовете, официално разрешено в този щат. Пътната полиция на щата се отнася положително, защото този начин на каране намалява задръстванията. Ездата между редовете се харесва на всички мотоциклетисти без изключения, но моля ви, не злоупотребявайте с това.

Пътната полиция нарича каране между редовете движението между лявата и втората отляво лента, със скорост, превишаваща скоростта на потока не повече от 15 – 20 км/ч, в същото време не превишаваща ограничението на скоростта за този път. Водачите на автомобили са свикнали с мотористите, каращи между тях, и с желание им отделят повече място. Някои, разбира се, не желаят да се поместят, но нищо не може да се направи.

За съжаление, повечето мотоциклетисти карат между редовете с много висока скорост, не оставяйки си шанс да реагират на нечия безотговорност. Опасността идва от автомобили, които се престрояват, затова бъдете особено внимателни, приближавайки празно място в някоя лента. Включете дългите, дръжте пръст на клаксона и се пригответе за спиране, обхващайки ръчката на спирачката с пръсти и подготвяйки крака на педала. Не бързайте, утешете се с факта, че все едно се движите по-бързо от всички.

УРОЦИ ОТ ПИСТАТА

Пълна съсредоточеност
Професионалните състезатели напълно се съсредоточават върху упрaвлението. Вие трябва да постъпвате така във всяко каране. Не позволявайте на странични мисли да ви отвличат от борбата за живот.

Мотоциклетът трябва да е напълно изправен
Състезателя просто няма да го допуснат на пистата, ако нещо не е наред с мотоциклета му. Вземете за пример и никога не карайте технически неизправен мотоциклет.

Тренирайте
Състезателите много тренират. Вие също трябва да тренирате. Когато някой ви засече на пътя, вие трябва да демонстрирате цялото си майсторство, защото цената на грешката на улицата е много висока.

Не пийте зад волана
Обидно е, че се налага да напомням за това. Не карайте пили. Ако се наложи използвайте такси. Състезателите много тренират, спазват хранителен режим и не вършат глупости, способни да усложнят и без това този труден спорт. Съветвам ви да постъпвате така.

Без стоп-сигнал
Състезателните мотоциклети нямат стоп сигнали. На много коли те просто не работят. Учете се да определяте с поглед скоростта на съседите в потока.

БЕЛЕЖКА: Решение на проблеми

Когато следващия път някой се изкаже против ездата между редовете, постарайте се да му обясните, че без това ще бъде по-лошо. Мотоциклетистите ще загубят повод да карат мотоциклет до работата си и ще седнат в колите, попълвайки числото на чакащите в задръстването. Освен това ще намалеят свободните места за паркиране. Мотоциклетистите не са проблем, те са решение!

Снимки: Интернет

(Visited 4 218 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *