Как да караме мотор на писта (ВИДЕО)

Съвети на инструкторите от BMW Motorrad Румъния

Събитието е наречено BMW Motorrad track days, а мястото е писта „Моторпарк Румъния“, намираща се на около 60 км северно от Букурещ. Прекрасно ново съоръжение с дължина на трасето 4129 м, широчина между 11 и 16 м и 16 завоя с различен интензитет. Идеята е BMW да представи най-новите модели на своите клиенти и да им осигури обучение от квалифицирани инструктори. Представители на медиите от България сме само трима души.

В питстопа ни чака почти цялата гама мотоциклети на баварците. Няма да им направим тестове на всичките, а трябва да си изберем по 3, които ни допадат и да получим безценни съвети от инструкторите на BMW Motorrad в Румъния как е правилно да се управлява мотоциклет на пистата и на пътя.

Позиция

Започваме от позиционирането на мотоциклета. Собственикът на школата за обучение на мотоциклетисти RIDERS Academy и инструктор в нея Мариус Бакила, който е и главен редактор на румънското издание Motorbikes, ни запознава с основните неща. Трябва да стъпвате върху стъпенките на мотоциклета с възглавничките под пръстите на стъпалата и само, когато боравите с педалите на скоростите или задната спирачка ги изтегляте напред, така че да ги стигате. Това има отражение в две посоки – допринася за правилната стойка на цялото ви тяло спрямо конструкцията на мотоциклета и свежда до минимум риска да закачите стъпалото си в асфалта при силно накланяне в завой. Държите се за мотоциклета основно с краката си или по-точно казано, стискайки го между бедрата си. Горната част на тялото и ръцете ви трябва да са свободни и леко отпуснати, за да имате добър контрол върху волана, да сте готови да реагирате на всяка ситуация и да се накланяте в завоите. Стегнатото тяло не е толкова податливо на движение, колкото отпуснатото и неговите команди не са плавни и правилно дозирани, което може да дестабилизира мотоциклета.

Следващата стъпка е подходът към завоя. Старайте се да влизате максимално широко, от най-външната му страна и да останете там максимално дълго, съветва Матей Албулеску, основател на школата за безопасно управление на мотоциклети RideX и бивш шеф на Porsche Румъния. Чак когато видите апекса на завоя (неговата среда), отнемате газта и наклонявате мотоциклета максимално бързо и уверено, насочвайки го към най-вътрешната част на пистата или пътя. Aко трябва намалявате скоростта със спирачката преди завоя с постепенно усилващ се натиск, не рязко, а ако се наложи да спирате в самия завой, за да поправите грешното влизане в него, използвайте задната.

Контразавиване!

Най-ефективният и единствен правилен начин за завиване с мотоциклет на асфалт при скорост над 30 км/ч е т. нар. контразавиване. Контразвиването представлява бутане на вътрешната за завоя ръкохватка на волана в обратната на завоя посока. Т.е. ако завивате надясно, бутате дясната ръкохватка напред и се наклонявате надясно, ако завивате наляво, бутате лявата ръкохватка напред и се наклонявате наляво. Така воланът завива в обратната на завоя посока, откъдето идва и названието контразавиване. Много е важно да се подчертае, че бутането на ръкохватката се прави с еднократно бързо движение, след което се наклонявате и спирате да бутате ръкохватката. Това улеснява лягането в завоя, а с това и самото завиване на мотоциклета. Ако все още ви е трудно да си го представите, изгледайте внимателно видеото (на английски език) и обърнете внимание на движенията на телата на инструкторите.

Апексът на завоя или малко преди него е и ориентировъчната точка, в която трябва да започнете отново да отваряте газта. Това се прави с плавно, постепенно и равномерно движение. Ако отваряте и затваряте газта няколко пъти накъсвате линията си и сте далеч от идеалната крива, в която освен, че сте най-бърз и моторът е най-стабилен.

Къде да гледаме

Има три точки, в които трябва да гледаме в завоя, казва Матей Албулеску. Първата е точката на завиване, в която трябва наклоним мотоциклета с контразвиване. Една-две секунди преди достигане на тази точка измествате погледа и главата си към апекса. Третата точка е изходът от завоя и най-вече посоката, в която искате да поемете след него. Много е важно да не гледате само с очите си, а да въртите цялата си глава към посоката, в която искате да се движи мотоциклета. Това много помага при завиването. Изпитано!

Друго много важно нещо е да гледате максимално надалеч, за да може да предвиждате това, което ви предстои на пътя и да съобразите траекторията си с него. Това притъпява и чувството за скорост, правейки ви по-бързи. Ако гледате на 10 м пред мотоциклета със 100 км/ч инстинктивно ще върнете газта, тъй като скоростта ще ви се стори твърде екстремна. Гледате ли обаче километър напред, нещата се променят драстично и вече тази скорост не ви се струва страшна. Най-важното правило е да гледате в тази посока, в която искате да отиде мотоциклетът ви, а не да се взирате в опасностите около пътя. Ако фокусирате погледа си в крайпътно дърво, това само отвлича вниманието ви на пътя и насочва мотоциклета към него. Ако си гледате шосето, дървото няма да се помести, нито ще ви пресече пътя.

Звяр

След синтезираната теория, дойде време и за забавната част – обиколките на пистата с избраните мотоциклети. Разбира се, първият ми избор беше най-злият спортист на BMW, псиатрката S 1000 RR с мощност от 199 к.с. Плашещ с възможностите си мотоциклет, който се оказа изключително галантен за употреба, дори в спортен режим (не посмях да премина на пистов, макар от колеги да разбрах, че и той не е толкова страшен). Машина създадена, за да може ездачът й да извлече максимума от потенциала й, без да го поставя в риск. Е, моите възможности се оказаха много далеч от тези на мотора, но удоволствието от устремното политане при всяко леко отваряне на газта, определено си заслужаваше.

Класик

Вторият ми избор беше уникалното бижу от Heritage серията („наследство“ в превод от английски) R nine T Racer, което подобно на останалите представители на този модел запленява с уникалния си стил и суров характер (ревю на R nine T виж ТУК, а на R nine T Scrambler – ТУК).

Снимка: Иван Монев

Неговите „само“ 110 к.с., гарнирани от ураганните 116 Нм въртящ момент, суровата карданна връзка със задното колело и вибрациите на боксерния двигател с въздушно охлаждане, са мотоциклетна емоция, която направо опиянява. Тук позицията на езда е дори по-легнала отколкото при пистарката, в традицията на спортните мотоциклети и класическите кафе рейсъри от 60-те.

Круизър

За десерт си бях оставил нещо не по-малко специално, макар и контрастиращо с идеята за пистово каране – круизърът с 6-цилиндров двигател (да правилно е изписано, цилиндрите са точно 6, подредени в редичка) К 1600 GT. За съжаление, той претърпя лек инцидент и се наложи да го заменя със следващия най-впечатляващ като габарити круизър R 1200 RT. Той се задвижва от най-популярния модернизиран боксер на баварците с течно охлаждане, монтиращ се и в най-продавания мотоциклет в света в клас над 600 куб. см R 1200 GS (тест на модела виж ТУК). Мотоциклет предлагащ изключителен комфорт за дълги преходи, който заради чудесния си баланс и маневреност се чувстваше изключително на място дори и на пистата.

Снимки: Михай Стетку

Видео: Авторът

(Visited 3 770 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *