Как да боравим с газта на мотоциклет

Източник на информацията е глава 5 (и част от глава 4 за газта в завой) от книгата на Ник Йенач „Техника на спортната езда“, издадена през 2003 г. Авторът е мотоциклетен състезател и журналист, обучаван лично от „Краля“ Кени Робъртс – легендарен американски състезател (1974-1983 г.), трикратен шампион в клас 500 кубика в MotoGP, двукратен победител в американския шампионат и т.н. Книгата не е фокусирана изцяло върху състезателната техника, а е насочена към усвояването на правилните навици за боравенето с мотоциклет.

Използвай с мярка

Газта е най-възбуждащото устройство на мотоциклета. Скоростта примамва винаги, но този зов трябва да се уравновесява от опасностите на реалния свят – от рода на запълнени с автомобили улици или полицейски радар. Готов съм да споря, че когато усвоите прийомите от тази книга, цифрите на скоростомера няма вече да ви вълнуват – предмети на вашето желание ще бъдат идеалната траектория в завой, точното спиране с едновременно превключване надолу на скоростите и по-малкото средно време за изминаване на любимият маршрут.

Неправилното използване на газта е причина за повечето непровокирани аварии с мотоциклетисти. Нищо удивително – ако задържим ръчката докрай дори за няколко секунди, цифрите на скоростомера на повечето съвременни мотоциклети ще станат трицифрени. Спортните – 600-кубикови машини изминават четвърт миля за около 10-12 секунди, литровите са на долният праг на 9-те, и забележете – това са мотоциклети, които се продават свободно в магазините. Подръжте газта отворена още малко и скоростта на 600-кубиковите ще прехвърли 250 км/ч, а в класа „литър+“ 300 км/ч. И макар че тези постижения са сравнително безопасни на специално подготвени трасета, повечето нормални пътища са непригодни за тях. Най-лошото е, че ръчката много лесно се завърта, но е много трудно да се справим с резултата.

Да не храним илюзии – всеки ненормалник умее да ускори до максимума. Доказват го всеки ден, попълвайки списъка с жертви на високата скорост. Те оставят черни ивици на асфалта, започващи пред завоя и свършващи в канавката или дървото. В навиването на газта няма нищо трудно, с такова умение не си струва да се гордеем. Много по-трудно и достойно е да усвоим прийомите, в които точната работа с газта е основният момент.

Газ в завоя

Правилното използване на газта помага да завиете. Вие затваряте газта преди завоя, за да натоварите предното колело и да свиете вилката. По-бавно движещият се мотоциклет по-охотно се накланя. Газта влияе не само на скоростта на мотоциклета, но и на ъгъла на наклон. Изменението на ъгъла на наклон в завой с помощта на газта ще ви помогне да държите ръцете си разхлабени по време на завоя и като резултат по-добре ще разберете, какво ви съобщава предното колело за сцеплението с пътя. В крайна сметка ще нараснат скоростта, безопасността и увереността ви.

Моторът увеличава ъгъла на наклон, когато притворите газта, изправя се при добавянето и запазва ъгъла на наклон при “равна” газ. Да определим термините. „Отворена газ“ означава такова положение на ръкохватката, при което мотоциклетът се ускорява. „Равна газ“ означава такова добавяне на газ, при което клапите на карбуратора или инжектора се движат едва-едва. Всъщност реалната скорост на мотоциклета може дори да се намали при равна газ. Съществува огромна разлика между отворената и равната газ. Именно благодарение на това едни печелят шампионата, а други на свой гръб изпитват, какво е това хайсайд.

Да разгледаме подробно, как газта влияе на поведението на мотоциклета в завой. Вие подхождате към завоя със затворена газ, започвате да завивате и мотоциклетът се наклонява все повече и повече, защото газта е затворена. Щом достигнете нужния наклон за преминаване на завоя с избраната скорост, вие можете да бутнете от себе си външната ръкохватка на кормилото, за да фиксирате ъгъла. Или можете да добавите газ – ефектът е същият. Преходът през равна газ е за предпочитане, защото позволява да фиксирате ъгъла на наклон по-меко и дава възможност бързо да преминете към отворена газ на изхода, изправяйки при това мотоциклета.

Затворената газ премества тежестта напред. Предната вилка се свива, изменя се геометрията на мотоциклета, и той с желание завива. Щом преминете към равна газ, тежестта се премества леко назад, вилката едва-едва се разгъва. Щом преминете на отворена газ, цялата тежест се премества назад, вилката се разгъва напълно, увеличавайки по този начин радиуса на траекторията и намалявайки ъгъла на наклон.

Съсредоточете се върху правилния преход от затворена към равна газ. Ако отворите газта твърде рано или твърде рязко, прескачайки фазата на равната газ няма да улучите точно апекса и ще преминете завоя по-широко от колкото сте планирали. За да избегнете тази грешка, просто дръжте газта затворена малко по-дълго. Не добавяйте газ, докато мотоциклетът не влезе в завоя, а след това действайте пределно акуратно, за да можете точно да опишете определената от вас траектория. И така, кога да отворим газта? Щом, мотоциклетът влезе в завоя. Но колкото по-рано започнете да го правите, толкова по-плавно сте длъжни да действате.

Плавността е особено важна, ако управлявате мощен байк. Аз усвоих този урок, когато пилотирах Suzuki-то на Кени Робъртс младши, на който той се изявяваше в GranPri 500. Байкът мигновено откликваше на газта, затова в завой ми се налагаше да я държа затворена по-дълго време от обикновено. Трябваше само малко да сгреша и мотоциклетът мигновено изправяше траекторията. Завинаги запомних, че колкото е по-мощен мотоциклетът, толкова по-плавна трябва да е работата с газта.

Отварянето на газта премества тежестта от предната на задната гума, разгъва вилката и принуждава мотоциклета да поддържа ъгъла на наклон, или да го намали, в зависимост от степента на подаване на газ и мощността на мотоциклета. Ето защо е толкова трудно да завивате с ускоряващ се мотоциклет. Помислете сами – предната вилка се е разгънала, значи геометрията на мотоциклета е станала по-устойчива. Но ако затворите газта и свиете вилката, то геометрията се променя в посока на по-добра управляемост. И така, с просто преместване на тежестта вие променяте поведението на своя мотоциклет, правейки го или по-устойчив или по-управляем. Разбира се, може да накарате байка да завие и на пълна газ, но ще ви трябва повече време и разстояние. Изработете навик да затваряте газта пред завой. Това винаги помага, особено ако добавим и малко спирачно усилие.

ON / OFF

Общувайте с газта акуратно. Плавно я отнемайте. Затваряйте я лекичко. Чувствайте, как ръчката преминава в положение на празен ход. Бавно преминавайте от отворена към затворена газ. Разбирате ли за какво говоря? За вредния навик да затваряме газта с едно рязко движение, от което тежестта, която току що е натоварвала задното колело, моментално се прехвърля напред. Но това не е най-страшното. Най-страшното се крие в психологията на човек – и във вашата също. Щом затворите рязко газта веднага се хващате за спирачките. И започват неща по-страшни от приближаващия завой или кръстопът. Когато вие твърде рязко натиснете спирачката, това най-вероятно ще блокира предното колело или ще изправи мотоциклета на него. Вие, естествено, ще се изплашите и веднага ще отпуснете спирачките. В резултат вашият спирачен път нараства – често с болезнени последствия.

И така, връщаме се към източника на проблема – старайте се да затваряте газта леко и контролирано, защото това ще „успокои“ вашите пръсти и те няма веднага да се вкопчат в спирачките. Затворете газта рязко на ниски обороти, и нищо страшно няма да стане. Направете тази грешка на ограничител и вашето задно колело ще се поднесе, особено ако и стиснете спирачката. Учете се при всякакви обстоятелства плавно и леко да действате с дясната ръка – именно в нея е съдбата ви.

Не изстисквайте мотоциклета

Агресивният стил на езда прави вашето движение по улиците още по-опасно. Ако затворите газта с твърде голяма скорост, на байка ще му трябва някакво време да се стабилизира. В това време той е неуправляем и водачът се превръща в безпомощен пасажер. При скорост 108 км/ч, мотоциклетът изминава 30 метра за секунда. Ако му трябва половин секунда да се стабилизира ще измине 15 метра. Винаги ли имате тези метри в запас?

Ако започнете да се отнасяте с уважение към ръчката на газта и я завъртате само с плавни, леки движения, вашият мозък по-добре ще може да определи скоростта за вход в завоя или да оцени спирачния път, защото сега не му се налага да се занимава с паниката. Вие повече няма да захлопвате дроселните клапи и няма да се хващате за спирачките, затова предното колело няма да блокира в този момент, когато задното се мотае като знаме на вятъра. Вашият мозък ще може да помисли за такива неща като скоростта в завоя, ъгъла на наклон, траекторията. Защото вие сте затворили, а не захлопнали газта.

Тренировка: Прави това бавно

Трудно е да се научите плавно да затваряте газта, затова аз не препоръчвам да започнете тренировки с подход към завой със 100 км/ч. Започнете с по-малко – с първа предавка. Потърсете си празен паркинг или пуст път и започнете да ускорявате и забавяте при различни обороти. Отначало действайте с газта много бавно, като редувате отваряне и затваряне. Концентрирайте се на движенията на дясната ръка, отработвайте ловкост в общуването с ръчката. Когато започне да се получава, увеличете оборотите и се постарайте да работите с газта така плавно, но по-бързо. Намерете предела, когато можете максимално бързо да затваряте и отваряте газта, съхранявайки плавността на движението. Този прийом е нужно особено настойчиво да тренират тези, които участват в състезания, защото в условия на съперничество всички действия инстинктивно стават агресивни.

Използвайте този прийом на управление и на автомобил, пикап, кросов мотоциклет – на всичко което има дросел. Обърнете внимание, как натискате педала на газта в колата. Изработете си навик никога да не правите това рязко. Ще ви се наложи да се научите на плавна работа с газта, защото иначе, когато започнете да карате по-бързо и използвате по-големи ъгли на наклон, няма да можете да натоварите правилно контактните петна на гумите с повърхността на пътя.

Притворена, но не затворена – помнете за равната газ

Да си припомним – вие приближавате завоя със затворена газ, натоварвайки предното колело и накланяте байка. Ако в наклон твърде силно натоварите предната гума, тя ще загуби сцепление с пътя, затова вие сте длъжни да се научите така да отваряте газта, че едва-едва да разтоварите предницата, но без да ускорявате. Такова положение на дросела се нарича „равна газ“.

Тук главното е да не се престараем. Всяко прекаляване с газта ни заплашва с две неприятности. Първо, както вече знаем, ускоряващият се мотоциклет лошо се управлява, затова може да пропуснем апекса. Второ, това може да доведе до занасяне на задното колело, на което в наклон, освен тягата, действа още и центробежната сила. Резултат от такова занасяне е хайсайд (high side – буквално „висока страна“): задната част на байка се пързаля навън от завоя, изведнъж гумата неочаквано възстановява сцеплението си с пътя и байкът рязко се изправя, катапултирайки водача през външната си (високата) по отношение на завоя страна.

Равната газ стабилизира ъгъла на наклон, малко разтоварва предната гума, леко натоварва задната и дава на водача възхитителното чувство за устойчивост. Запомнете, целта на равната газ не е ускорение, а стабилизация на мотоциклета в завой.

Главното преимущество на плавната работа с газта е нарасналата скорост, нито повече, нито по-малко. Ако мотоциклетът е спокоен, състезателят може спокойно да мисли, за избор на предавка, скорост за вход в завоя, сцеплението на гумите с пътя и траекторията. Всъщност, оценяването на сцеплението с пътя е много по-лесно, ако окачването е стабилно, а не се свива и разпъва през цялото време. Колкото по-плавно работите с газта, толкова по-бързо и комфортно ще карате.

Задната гума и 100-те единици сцепление

На какво сцепление на гумите можем да разчитаме? Този въпрос няма прост и еднозначен отговор. Аз с удоволствие бих казал нещо от рода на „преминавайте този завой със скорост 85 км/ч и наклон 33 градуса“, но няма смисъл. Отговорът зависи от множество конкретни условия, именно това прави нашия спорт толкова завладяващ.

Ето, вече много години аз разказвам на своите курсанти в мотошколата за 100-те единици сцепление с пътя. Това число няма реална стойност, това са теоретични единици, конкретната величина на които не е важна. Меките добре загряти състезателни сликове се зацепват за пътя със 100 единици. Твърдите гуми на туръра, разчетени за големи пробези, имат също 100 единици. Най-главното е, че можете да разчитате само на 100 единици, повече просто няма.

Да разгледаме задната гума. Тя изразходва своите 100 единици за тягата и за уравновесяване на центробежната сила. Ако ъгълът на наклон е равен на нула, всичките 100 единици се използват за тяга. Сцеплението с пътя е толкова голямо, че мотоциклетът се изправя на задната гума. Но щом байкът се наклони в завой, част от тези единици отиват за съпротивление на центробежната сила. Ако се наклоните до упор, така че гумата да се търкаля по самия край, почти всичките единици отиват за завоя и съвсем малка част за ускорение. А мотоциклетът се държи отлично, може даже да търкаме коляно по асфалта.

Ако водачът наклони байка в завоя така, че му трябват 97 единици за сцепление за борба с центробежната сила, а после ускори така, че му трябват 5 единици за тяга, това може да доведе или до сравнително безобидно поднасяне, или до хайсайд (зависи от това, как именно водачът прекрачи прага). Ако агресивно навие ръчката на газта, задното колело ще се претовари почти сигурно. Ако добавя газ бавно, може да използва и 100-те единици напълно, и да го прави абсолютно уверено и предсказуемо във всеки завой. Плавната дясна ръка помага да печелим шампионата и безопасно да караме по улиците. И двете цели си заслужават борбата.

Да прехвърлим достъпните ни единици сцепление, можем по много начини. В предишния абзац разгледахме мотоциклет, ускоряващ в завой. Ситуацията може да е и друга – може да наклоним ускоряващ се мотоциклет. Но резултатът ще е един – вие искате повече сцепление от колкото имат гумите и те се пързалят.

Наклон на ускоряващ мотоциклет не е за слабохарактерни, особено ако са новаци. Те искат да карат бързо и мислят, че това означава повече газ. Те грешат. Защото не много добре си представят, че мотоциклетът по-добре влиза в завой с затворена или като минимум, намалена газ. Освен това, новаците са застрашени от жесток хайсайд, защото добавят „ъглови“ единици, не отнемайки от единиците на тягата. А е нужно само да върнем газта преди завоя и всичко ще е наред. И така, не е важно, ускорявате ли в завой, или се накланяте при ускорение – от смяната на местата сборът не се променя. Щом единиците сцепление, които поискаме от гумите надвишат 100, те започват да се пързалят.

Асортимент на газта

След като влезете в завоя е нужно да преминете от затворена към равна газ. Представете си мъничко завъртане на ръчката. Представете си съвсем леко опънато жило на газта. Представете си клапа, която се отваря на косъм. Представете си допълнителен милиграм гориво в цилиндъра. Представихте ли си ги? Това е равната газ, която най-добрите състезатели тренират цял живот. Преднамерено го описах по различни начини, защото е много важно понятие.

Но колко важно? Веднъж, през 1990 г. в един от етапите на шампионата AMA (Американската мотоциклетна асоциация), преминавах на трасето „Уилоу Спринг Рейсуей“, разположено в град Роузмънд, Калифорния. Бях най-бързият състезател от местния клуб, затова ме поканиха да участвам в етапа на моя Del Amo Yamaha TZ 250, настроена от Стив Б. След два дни предварителни тренировки установихме, че нашият отбор се представя не по-зле от постоянните участници в шампионата. Накрая на състезанията имах щастието да говоря със Скот Грюм, притежател на рекорда на трасето „Уилоу Спринг“. Неговият съвет се състоеше от само една фраза: „Пробвай във всеки завой да добавяш газта малко по-рано“. На следващия ден аз спечелих първата си гонка в националния шампионат в клас 250GP. Благодаря, Скот.

Въпросът „кога да отворя газта в завой“ има прост отговор: „Веднага щом мотоциклетът се наклони“. Но колкото по-рано го направите, толкова по-плавно трябва да действате, защото в този момент задната гума използва почти всичките си 100 единици сцепление за завоя. Колкото по-силно сте наклонили байка, толкова по-внимателно трябва да подавате газ. Повярвайте – най-бързите състезатели работят с дясната си ръка най-бавно от всички. В максимален наклон те могат да добавят още една или две единици тяга и да получат точно 100 единици от задното колело. Запомнете: бърз мотоциклет – бавна ръка.

Но в някой момент мотоциклетът трябва да излезе от завоя. Колкото повече се изправя, толкова повече единици за тяга имате на разположение. Вие можете плавно и равномерно да добавяте газ според изправянето на байка. Ето ви отговор на въпроса, кога може да ускорите – щом видите изхода от завоя и можете да намалите ъгъла на наклона.

Главното е да не отваряте газта твърде рано. Мотоциклетът трябва да е влязъл в завоя преди вие да подадете газ. Ярък симптом на твърде ранното отваряне на газта е широкото преминаване на бавните завои: водачът е нетърпелив да добави газ, предната вилка се разпъва и мотоциклетът увеличава радиуса. И така, дръжте газта затворена, докато байкът не се наклони и след това преминете на равна газ.

100 единици под дъжда

Дъжд, пясък, маркировка всички те намаляват не количеството единици, а стойността на тези единици. Вие както и преди разпределяте 100 единици за борба с центробежната сила и за тягата, само че сега самите единици са по-малки. Намалените сцепни свойства на повърхността означават, че сега пределът може да се достигне с по-малко газ и при по-малък ъгъл на наклон. Запазвайте уважение към сбора им. Дъждьт означава още по-бавна дясна ръка и по-плавно управление.

Същите разсъждения са верни за старите износени гуми. Вие комбинирате „ъглови“ и „тягови“ единици, но мащабът е по-малък. Щом се научите да уважавате единиците, ще разберете, защо най-бързите състезатели са и най-стабилни. Всяка гума може да даде само 100 единици сцепление, и ако говорим за задната, разпределението определя ръката, управляваща дросела.

Как да тренираме дясната ръка

Когато следващия път се качите на мотоциклета опитайте се, да затворите газта максимално бавно. Осигурете си достатъчно време и дистанция и напълно се концентрирайте на бавното затваряне на газта. Обърнете внимание, колко бързо се движи дясната ви ръка. Ако захлопнете газта, почти сигурно ще се хванете за спирачките. Постарайте се да затворите газта бавно и плавно, съсредоточете се на плавния преход към спирането.

Обърнете внимание на това, как потъва носът на мотоциклета при спиране или затваряне на газта. Ако затворите газта бързо, потъването ще е рязко. Пробвайте да я затворите бавно и предницата плавно ще потъне.

При езда по магистрала, пробвайте да връщате газта от различни обороти. Обърнете внимание, колко трудно е да се постигне плавност при високи обороти. На висша предавка и ниски обороти връщането на газта не е трудно, но пробвайте при същата скорост, но на трета предавка. Заслушайте се във веригата при езда на висока предавка. Чувате ли щракане при смяна на знака на тягата? Постарайте се така да работите с ръката, че веригата да не се чува.

Добавяне/Отнемане (изравняване на оборотите)

Освен за управление на скоростта и помощ при завиване, газта може да се използва по още един начин. Неголямо добавяне/отнемане на газта се използва за по-леко превключване на предавките надолу (и дори нагоре). Това става при натиснат съединител. В този момент двигателят не е съединен с трансмисията и може бързо да се развърти. Благодарение на този способ оборотите не падат до тези на празен ход по време на превключването.

Както за всички други навици и този изисква практика, но затова вие не само ще превключвате по-плавно, но и ще запазите трансмисията. Всяко превключване надолу трябва да е съпроводено с изравняване на оборотите и на автомобил, и на мотоциклет. Освен това и пасажерите са по-радостни, а и добре звучи.

Уроци от пистата

Сцепните свойства на гумите се изменят по време на състезание. Тъй като шампионите карат най-бързо от всички в света, те са най-рисковите момчета, така ли? Но защо толкова рядко падат? Всичко е просто – професионалистите не само прекрасно разбират баланса между „ъглови“ и „тягови“ единици, но и отчитат промяната на поведението на гумите в процеса на състезание, свързано с тяхното износване. Тяхното управление с газта в наклон става с течение на състезанието все по-плавно и по-плавно.

Ранно и плавно добавяне на газта
Състезателят, който започва да добавя газ във всеки завой 5 метра преди съперника, удължава с тези метри следващата права. Ранната газ означава по-голямо ускорение, и този състезател показва при измерванията максимална скорост на правата. Обаче най-показателна е скоростта веднага след апекса.

Относително безболезнена тренировка
Професионалните пилоти постоянно търсят възможности за усъвършенстване на навиците за управление на газта. Голяма полза носи спидуейят. Няколко часа гоненица по земният овал в компания на приятели – какво по-хубаво? В добавка това помага да се научите по-добре да чувствате газта, което е полезно за пистата. Само че облечете специална екипировка – без нея този спорт е даже по-опасен от пистата.

Не прекалявайте с газта

В тези далечни времена, когато всеки месец се състезавах на „Уилоу Спринг“, постоянно слушах мрънкания от състезатели за лошото сцепление с асфалта във вторият завой (десен, 4-та предавка). При това винаги от бавните състезатели. Защо? Много просто – те приближават завоя с по-ниска скорост от колкото могат, осъзнават това и добавят газ. Тъй като правят това в наклон (използвайки, например, 80 единици в качество на „ъглови“) и добавят газ твърде рязко (искайки, да допуснем, 25 единици за тяга), просто превишават предела на сцепление на задното колело. Бързите състезатели плавно добавят газ, достигайки до 100-те единици сцепление.

Изравняване на оборотите
Състезателите, чиито мотоциклети нямат специален съединител (slipper clutch), постоянно тренират изравняването на оборотите на двигателя и трансмисията, защото не могат да си позволя да блокират задното колело преди завоя. За тези, които карат по улиците, цената на грешката е още по-висока. Затова тренирайте способа до тогава, докато не ви стане навик, а навикът втора природа.

Снимки: Интернет

(Visited 8 113 times, 1 visits today)

One Comment

  • георги каза:

    Казано по-елементарно, връщането на газ действа като спирачка, центърът на тежестта се измества върху предното колело.Подавайки газ , мотоциклетът се изправя и напуска завоя.При натискане на спирачките в завой, при наклонен мотоциклет, много по-лесно напуска пътя. Техниката на спиране в завой е , като първо изправяме мотоциклета за момент , а после спираме.Ако държите на здравето и живота си , не спирайте и не подавайте газ при наклонен мотоциклет в завой.Дори при малки скорости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *