КАТ ни снима без предупреждение от събота

Обнародват промените в извънреден брой на Държавен вестник

Вчера, 5 юли, официално са обнародвани новите текстове на Закона за движение по пътищата, с които МВР ще може да заснема с видеокамери нарушителите на пътя, без за това да има указателен знак. Това се случи в извънреден брой на Държавен вестник с указ на президента, което означава, че промените влизат сила в тридневен срок (в събота).

Новите текстове позволяват премахването на табелите на пътя, които досега предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с камери. Табелите бяха въведени, след като с тълкувателно решение от февруари 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) извади мобилните камери от техническите средства, с които КАТ може да констатира нарушения на пътя, защото поставяли шофьорите в неравностойно положение. За да отговори на изискванията на съда МВР създаде ред, по който проверките с мобилни камери трябваше да стават задължително при обозначени автомобили и участъци.

С редакцията на ЗДвП обаче на практика се редактират онези текстове, които дадоха основание на съда да отмени законността на фишовете, издадени от мобилни камери.

С новите промените се предвижда да има санкция за собствениците, предоставили автомобила си за управление на водачи без книжка или употребили алкохол и наркотици.

Снимки: Интернет

(Visited 3 240 times, 1 visits today)

One Comment

  • Стоев каза:

    Снимаха още в петък. По Тракия бяха наредени през 30 км без знаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *