До дни махат знака пред камерите на КАТ

До броени дни ще отпадне изискването за предупреждение на шофьорите със знак Е-24, че предстои видеоконтрол на скоростта. Това стана след като днес парламентът прие на окончателното второ четене промените в Закона за движение по пътищата. Остава те да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, което ще стане на 27 или на 30 юни.

Така сега шофьорите няма да знаят къде да намаляват скоростта. С приетите промени КАТ има право да извършва контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Освен това вече нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на колата, се предвижда да се издават електронни фишове, в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба.

Друга съществена промяна засяга тези, които преотстъпват автомобилите си на трети лица. Ако получилият колата кара без книжка, след употреба на алкохол или наркотици, автомобилът се дерегистрира за срок от 6 месеца до 1 година, независимо, че не е управляван от собственика. Същата мярка ще следва и ако шофьорът откаже проверка с техническо средство за алкохол и дрога.

Снимки: БГНЕС, Интернет

(Visited 675 times, 1 visits today)

2 коментара

  • Alen Delon каза:

    Е няма ли юристи да пуснат жалба срещу това безумие? Именно с този знак изкараха катаджиите от храстите, сега пак ще ги вкарат там! Противоконституционно е да те снимат без предупреждение!

    • Бесмъртвия каза:

      Така трябва да е,избивамесе по пътищата трябва да има култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *