Да те ритнат 1000 коня в рали камион

Ден от подготовката на отбора на MKR и Renault Trucks

1080 конски сили, 4700 Нм въртящ момент, пришпорени до дупка из кратерите, коловозите и бабуните на военен полигон за изпитание на танкове. Събитието е подготовка за рали „Дакар“ на състезателните камиони на отбора на MKR-Technology и Renault Trucks, а военният полигон е в близост до Словашкия град Сеница, наричан още „Пустинята на Словакия“.

Авторът на статията пък стои с каска на главата без да може да мръдне, пристегнат болезнено с триточков колан в дълбока състезателна седалка тип „корито“, стискайки железен ролбар пред себе си, докато пилотът Паскал де Баар буквално скача с огромната машина от бабуна на бабуна с направо нереалната скорост за подобно трасе от 70-100 км/ч.

Чувството вътре е едновременно ужасяващо и величествено. Струва ти се невъзможно камионът да завие с тази скорост на такъв терен, но той завива. Предчувстваш, че блъскайки се странично в коловоз с висока скорост, той ще обърне високата машина, но огромните й гуми, заливани от нечовешкия въртящ момент ги разбиват. Ако не си добре стегнат или не се държиш с всички сили за ролбара, впивайки крака в пода, изживяването би могло да бъде и доста травматично. При миналогодишните изпитания колега от Чехия е завършил в болница. След 10-минутно кръгче слизаш като пребит, с омекнали колене и се чудиш как пилотът, който е на видима възраст около 50 години и по думите на собственика на отбора Марио Крес „много пъти милионер“, успява да прави това по 12 часа на ден, 7 дни в седмицата по време на състезание. И защо си го причинява, вместо да обикаля света на яхта с пура в ръка. Но хората са различни и мечтите им също. А не е трудно да започнеш да мечтаеш за прахта, болката и изтощението, когато чуеш могъщото буботене на 13-литровия двигател и усетиш как „слонът“ (така наричат състезателните камиони от Дакар) се изстрелва с нереален на фона на габаритите му устрем.

Отборът

Не по-малък мечтател е и собственикът на MKR Technology Марио Крес. Човек, опериращ с милиони, вероятно също притежаващ няколко, в чиито очи четеш детско вдъхновение, на ухото му има обеца камион, а ръцете са му изцапани с масло.

Марио Крес

Той е инженер и конструктор на състезателни камиони, с 26-годишен опит в пистовия шампионат ETRC. И макар да е направил 56 състезателни машини и да е станал с тях 15 пъти шампион на писта, рали спортът е нова територия за него. Той започва сътрудничеството си с Renault Trucks през 2009 г. Резултатите не закъсняват – миналата година другият пилот на MKR от отбора на Mammoet Rallysport Мартин ван ден Бринк печели рали „Либия“ в пустинята Сахара и завършва шести в генералното класиране на тазгодишното издание на рали „Дакар“. Това амбицира екипа, който вярва, че в най-скоро време ще се пребори с конкурентите и хегемонията на „Камаз“. През последната година Крес създава два нови камиона с чувствително подобрени характеристики, повишаващи „комфорта“ за пилота, ако изобщо може да се говори за такъв, и намалявайки умората му в продължителните състезания. Думата „сътрудничество“ с Renault Trucks е много точна в случая, защото голяма част от технологиите, които Крес създава и внедрява в състезателните камиони, под една или друга форма намират приложение и в серийните модели. Дори в момента разработва камиони за спасителни операции, ползвайки силовата линия и шасито от състезателните „слонове“.

Развитие

Следващата машина, която ни очаква на старта по-старият камион Renault K520 4×4. За разлика новия, носещ същото име, той е с един турбокомпресор, вместо с два, заради което мощността му е „само“ 950 к.с. при същия въртящ момент от 4700 Нм. Скоростните кутии са автоматизирани на ZF, а въртящият момент и на двата камиона не е случайно избран – просто това е максимумът, който трансмисията може да понесе. Зад волана е по-опитният пилот Мартин ван ден Бринк.

Пилотите Паскал де Баар (вляво) и Мартин ван ден Бринк.

Според обяснението на Марио Крес този камион трябва да е по-некомфортен за пилота, тъй като може да се възползва от мощността в по-малък диапазон от обороти. Вътре обаче си е същата лудница, а благодарение на уменията на Мартин, усещането за адреналин и скорост е дори по-осезателно.

Малшанс

Пожар изпепелява най-добрия камион на MKR Technology по време на демонстрациите на полигона край Сеница, само ден преди посещението на българската група. Машината, наречена Sherpa, е създадена тази година и пригодена специално за рали „Дакар“ с цел да е максимално бърза. Двигателят й също е 13-литров като при другите два, но тук има два последователни турбокомпресора, като технологията им на работа е базирана на използваната при някои двигатели на Volvo Penta. Моторът е изместен към средата на камиона, което подобрява стабилността и баланса, а центърът на тежестта е снижен с 12 см. През юли Sherpa, пилотиран от Мартин ван ден Бринк, зае третото място в едно от най-трудните ралита в света „Пътят на коприната“.

Източник: в. „Телеграф“, 09.10.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 291 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *