Глоба до 7000 лв. за върнат километраж

Гласят законовата промяна за 20 май догодина

Глоба от 2000 до 7000 лева глоба за всеки, който „манипулира и/или измени показанията на километропоказателя на моторно превозно средство”. Това е едно от предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, внесено в сряда в Народното събрание от ГЕРБ, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. Ако бъде приет окончателно, текстът ще влезе в сила от 20 май 2018 година.

3000 лева пък ще е паричната или имуществена санкция за тези, които извършват технически прегледи с уреди или техника, на които е нарушена изискуемата маркировка или пломба.

Сериозен скок и на глобите за шофьори, които карат неизправни автомобили, искат от ГЕРБ. В момента санкцията за нарушението е фиксирана – 150 лева. Народните представители настояват тя да бъде разделена според риска от инцидент, ако возилото е с повреда. 50 лева ще е санкцията, ако колата е с незначителни изправности. До 200 лева ще скача глобата при значителни повреди, а таванът на наказанието ще е 500 лева, ако има сериозен риск от катастрофа, заради лошото състояние на превозното средство.

От 500 до 1500 лева ще плащат тираджиите, ако заради неукрепен товар се създават предпоставки за инциденти на пъти.

Ако водачите на леки и тежкотоварни автомобили минават веднъж годишно през пункта за технически преглед път, такситата и линейките ще ги посещават два пъти годишно.

(Visited 212 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *