В Сърбия алкохола само го миришем

Намаляват допустимите промили на 0.2, глобата започва от 53 евро

Глоба от 53 евро чака всеки нашенец, който шофира в Сърбия с над 0.2 промила алкохол в кръвта. В масовия случай това се равнява на около половин бира.

От 3 април в сила влязоха по-строги изисквания и по-високи глоби за нарушителите в западната ни съседка, като допустимото количество алкохол в кръвта се намалява от 0.3 на 0.2 промила. Това съобщиха от Министерство на външните работи. Ако дрегерът отчете концентрация на алкохол между 1.21 и 2 промила, глобите скачат съответно от 846 до 1016 евро. Отделно се отнемат 14 контролни точни от талона, а книжката ще се отнема за осем месеца. Това се прилага и при отказ на водача да бъде тестван с дрегер.

Същите санкции се налагат и ако регистрационните табели на колата са мръсни, за избягалите от катастрофа, за шофиране с между 81 и 100 км/ч над ограничението по магистралите. До 1016 евро ще плащат и шофьорите, които возят дете под 12 години на непредвидено за целта място, нямат книжка, изпреварват колона от автомобили или не са пуснали фаровете през нощта. За тези, които карат без светлини денем глобата е 85 евро. Такова е наказанието и за превишаване на скоростта с 20 и 30 км/ч в населено място, липса на предпазен колан и говорене по телефон без хендсфри.

У нас

За великденските празници у нас пък КАТ ще изкара всички налични 200 мобилни и стационарни камери. От 5-и до 9 април ще има специализирани акции за пияни, дрогирани и шофьори без книжки, съобщават от Пътна полиция. Най-силен ще бъде трафикът по магистралите „Хемус”, „Тракия”, „Струма“ и „Марица“, както и направленията към Калотина, пътят от Русе за Хасково и в посока Гърция. На всеки 2 часа ще се качва актуална информация от Гранична полиция за трафика по всички пунктове, като граничарите съветват шофьорите да се насочват към по-малките ГКПП-та. Движението на тирове ще бъде спряно от 14 до 20 часа на 5-и 9 април. В четвъртък движението при Владая в посока Перник ще се извършва в две ленти, като същото ще се случи и в обратна посока в последния от почивните дни.

Гърция

Който е решил да посети Солун или Атина с личния си автомобил, трябва да е наясно, че има забрана за влизането в тези градове на дизели, които не покриват еконорма Евро 5 или Евро 6. Минали месец гърците също затегнаха глобите по пътищата си с нов закон. Отпадна отстъпката от 50%, ако глобата за нарушение за правилата за движение бъде платена в рамките на 10 дни. Забранява се и движението на мотори с четири колела (АТВ-та) по асфалтирани пътища – глоба 1000 евро. По-тежко става и наказанието при нарушение на правилата за неправилно изпреварване и пренебрегване на знака „Стоп“, при които санкциите са 700 евро и до 20 дни отнемане на шофьорската книжка. Новият закон предвижда и тежки санкции за пушене в кола в присъствието на дете. Глобата ще бъде минимум 1500 евро. Гърция вече е забранила тютюнопушенето на почти всички възможни места. Сред тях са затворени помещения, болници, градски транспорт или спирките му, автомобили в присъствието на лица до 12 г. и др. Глобите за нарушение, в зависимост от мястото, варират от 50 до 500 евро. В закона за забрана на пушенето вече влизат дори и електронните цигари. Най-суровата глоба остава 2000 евро, като тя се налага за употреба на оборудване, което възпрепятства или засича радарите за измерване на скоростта (антирадар и радар-детектори). Освен глобата на водача се отнема за 30 дни шофьорската книжка и до 60 дни отнемане на номерата на автомобила.

Снимки: Интернет

(Visited 8 684 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *