Връзват глобите на КАТ с минималната заплата

Всички глоби, налагани от КАТ да се определят според минималната работна заплата. Това е едно от водещите предложения на експертите по пътна безопасност за промяна в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части – за шофьорите, за обучението и превозните средства и за пътната инфраструктура, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. То е било дадено от Асоциацията на пострадали при катастрофи при поредното обсъждане на нормативния акт между МВР, транспортното ведомство и неправителствени организации, което се е състояло в Благоевград, съобщава председателят й Владимир Тодоров.

„Идеята е, ако санкцията за преминаване на червено например в момента е 100 лева, да се определи като 20% от минималната работна заплата, която е 510 лева. По този начин с увеличението на възнаграждението и наказанието ще скача, но в допустими размери“, уточни Тодоров. Отделно някои скандално високи глоби ще бъдат намалени, за да могат нарушителите да могат да си позволят да си ги платят.

От асоциацията настояват още записите от видеорегистратори, които се монтират и могат да снимат пътна обстановка от всяка кола, да се приемат като доказателство в съда. От НПО-тата са обединени в мнението, че с камера в купето на всеки автомобил ще се постигне двоен ефект. „Шофьорът ще е по-внимателен, защото ще е видно и ако той нарушава правилата. Ще има възможност да следи останалите водачи и те лесно и бързо да бъдат санкционирани. Така всички участници в движението ще са нащрек постоянно и няма да спазват правилата само като видят патрулка“, убедени са от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

Промените в Закона за движение по пътищата предвиждат още връчването на наказателното постановление на пътя. Така се избягва ангажирането на полицейски ресурс в издирване на нарушителите, каза във Варна комисар Бойко Рановски, началник на отдел “Пътна полиция”.

Снимки: Интернет

(Visited 6 497 times, 1 visits today)

2 коментара

  • Няма минимална, няма максимална! Нарушението е еднакво и глобата трябва да е една! Значи, този взима 500лв и плаща 20лв а друг взима 2000лв и плаща 40лв за едно и също нарушение – губи се смисъла на закона! Пред закона всички сме равни!!!

    • Русан Гордеев каза:

      Подкрепям Пътна Помощ О КЕЙ.Съвет към експертите по пътна безопасност: За пенсионери вързано с минималната пенсия по горната логика 4 лв. Голям смях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *